You are here: Home > Tészta, de fő > A tökéletes pizza

A tökéletes pizza

Szombaton az előző napi dögrovás és a betervezett kocsonya istápolása némileg elfeledtette velem, hogy ebéd se ártana a családnak. Így aztán fél 11-kor eszméltem rá, hogy ideje lenne kitalálni, hogy mit szeretnék adni a népeknek.

A februári GF-ben találtam is egy nagyon szimpatikus csirkeszárnyas finomságot, gondoltam lefutok a sarki boltig, begyűjtöm a hozzávalókat, aztán kész. Csak  nem számoltam azzal, hogy a – Tesco expressz jóvoltából és saját mérhetetlen igénytelenségéből kifolyólag – döglődő CBA-ban semmit nem fogok kapni. Se csirkeszárny, se gorgonzola, se leveles tészta.

Így aztán vettem élesztőt, sonkát, scamorzát és néhányat hátrébb lapozva a magazinban, készítettem három pizzát.

GF_Pizza_v

Pizza

A tészta:

37,5 dkg finomliszt

7 g szárított élesztő

1 ek olíva olaj

1 kk cukor

2 csipet só

2,5 dl meleg víz

A paradicsomos ragu:

40 dkg hámozott paradicsom konzerv formájában

1 lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors

Feltét:

20 dkg sonka

30 dkg scamorza

tabasco (opcionális)

A tésztát a kenyérsütő gondjaira bíztam. Amíg dagadt és kelt a massza, addig elkészítettem a ragut. Olajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Sóztam, borsoztam, majd felöntöttem a paradicsomkonzervvel és úgy fél óráig nagyon takarékon hagytam rotyogni.

A kész tésztát lisztes deszkára borítottam. A tészta meglehetősen lágy, de érdemes nem agyon lisztezni, mert ettől a lágyságától lesz kisütve olyan, de olyan finom.

A tésztát 4 gombócra szedtem, 10 percet pihentettem, majd lisztes deszkán nyújtottam. Sütőpapíros tepsikre és egy pizzasütőbe került tészta. A ragut eközben  kissé hagytam kihűlni, most előszedtem és elosztottam a három pizzán. Kettőre szétosztottam a sonkát, a scamorzát tisztes szeletekre vágva rátettem a három pizza tetejére. A férjem a sajátját egy kis tabascoval bolondította meg, én egy kevés bazsalikomot tettem a vega pizzámra.

Sok éves tapasztalatom, hogy a pizza felesleges plusz feltétek nélkül sok paradicsommal és sajttal ízlik nekem a legjobban. Sajnos az éttermekben ezt nem mindig képesek előállítani, de szombaton végre olyan pizzát csináltam magamnak, amilyet szerettem volna.

A pizzákat a 250 fokos légkeverésen duruzsoló sütőbe tolom és cca. 10-15 perc alatt készre sütöm.

A maradék bucimat felmetéltem, kisodortam és grissininek megsütöttem.

Anna szerint jó az ingyen Donpepe.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.