Cseresznyés, mandulakrémes tortácskák
A clafoutis mellett néha más formában is süteménnyé nemesedhet a cseresznye. Ma a galette tűnt erre a legmegfelelőbbnek.
Cseresznyés, mandulakrémes tortácskák
40 dkg cseresznye
Tészta:
22 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
2 ek hideg víz
15 dkg vaj
Mandulakrém:
6 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojás
1 ek finomliszt
10 dkg mandula
A tésztához a lisztet kimérem, hozzáadom a porcukrot és a vajjal finom morzsává dolgozom. Ezután a vízzel tésztává gyúrom és alufóliába csomagolva fél órára a hűtőbe teszem.
A cseresznyét alaposan megmosom, kimagozom. A mandulakrémhez a mandulát ledarálom. A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojást, végezetül a lisztet és a darált mandulát.
A tésztát 5 részre osztom és vékonyan lisztezett felületen korongokká nyújtom. A korongok közepére kenem a krémet, majd erre ültetem rá cseresznyéket. Végezetül a szabadon maradt széleket ráhajtom a töltelékre.
Egy elhabart tojással lekenem a tésztákat, kis cukorral megszórom, majd 180 fokon addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.