You are here: Home > Termékekről > Újrapapírba csomagolt tisztaság

Újrapapírba csomagolt tisztaság

Az utóbbi években meglehetősen környezettudatossá váltunk. Mint kiderült bennem ez régóta ott szunnyadhatott, egyszerűen nem esik jól a pazarlás, és ez nem smucigság, pusztán a környezetem iránti szeretet. Anna pedig tudatosan készül arra az életpályára, ami a fenntarthatóságot tekinti létfontosságúnak, az ő generációja számára ez a szemlélet már egyértelműen a túlélés záloga. Így aztán mi ketten kezdtük el először önmagunkat tovább reformálni, finomnak tűnő, de meglehetősen drasztikus átalakításokat végrehajtani az otthonunkban, apró betűket túrni a neten és a termékek hátoldalán és halványan terrorizálni mindenkit, aki velünk él vagy szoros kapcsolatot ápol(t eddig).

Megpróbáltam nem átesni a ló túloldalára, a zero waste egyelőre szép álom, de pillanatnyilag gúzsba kötném magam vele. Ehelyett a mindenki számára élhető és lelkiismeretileg is vállalható modell kialakítására törekedtem, amibe sok minden belefér és sok minden nem.

A göngyölegek, a feleslegesen műanyagba csomagolt termékek esetében mindig a kisebb rossz felé haladok, méricskélem a csomagolások súlyát, megolvasom, hogy mennyi újrahasznosított anyagot tartalmaz, rutinnal nyúlok az újrapapír felé és tudom, hogy minek milyen életciklusai vannak, azaz mennyivel jobb az újrapapír, mint az újraműanyag.

Ezért is örülök minden egyes olyan fejlesztésnek, legyen az kis magyar vállalkozás vagy jól ismert világcég, ahol a csomagolás is górcső alá kerül, nem csak a beltartalom. Az Ariel új ECOCLIC® kartondoboza is ilyen. Praktikus, jól kezelhető, stabil, nincs az embernek hiányérzete, sőt! Mondjuk dolgoztak is vele rendesen, több évig tesztelték, hogy olyan legyen, amilyennek lennie kell, a felhasználók között mozgás- és látáskorlátozott felhasználók és kognitív fogyatékkal élők is akadtak.

ariel_v

Az ECOCLIC® kartondoboz nem csak egy mezei kartondoboz (már ennek is örülnénk a műanyag helyett), hanem egy minimum 70%-ban újrahasznosított rostokat tartalmazó kartondoboz. Mérete is ideális, végre a fürdőszobai polcra egymásra téve is befér a színes és a fehér kapszula, és a bolygónk is boldog, hiszen a bevezetésével éves szinten 6500 tonna műanyagot takarít meg a cég, csak Európában.

A másik vesszőparipámra is válasszal szolgál az Ariel. Amíg anyáink egy tiszta ruha érdekében csutkára felcsavarták a Hajdú és Energomat mosógépek hőfokát, addig nekem már szerencsére olyan mosógépek jutottak, amelyek a húsz fokot is örömmel viszik. Persze ehhez kellett a mosószerek terén történő technikai fejlődés is, ami lehetővé tette, hogy a kézmelegnek se nevezhető vízben, a mosási program időtartama alatt valóban tiszta ruhák szülessenek. A beszélő névvel ellátott, COOLCLEAN technológiás Ariel PODS kapszulák tisztára mossák a szennyest a hidegebb mosáskor is, a csökkentett hőmérsékleten történő mosással pedig kevesebb áramot fogyasztunk, ami nemcsak alacsonyabb karbonlábnyomot, hanem kisebb a villanyszámlát is jelent. Ha például csak Európában mindenki 40°C-ról 30°C-ra csökkentené a mosási hőmérsékletet, akár 3,5 millió tonnával kevesebb lenne a széndioxid kibocsátás, ami annyit tesz, mintha kétmillió autót vonnánk ki az utakról. A hidegebb vízben való mosás emellett hosszabb ideig megőrzi ruháink minőségét is.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.