Tabaki csirkemell
In memoriam K.A.
Ennek is lassan egy éve. Nem is olyan rég, csontig fagyva vártuk a bebocsáttatást a Nemzetibe. Könnyes szemmel, zavartan néztük az emlékműsort, szavakat keresve egy olyan fájdalomra, amihez talán nincs is jogunk. Sehova sem tartozva gyászoltunk. Aztán a hirtelen jött rossz mellett, lassan újra előkerültek a szép, mosolygós pillanatok.
Főzőműsor, valamikor a kereskedelmi tévézés hajnalán. Pocsékul berendezett stúdió, egy nyakigláb, de felettébb lelkes műsorvezető és a művészúr. Aki mesél a gyerekkoráról, ahogy az édesanyja főzött, majd maga is a diszletkonyhába lép, fazekat, tepsit ragad és alkot.
Tabaki csirkemell
1 kg csirkemell (jelen esetben pulyka)
1/2 doboz tejföl
3 gerezd fokhagyma
só
A húst szeletere szedem. Egy nagyobb, fedeles dobozban elkeverem a tejfölt, a sót és a kinyomorgatott fokhagymákat. A husokat ügyesen beleforgatom, rápattintom a doboztetőt és egy éjszakára bent felejtem a hűtőben.
Másnap megsütöm. Erre több lehetőségem van. Nyári estéken a grillrácsra helyezve élvezem a fokhagyma mindent átjáró illatát, ha van hozzá hangulatom olajban sütöm és ha hihetetlenül egészségesen szeretném, akkor a sütőben, a grill alatt pirongatom.
Rizzsel tálalom.