You are here: Home > Termékekről > Mézet a konyhába (is) !

Mézet a konyhába (is) !

Az elmúlt években különösen erős reflektorfénybe kerültek a méhek. Sorra olvashatjuk a tanulmányokat, hogy a méhek léte alapfeltétele a mi földi létezésünknek is, és ha eddig nem éreztünk felelősséget, akkor épp itt az ideje, hogy még nagyobb tisztelettel és gondoskodással forduljunk feléjük.

A méhek ugyanis nem csak a növényi beporzás fővédnökei, hanem nekik köszönhető az a csodálatos alapanyag, a méz is, amely az őszi-téli időszakban minden háztartásban előtérbe kerül, és nem csak a mézeskalácsok kapcsán.

A jó méz hatalmas érték. A magas minőségű méz előállítása nagy szaktudást igényel, hiszen annak beltartalmát úgy jó átadni a fogyasztóknak, ahogyan azt a méhek előállították. A debreceni BeoBee családi bio méhészetben több évtizede azon munkálkodnak, hogy csak a termelői méz pont abban a csodálatos, tökéletes állapotában kerüljön a vásárlókhoz, azaz hozzánk, ahogyan azt a méhek elkészítették.

A méhészet termékskálája igen széles, megtalálhatók benne az igazi klasszikusok, mint az akác- vagy hársméz, illetve olyan izgalmas különlegességek találhatók benne, mint a Hortobágyi Nemzeti Park területén növő vadvirágokból gyűjtött bio méz, a propoliszos krémméz, vagy a repcekrém, amihez bőséggel elegendő egy kiskanál, hogy megtaláljam a teljes boldogságot (nem lehet véletlen, hogy már az ókorban a boldogság szimbóluma volt a méz).

A Hortobágyi Nemzeti Park mellett számos más, kiemelten védett területen portyázik a méhészethez tartozó közel 300 méhcsalád, akik szorgalmasan gyűjtik be a finomabbnál-finomabb virágport és a nektárt.

Hogyan használjuk a mézet?

Természetesen kanálszám fogyasszuk, amikor csak jólesik. Ugyanis a méz gazdag tápanyagtartalma számos előnnyel jár, így rendszeres, napi szintű fogyasztásával tehetünk az emésztésünkért, a már hűlő teába csorgatva megfázásos, influenzás tünetek enyhítésére, az immunvédekezés erősítésére is alkalmas, de a legjobb ilyenkor is, ha csak magában fogyasztjuk, nem tesszük ki plusz hőnek.

A méz étvágyserkentőként szintén alkalmazható, és stresszoldásra is tökéletes. Egy pohár mézes tejjel zárva a napot biztosan nyugodtabban fogunk pihenni. Sütni is érdemes vele és nem csak az ünnepek közeledtével. Ha mézet használunk édesítésnek, akkor azzal számoljunk, hogy a süteményhez kellő folyadékmennyiséget finoman csökkentenünk kell. Továbbá az is szempont, hogy milyen mézet használunk, a konyhai műveletekhez legjobb partnerünk a vegyes virágméz vagy az akácméz.

A mézből én még tápláló hajpakolást is szoktam készíteni, mivel beltartalmi összetevőinek köszönhetően (többek között cink, biotin) képes erősíteni, fényesíteni a hajat. A pakoláshoz semmi másra nincs szükség, csak egy kis mézre, egy tojássárgájára, kevés rozmaringolajra és olívaolajra. A kész pakolást minimum 20 percre, de akár egy éjszakára is fent hagyhatjuk, hogy minden összetevő kifejthesse a hatását. Heti egy alkalommal javasolt ebbe az illatos és tápláló krémbe burkolni a hajkoronánkat, és az eredmény biztosan nem marad el.

IMG_0305_v

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.