You are here: Home > Tészta, de fő, Vegasztro > Spenótos-ricottás quiche

Spenótos-ricottás quiche



A VKF-re készített
paradicsomos-túrós quiche olyan kellemes emlékeket hagyott bennem,
hogy egyértelmű volt, újra asztalra kerül.
Múlt héten haza is jött velem fél kilónyi ricotta, ami szép
csendesen várta a hűtőben, hogy a Nők ebédje legyen.

Nekem
viszont – a Nők óvodás léte folytán – lehetőségem nyílt, hogy
békés magányomban bóklásszam egy kicsit hétfő délelőtt.
Logikus, hogy az időm nagy részét egy ABC-ben töltöttem.

Mivel senkire nem kellett
figyelnem, így az alapanyagok vizsgálata közben folyvást
recepteket gyártott az agyam, szimultán futtatva az otthoni hűtő/kamra/pince tartalmát és ezt ötvözve az épp szemlézés alatt
lévő élelmiszerrel.

A spenót ekkor
furakodott a látóterembe és nem is hagyott nyugton. Az agyamban
lévő otthoni checklistán kigyulladt a ricotta felirat, egy másik
futó programom kidobta a receptet, én meg szinte révülten kosárba süllyesztettem
egy fagyasztott spenótot.

Itthon aztán tésztát
gyúrtam, összekevertem a tölteléknek valót, jól megszórtam
fenyőmaggal, délben pedig learattam a Nőktől kapott dicséreteket.

Spenótos-ricottás quiche

Tészta:

20 dkg finomliszt

10 dkg vaj

csipet só

1 tojás sárgája

3 ek víz

Töltelék:

30 ricotta

8 dkg zabpehely

3 egész tojás

1 dl tejszín

frissen őrölt bors

2 gerezd fokhagyma

45 dkg spenót

A lisztbe beleteszem a
csipetnyi sót, majd elmorzsolom a vajjal. A tojás sárgájával és
a vízzel jó állagú tésztává gyúrom. A tésztát egy órára
hűtőbe teszem.

A ricottát elkeverem a
tojásokkal, a tejszínnel, sózom, borsozom, belenyomom a
fokhagymákat, majd elkeverem a zabpehellyel. Végezetül hozzáadom
a spenótot, kóstolom, ha kell még fűszerezem.

A tésztát kinyújtom,
pitetálba fektetem, belelapátolom a tölteléket, elsimítom, majd
megszórom egy kevés fenyőmaggal.

190 fokos sütőbe rejtem
és addig sütöm, amíg a tészta és a magok kellemes színt nem
kapnak (45-50 perc).

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.