Francia hagymaleves
A tegnapi nap időjárás szempontjából pocsék volt. Legalábbis az észak-budai részen bolond szél tombolt, magával hozva azt a csípős hideget, amit nincs élő ember, aki szeretne.
Nem mondom, hogy a hét korábbi napjai időjárást illetőleg kiemelkedőt alkottak volna, de ez a szél aljasabbul támadt ránk, mint a pénteki hóvihar.
Délelőtti kiruccanásunkat követően sürgősen nekiálltam valami meleg, otthonos étellel feledtetni a kinti jeges orkánt.
Mivel a lélekmelengetés nagymesterétől olvasok mostanság, így rövid úton lekaptam a Francia konyhát a polcról és kiválasztottam öt szimpatikus vöröshagymát.
Hagymaleves
5 nagyobb vöröshagyma
1 dl fehérbor
1 nagy ek finomliszt
3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 kk kakukkfű
1,5 l alaplé
bő fakanálnyi vaj
só
bors
A vajat felolvasztom egy lábasban. Megfenem a kedvenc konyhakésem és a hagymákat megpróbálom a lehető legvékonyabbra vágni. Mikor felvágtam az összes hagymát, rádobom az olvadt vajra, fakanálra kapok és állandó kevergetés mellett, közepes lángon megkaramellizálom a hagymáimat.
Miután a hagyma elkészült, hozzáadom az összenyomott fokhagymagerezdeket, meghintem a liszttel, felengedem az alaplével és a borral. Adok hozzá babérlevelet, kakukkfüvet, sót, borsot. Lefedem és hagyom békében rotyorogni.
Kívánságra lehet tejszínnel simítani, sajttal dúsítani, baguette szeletekkel tálalni.