You are here: Home > Nem folyékony, de kenyér, Termékekről > Valóban a házipékek országa lettünk

Valóban a házipékek országa lettünk

A karantén egészen sajátosan hatott a magyar társadalomra. Szinte még el sem dőlt, hogy lakásainkba zárva várjuk majd a járvány lefutását, már felvásároltak minden fellelhető élesztőt, és napokig üresen tátongtak a boltok korábban liszttől roskadozó polcai.

Majd megtörtént a zárás, és új istenség született: a kovász. Elképesztő lelkesedéssel és kitartással vágott bele rengeteg, a konyhai kreativitás magában épp felfedező vagy a gasztronómiában már jártas ember a kovászok nemzedékeinek nevelésébe, vagy elégedett meg az élesztő kínálta lehetőségekkel és kezdett el különféle kenyércsodákat, kelt tésztás péksüteményeket gyártani a családjának.

De ez nem csak a közösségi platformok képeiből volt egészen jól lekövethető, hanem a Pek-Snack felméréséből is, amely ebben a helyzetben arra kereste a választ, hogy mit és hányszor sütöttek a magyarok a karanténban, ezért online kutatást készített 2020. május 4. és május 24. között. A kérdőívet 3039-en töltötték ki, közülük 2909 nő.

A válaszadók 71 százaléka arról számolt be, hogy valóban több időt tölt sütéssel a járványhelyzet idején, mint egyébként. 85 százalékuk hetente legalább egyszer süt, de a legtöbben hetente 2 alkalommal készítenek valamilyen finomságot a családjuknak. Több mint 50 százalékuk 60-120 percet is eltölt egy-egy alkalommal a sütéssel és az előkészületekkel.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a válaszadók 43 százaléka a karantén idején valóban igyekezett ritkábban boltba menni, viszont a friss pékáruról nem akart lemondani, részint ezért is sütött otthon. A megkérdezettek több mint 35 százalékának pedig fontos szempont volt az is az otthoni sütésben, hogy tudja, milyen alapanyagokból készül a süteménye, kenyere.

A házipékek közül a legtöbben (28%) – nem meglepő módon – édes péksüteményt (főleg kakaós csigát) készítenek, így második helyre csúsztak le a sós péksütemények (pogácsák, kiflik). A kenyérsütéssel csak a válaszadók 10 százaléka próbálkozik.

A megkérdezettek 77 százaléka pedig azt a népszerű megoldást is szívesen választotta már, amikor a fagyasztott pékáruból otthon készített friss, meleg terméket. Ezek között a termékek között is a pogácsa és kakaós csiga számít a legnépszerűbbnek.

DSC_2905_v

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.