Angol konyha klasszikusai: Eccles cakes
Az angol konyha jó és izgalmas, a desszertkínálata meg sok esetben valóban azt a fajta házi jelleget adja, amit én az édes ízek választásakor keresek.
A 18. század végén született, mazsolával töltött kekszek a mai napig kedveltek a szigetországban. Ötórai tea mellé, vagy akár csak úgy magában, amit nem is csodálok, nálunk is tempós fogyatkozásnak indult a nagy tálnyi keksz, miután kitettem a konyhaasztalra.
Bár a modern és leegyszerűsített receptek bolti leveles tésztát javasolnak, érdemes kipróbálni omlós tésztával is.
Eccles cakes
Tészta:
25 dkg vaj
35 dkg finomliszt
1/2 citrom leve
1 dl hideg víz
Töltelék:
10 dkg aranymazsola
10 dkg mazsola
4 ek barna cukor
1 mk őrölt szerecsendió
1 mk őrölt szegfűszeg
1 narancs reszelt héja
A tésztához a lisztet és a hideg vajat finoman összemorzsolom, majd a citromlével elkevert vizet is hozzáadom és alaposan összegyúrom. A kész tésztát finoman lisztezett deszkán 20X30 centisre nyújtom, majd a téglalap egyharmadát jobbról a tészta közepére hajtom, s erre ráhajtom a tészta bal harmadát is. Az összehajtott tésztát a hűtőbe teszem, s fél órát hagyom pihenni. Még kétszer kinyújtom és összehajtom, a fent leírt módon, 30-30 percnyi pihenőt követve.
Amíg pihenget a tészta, addig egy tálban összekeverem a mazsolát, a cukrot és a fűszereket.
Az utolsó hajtást követően a tésztát pénzérme vastagságúra nyújtom, majd a legnagyobb pogácsaszaggatóval vagy egy nagyobb vizespohárral köröket szaggatok belőle. A köröket kiskanál segítségével megtöltöm a fűszeres, cukros mazsolával, majd a széleket összedolgozom, s úgy fektetem a kész kekszet a sütőpapíros tepsire, hogy alulra kerüljön az összedolgozott rész.
Miután az összes keksz elkészült a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom, s addig sütöm, amíg a tészta halványan meg nem színesedik.