You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról, Utazás > Tagyon Birtok: Élményborászat a Nivegy-völgyében

Tagyon Birtok: Élményborászat a Nivegy-völgyében

A héten a Balaton a legszebb arcát mutatta nekem. Az első júniusi nap valóban remek alkalom volt arra, hogy megkezdjem a nyári szezont a Tagyon Birtok zseniális programjának hála.

balaton5_v

A hol szélcsendes, hol kellemesen szeles tó felszínén ringtam át a delet, lábamat a tiszta vízbe lógatva figyeltem a felhőket, faggattam a vitorlásunk vezetőjét, próbáltam felmérni azt a szerethetően logikus életet, amit a hajó kínált. A jó társaságnak, a kellemes rizlingszilváninak, a jóféle partifalatoknak köszönhetően hamar elteltek a vitorlázásra szánt órák, s a Balatonfüredi kikötőből megindultunk Zánkán keresztül a Nivegy-völgyben megbújó Tagyon birtok felé.

balaton4_v

Az északi part mindig tartogat meglepetéseket, így már nem is csodálkoztam azon, hogy egy eldugott földút végén, a szőlőtőkék közül kibukkanva páratlan balatoni panoráma, s ínycsiklandozó illatokkal borított grillkonyha várt.

balaton3_v

A Balatoni Kéktúra útvonalában pihenő parasztháznak és tulajok életének pont a panoráma, s a rajtuk átfutó útvonal adott új értelmet. A budapesti nyüzsgés kipihenésére, magáncélra vásárolt házat ugyanis hamar megtalálták a környéken túrázók, s a hely adottságaiból – jogosan, de tévesen – arra következtettek, hogy vendégfogadóval van dolguk, ahol egy jó bor és némi borkorcsolya mellett kifújhatják magukat, gyönyörködhetnek a lábuk alatt elterülő tájban.

balaton2_v

A tájba illeszkedő parasztház is a tulajdonosok érdeme. Hosszan kutatták a vidék építészetét és annak megfelelően újították fel a bitrokon lévő házat. az eredmény önmagáért beszél.

Az eleinte még vicces epizódokba torkolló félreértések, az egyre sűrűsödő megkeresések arra ösztönözték a birtok gazdáját, Kartaly Attilát, hogy a felhőtlen baráti borozásokkal tarkított balatoni létet, egy összetettebb, kiterjedtebb baráti körrel folytassa: a vendégeivel.

Attila szerint ugyanis a Tagyon Birtokon hamar barátokká válnak az emberek, a bor, a táj, a Balaton iránti szenvedély összehozza őket, s ha a vendégházban is eltöltenek egy-két napot, akkor valóban baráttá válnak. Nem véletlen, hogy a birtok mottója is ez: “Barátoktól, barátoknak.”

Persze, ahogy lenni szokott, a vendéglátás nem állt meg a környék borainak szakértő kóstoltatásánál, s az apróbb borkorcsolyáknál, tavaly elkészült a ház első saját bora, s idén már három saját tételt is kínálnak a nivegy-völgyi borok mellett, valamint az idei évtől konyha is üzemel, s csütörtöktől-vasárnapig várja az éhes vándorokat.

balaton6_v

Könnyű, illatos, gyümölcsös nivegyi bor az RSZ

A mini étlap nem kötött, szezonális fogásokkal tűzdelt és a helyi alapanyagokra koncentrál. A bemutató ebéden a birtok gasztronómiáért felelős csapata, a Home Catering készítette el a saját paradicsomból és paprikából eltett lecsót, amiben a háziak saját mangalicáiból származó szalonna és kolbász pihent. A nyár esszenciáját magában hordozó fogást egy szintén mangalicából készített kemencés BBQ oldalas követte, amihez petrezselymes újkrumplit kínáltak. A fűszeres hús szinte leomlott a csontokról, a házi szósz kellemes fűszeres aláfestést kínált, s a petrezselymes újkrumpli meg annyira ezeknek a heteknek a sztárja, hogy öröm volt ránézni, kóstolni.

Legutóbb frissítve1

A hagyományos konyha, a klasszikus fogások és a kemence adta hangulat után egy újragondolt, de nem túlcsavart fogás, egy hideg, cornflakes bundába bújtatott túrógombóc érkezett, amihez fűszeres szirupban főtt epret kínáltak. A jó minőségű túró, a textúráját megtartó eper és a roppanós pehely nagyon kellemes desszertet alkotott. Külön öröm volt, hogy a túró és az eperragu nem volt túlédesítve, a cukor nem nyomta el az alapanyagok ízét.

A Tagyon Birtokra azonban nem csak egy jó ebédért vagy borért érdemes betérni, hanem az élményért is. A birtok üzemeltetői ugyanis remek programokkal várják a vendégeiket, vitorlástúrákat, közös nagy biciklizéseket, gyalogtúrákat szerveznek a hozzájuk érkezőknek. Sőt, a legtöbb borospincétől eltérően, a birtokon a gyerekek is megtalálják a maguk szórakozását: játszótér és a tulajdonosok két kicsi lánya várja az ide érkező családok legkisebb tagjait.

balaton1_v

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.