Kapros túrógombóc
… a kapor. Mert bizony az egész tegnapi ebéd ott indult, hogy a keddi csalinkázásunk közben,a Nőkkel gyönyörű kaprot kaptunk.
Aztán tegnap kora reggel elvonultunk s beszereztük a további hozzávalókat az ebédhez. eredetileg azt terveztem, hogy bryndzával házasítom, de a környék közértjei bojkottálják az ilyen típusú sajtokat, így más lehetőség után kellett néznem.
Kapros túrógombóc
50 dkg félzsíros túró
2 csokor kapor
3 csapott ek réteszliszt
3 csapott ek prézli
5 tojás
csipet só
A túrót alaposan elmorzsolom, hozzáadom az apróra vágott kaprot, sózom, kimérem hozzá a lisztet és a prézlit. A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját a túróhoz adom. A fehérjéket kemény habbá verem, és óvatosan elkeverem a túróval.
Enyhén sós vizet forralok, majd nedves kézzel gombócokat formálok a tésztából. Ezeket néhány perc alatt kifőzöm, s az előre lepirított zsemlemorzsába hempergetem.
Fokhagymás sült tarjával és friss almával tálalom.