You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról, Utazás > Szentendrei párterápia

Szentendrei párterápia

Néha kell egy kis kikapcs. Nem csak önmagammal kell megélni a nyugalmat, hanem néha párosan is el kell engedni a mindennapokat, valóban kiszakadni a megszokottból, elhagyni (ha csak egy hétvégére is) mindent, ami rutin, kicsit feltöltekezni, egymásra figyelni, újat megismerni, régit, kedveset visszahívni.

Erre kínál egyszerűen tökéletes megoldást az ékszerdoboz Szentendre és benne, a Bükkös-patak partján a Bükkös Hotel. A felnőtt barát, sőt, most már párbarát szálloda ugyanis bölcsen felismerte ezt az igényt és ideális hátteret biztosít ahhoz, hogy a város varázsában el tudjanak veszni, újra fel tudják egymást fedezni a hozzá érkező vendégek. A Bükkös Hotel szerves részét képezi a városnak és nem csak központi fekvése miatt, a családi vállalkozásban, Hadnagyék által üzemeltetett szálloda 1988-ban még panzióként kezdte meg pályafutását, azóta együtt lélegzik és fejlődik Szentendrével: ma már négycsillagos hotelként, a kezdetihez képest ötször akkora területen, 22 szobával várja vendégeit.

Egy hétvége már nekünk is nagyon járt, tavaly január végén voltunk legutóbb kettesben a férjemmel, aztán a szalagavatókkal, érettségikkel, költözéssel tarkított évben nem jutott ránk több idő. Most azonban pont adódott egy tökéletes hétvége és mi örömmel mentünk, hogy újra Szentendre macskaköves utcáit róva, a Duna és a város panorámájában gyönyörködve töltsünk el pár napot együtt. A Bükkös Hotel ideális választás volt, a hévtől pillanatok alatt besétáltunk a patakon átívelő hídig, ahol egy apróbb bal kanyarral szinte egyenesen be is léptünk a recepcióra.

sz17_v

A becsekkolást követően, a péntek esténket egy nagyon klassz vacsorával folytattuk. A svédasztalos rendszerben működő vacsora gazdag választékában könnyű volt felfedezni a nagy kedvenceket, a házias hangvételű, ügyesen összeállított kínálat inkább a hogyan ne egyek többet, mint kellene problematikáját vetette fel. Szentendrét ezen az estén a poharainkba mérték, pontosabban Hidegkúti Gergely, a Kőhegybor tulajdonosa és borásza (nemzetközi borakadémikus) mutatta be a város múltját és mesélt az egykorvolt borvidékről, miközben szebbnél szebb tételeken át vezetett az utunk. Habzóval indultunk, az Iszter a Duna két oldalán található, szentendrei és váci tőkék közös gyermeke után a szerb vidékről származó, tömjénes hangulatot árasztó, borostyánszín száraz muskotály, a Tamjanika csavarta el a fejünket.

sz20_v

Majd egy friss, feszes és illatos rozé, akarom mondani Rozi érkezett, amelynél fény derült Szentendre egyszervolt gazdagságára és a városi hitéleti rekvizitumainak, pontosabban számosságuknak okára, végül pohárba került a Dalmát, a vörös, amelyhez megint nagyobb történetek jártak: Pismányban kalézoltunk meg kicsit Kaliforniában. A vacsora után sétálni indultunk, egyfelől le kellett mozogni a vacsorát (vagy legalább megpróbálni), másrészt a tiszta estében vonzóan világítottak a Bükkös túlpartján, az ablakunkból is jól látható templomtornyok.

sz18_v

Így aztán átsétáltunk a hídon, felkaptattunk a főtérre, onnan kerültünk egyet a szerb templom felé, majd megnéztük, a sötétlő Dunát és a komp menetrendjét is, végül nyugovóra tértünk.

sz22_v

Reggel korán ébredtünk, hiszen szombaton piac van a Bükkös partján, reggeli előtt elsétáltunk a szerdán és szombaton működő termelői piacra, ahol a téli zöldségek mellett a tavasz virágai, barka és téltemető fogadott, valamint jóféle húsáruk, sajtok, mézek, lekvárok kellették magukat. Többféle friss péksüteményben utazó árussal is találkoztunk, aki pedig megéhezett, az a hentesboltnál kínált kocsonyából vagy a készülő körömpörköltből vételezhetett egy keveset.

sz16_v

Mi csak szemlélődtünk, én a tavaszt emlegető növényeket fotóztam, meg a fényt, amint a patak mentén kúszott fel a piachoz, majd visszasétáltunk a hotelbe és alaposan megreggeliztünk. Kellett is az energia, tele voltam tervekkel. A reggeli szintén svédasztalos megoldásban működött, nálam a kakaó volt az egyik nagy befutó, de a klasszikus szállodai reggelin túl volt tejbegríz és többféle sütemény is. Miután feltankoltunk, nyakunkba vettük a várost. Az éles fényekhez ugyan erősebb szél társult, de kellően felöltözve nagyon jót lehetett sétálni.

sz14_v

Szeretem az ébredező városokat, falvakat, ugyanis egészen más arcukat mutatják reggelente. Még mindenki kicsit önmaga, még nem érkezett el a napi rutin, ott van még bennük az ágyuk, az otthonuk lenyomata, nem indult be a verkli, a külföldi csoportok fogadásához bejáratott mosoly helyett még könnyű valódi diskurzusokat folytatni.

sz15_v

Így ismerkedtünk meg a kékfestő bolt kutyájával, találkoztunk piacra igyekvőkkel, onnan hazafele baktatókkal, majd a nyitást követően még friss és üde mosolyt kaptunk a Kmetty múzeumban is, ahova a jelenleg ott megtekinthető Barcsay kiállítás okán tértünk be.

sz12_v

Szentendre nekem – és a férjemnek is – kora gyerekkorunk óta a művészetről szól. Apám, aki a hetvenes években a Vörösmarty téri Csontváry Galériát vezette, az összes kortárs magyar művésszel baráti viszonyt ápolt, így a gyakori szentendrei kiruccanásaink mindig legalább egy, ha nem több műhelylátogatás tartogattak. Gyerekként hol élveztem, hol nem, de egy biztos, hogy nem tudok Szentendrére nem kulturális szemüvegen át tekinteni. A helyi múzeumokat bölcsen csokorba fogta a város, így most sétálójegyet is válthattunk, amellyel a szezonon kívül nyitva tartó, épp nem felújítás alatt álló múzeumokat tekinthettük meg. A Barcsay gyűjtemény izgalmas, szép, aki az anatómiai albumok alapján készül, azt meglepetések fogják érni, de ígérem, hogy jófélék.

sz13_v

A múzeum után kávézni tértünk. Régi nagy kedvencem a város, sőt talán az ország első igazán vájt ízlelőbimbókra szakosodott csokoládé szakboltja, a Pelle Csilla által életre hívott Édeni, ahol ma már nem csak magyar és nemzetközi csokoládémesterek egyedi tábláival, különleges, termőhely szelektált csokoládéival találkozhat a nagyérdemű, hanem forró csokit vagy kávét is kínálnak számára. Így aztán betelepedtünk a parányi hátsó helyiségbe (az egész üzlet elfér a tenyerünkben), forró csokival és cappuccinóval erősítve a séta további részére.

sz11_v

Az Édeniből a Duna partjára andalogtunk, hogy elérjük a kompot. Verőfényben hagytuk hátra a várost és léptünk át a Szentendrei-szigetre. A szigeten ilyenkor is nagyon jókat lehet kirándulni, a gáton nagyon kellemes járás esik.

sz7_v

A bevált, lábunkba beivódott sétánkra indultunk, keletnek, Horány irányába, majd a gáton vissza, a Rosinante mellett vitt el az utunk.

sz9_v

Kutyákkal és kutyásokkal biccentettünk egymásnak, miközben mindenki a maga ritmusában távolodott a stressztől és foglalkozott végre olyasmivel, amivel ritkán akad csak ideje: magával és a szűk környezetével. A séta végére jólesett volna valamit inni, így – a lábunkba ivódott rutin további részeként – bekanyarodtunk a Rosinante portájára és a napfényes, fűtött teraszon, jó beszélgetésekbe mélyedve elkortyoltunk egy-egy teát, üdítőt.

sz8_v

A komppal finoman visszaringtunk Szentendrére, hogy ebédet is kerítsünk magunknak. A számos, már szinte őskövületnek számító vendéglátó helye mellett évről évre felbukkannak nagy reménységek, akiknek az egész város őszintén drukkol és várja, hogy ebben a varázslatos környezetben megtalálják a számításaikat. A Teyföl csak pár éves múltra tekint vissza, idén meghozta a Michelint is magával, egy ajánlás formájában és betoppanva az is egyértelműen látszott, hogy bőven van forgalom, a turisták és a helyiek is egyaránt szeretik.

sz4_v

Már egy ideje szerepel a teszthelyszínek között, így örömmel választottuk egy könnyű ebédhez, amit ötösre meg is ugrott. Kedves, otthonos, kutyában és kutyaimádatban gazdag környezet, jól szerkesztett, szűk étlap, remek személyzet jellemzi a helyet.

sz5_v

Ebédre egy-egy levest kértünk, majd újabb sétákra indultunk, hogy a délutáni fényben is vessünk egy-egy pillantást a sokszínű Szentendre megannyi zegzugára. Aztán az idő borulni kezdett, mi pedig a sétálójegyünket lengetve betértünk a Ferenczy múzeumba, ahol már maga az épület és annak kialakítása lenyűgözött.

sz1_v

A kiállításokat gondosan végignéztük, a kurátori munka mellett a terek használata, a térben, a műalkotások által létrehozott atmoszféra is dicséretet érdemel.

sz2_v

A múzeumból egyenesen a szállodánkba sétáltunk, ahol már várt ránk a spa. A Bükkös Hotelben ugyanis bőven van hol pihenni, a szaunákkal, nagyméretű jacuzzival és gőzzel felszerelt spa igazi kikapcsolódást jelent. A délutáni órák egy részét így itt töltöttük, szaunáztunk, pihentünk, kihasználtuk a víz erejét, lazultunk és masszíroztattuk a hátunk, vállunk.

 

sz3_v

Majd miután már a teljes kikapcs állapotába kerültünk, ideje volt valami vacsora után néznünk. Ehhez a hotelből ki se kellett mozdulnunk, a svédasztalos kínálat ott várt ránk.

sz6_v

Az előző estéhez hasonlóan jól összeállított, remekül kombinálható fogásokat kínáltak, sokféle előétel és savanyú közül lehetett választani, s míg az első este a túrógombócot tette mindenki a desszert számára fenntartott külön helyre a hasába, most a házi mákos guba kacsingatott ránk kacéran.

sz21_v

A közel húszezer lépéssel a lábunkban már nem indultunk neki, hogy az esti Szentendrével zárjuk a napot, ehelyett a szálloda halljában lévő masszázsfotelek kényelmét és szaktudását élveztük, amelyek húsz perc leforgása alatt szétkaptak és összeszereltek minket, mindezt nagyon precíz és szerethető mozdulatokkal.

sz19_v

 

A szobába visszatérve pedig nem várt ránk semmilyen elvégzendő feladat, nem az otthoni környezet soha véget nem érő malmába léptünk be, így tényleg pihenéssel telt az esténk. Reggel a derengő fények, a templomtornyokon megülő napsütés keltett, a Bükkös még álmosan csordogált alattunk. Már rutinnal és meglepően éhesen vágtunk neki a reggelinek, felfedezve mindazt, ami az előző nap kimaradt, majd lassan, kicsit kelletlenül szedelődzködtünk össze, hogy elindultunk vissza, a valóságba.

A hétvégénk egyértelmű tanulsága, hogy az énidő mellett szükség van a miidőre is, amelynél ugyanolyan fontos, hogy mennyiségében és minőségében is megfeleljen az igényeinknek. Jó tudni, megélni, hogy nem kell leutazni ehhez a térképről, bőven elég csak elhagyni a megszokott csapásokat, a mindennapokkal terhelt környezetünket, kilépni a festői Szentendrére, megtapasztalni a valódi arcát, felfedezni a várost és a környékét. Szintén tanulság, hogy fontos, hogy hova érkezünk, hogy olyan helyet találjunk magunknak, amely a mi igényeinkre simul, minket erősít, minket támogat. Éppen ezért is jó választás a Szentendre belvárosában, de pont nem a főcsapáson található felnőttbarát Bükkös Hotel, amelyben a ránk szabott szolgáltatásokat élvezhetjük.

sz10_v

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.