Sajtos, tejfölös pogácsa, köszönet Erinek :)
Ma az egyszerűségében remek laskaperkelt után a családnak elővezettem egy újabb kelt tésztát.
Tudom…tudom, nagy az én bűnöm, de mióta megvettem a kenyérsütőt annyira élvezem, hogy a kelt tésztáim valami soha nem látott kidolgozottságra tettek szert….egyszóval azóta fulladoznak szerencsétlenek az édes/sós keltekben…..
Sajtos, tejfölös pogácsa (kenyérsütőre hangolva)
2,5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
13 dkg reszelt trappista sajt
35 dkg finomliszt
2 csipet só (4 ujjas!)
13 dkg vaj
1 tojás sárgája
20 dkg tejföl
A fent felsoroltakat beleöntöttem a gépbe és jól odatettem kelesztődni/dagasztódni. A sütőt ezidő alatt evakuáltam és egy lapos tepsit kibéleltem sütőpapírral. A kész tésztát lisztes deszkára öntöttem dagasztottam, nyújtottam.
A rend kedviért néhányszor meg is hajtogattam, majd egy nagyobbacska szaggatóval úgy egy jó másfél tucat pogácsát gyártottam. Fehérjével megkentem a tetejüket, majd ízlés szerint megszórtam köménnyel, szárított rozmaringgal illetve szezámmaggal. Kb. 20 percet hagytam még nekik a szabadon, majd a hideg sütőbe tettem a tepsit. A sütöt alsó-felső sütésre és 190 fokra állítottam. 20-25 perc múlva csodás pogácsáink születtek.