You are here: Home > Folyékony, de nem kenyér > Francia hagymaleves

Francia hagymaleves

A tegnapi nap időjárás szempontjából pocsék volt. Legalábbis az észak-budai részen bolond szél tombolt, magával hozva azt a csípős hideget, amit nincs élő ember, aki szeretne.

Nem mondom, hogy a hét korábbi napjai időjárást illetőleg kiemelkedőt alkottak volna, de ez a szél aljasabbul támadt ránk, mint a pénteki hóvihar.

Délelőtti kiruccanásunkat követően sürgősen nekiálltam valami meleg, otthonos étellel feledtetni a kinti jeges orkánt.

Mivel a lélekmelengetés nagymesterétől olvasok mostanság, így rövid úton lekaptam a Francia konyhát a polcról és kiválasztottam öt szimpatikus vöröshagymát.

Hagymaleves

5 nagyobb vöröshagyma

1 dl fehérbor

1 nagy ek finomliszt

3 gerezd fokhagyma

1 babérlevél

1 kk kakukkfű

1,5 l alaplé

bő fakanálnyi vaj

bors

A vajat felolvasztom egy lábasban. Megfenem a kedvenc konyhakésem és a hagymákat megpróbálom a lehető legvékonyabbra vágni. Mikor felvágtam az összes hagymát, rádobom az olvadt vajra, fakanálra kapok és állandó kevergetés mellett, közepes lángon megkaramellizálom a hagymáimat. 

Miután a hagyma elkészült, hozzáadom az összenyomott fokhagymagerezdeket, meghintem a liszttel, felengedem az alaplével és a borral. Adok hozzá babérlevelet, kakukkfüvet, sót, borsot. Lefedem és hagyom békében rotyorogni. 

Kívánságra lehet tejszínnel simítani, sajttal dúsítani, baguette szeletekkel tálalni.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.