Spenótos-ricottás quiche
A VKF-re készített
paradicsomos-túrós quiche olyan kellemes emlékeket hagyott bennem,
hogy egyértelmű volt, újra asztalra kerül.
Múlt héten haza is jött velem fél kilónyi ricotta, ami szép
csendesen várta a hűtőben, hogy a Nők ebédje legyen.
Nekem
viszont – a Nők óvodás léte folytán – lehetőségem nyílt, hogy
békés magányomban bóklásszam egy kicsit hétfő délelőtt.
Logikus, hogy az időm nagy részét egy ABC-ben töltöttem.
Mivel senkire nem kellett
figyelnem, így az alapanyagok vizsgálata közben folyvást
recepteket gyártott az agyam, szimultán futtatva az otthoni hűtő/kamra/pince tartalmát és ezt ötvözve az épp szemlézés alatt
lévő élelmiszerrel.
A spenót ekkor
furakodott a látóterembe és nem is hagyott nyugton. Az agyamban
lévő otthoni checklistán kigyulladt a ricotta felirat, egy másik
futó programom kidobta a receptet, én meg szinte révülten kosárba süllyesztettem
egy fagyasztott spenótot.
Itthon aztán tésztát
gyúrtam, összekevertem a tölteléknek valót, jól megszórtam
fenyőmaggal, délben pedig learattam a Nőktől kapott dicséreteket.
Spenótos-ricottás quiche
Tészta:
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
csipet só
1 tojás sárgája
3 ek víz
Töltelék:
30 ricotta
8 dkg zabpehely
3 egész tojás
1 dl tejszín
só
frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
45 dkg spenót
A lisztbe beleteszem a
csipetnyi sót, majd elmorzsolom a vajjal. A tojás sárgájával és
a vízzel jó állagú tésztává gyúrom. A tésztát egy órára
hűtőbe teszem.
A ricottát elkeverem a
tojásokkal, a tejszínnel, sózom, borsozom, belenyomom a
fokhagymákat, majd elkeverem a zabpehellyel. Végezetül hozzáadom
a spenótot, kóstolom, ha kell még fűszerezem.
A tésztát kinyújtom,
pitetálba fektetem, belelapátolom a tölteléket, elsimítom, majd
megszórom egy kevés fenyőmaggal.
190 fokos sütőbe rejtem
és addig sütöm, amíg a tészta és a magok kellemes színt nem
kapnak (45-50 perc).