You are here: Home > Könyvről > Nyári könyvajánló

Nyári könyvajánló

Ha nyár, akkor pihenés, ha pihenés, akkor olvasás. Ez ilyen rendkívül egyszerű. Olvashatunk buszon, repülőn, vasúton, függőágyban, fotelben, napágyon, vízparton, hegytetőn, nyaralóban vagy épp a teraszon.

Az idei Ünnepi Könyvhétre elképesztő választékkal készültek a kiadók, bőven van miből választani, ha nyári olvasmányokat keresünk magunknak.

Következzék az én ünnepi/nyári válogatásom.

1718531725.118829_v

Dr. Csernus Imre – A magyar

Csernus doki könyveiben a szókimondás az éleslátás mindig alap. Nincsenek mismásolt gondolatok, finomkodó felvezetések, ha a doki valaminek a végére akar járni, azt meg is teszi. Most a magyarság mibenlétét kutatja, nem az etelközi értelemben, hanem abban, hogy vajon a 21. századi magyaroknak milyen identitástudata van, ez mennyiben tér el a világ vagy épp Európa más népeitől és ha igen, akkor milyen tényezők befolyásolják ezt az identitástudatot. A magyar az egyén és a társadalom viszonyát is vizsgálja, sok gondolkodnivalót adva az olvasóknak, akik szintén górcső alá vehetik saját nemzeti tudatukat, ami nem azonos a hazafisággal, hanem egy olyan meghatározó szegmense az önazonosságnak és az öndefiniálásnak, amelyet kócsagtollak és tarsolylemezek nélkül is érdemes megvizsgálni.

„Nem kell az életünket áldozni azért, hogy ezért az országért tegyünk valamit, nem kell a vagyonunkat feláldozni, csak egyszerűen felelősségvállalással élni, és akkor apró lépésenként előrehaladva célhoz érhetünk.”

IMG_6688_v

Mörk Leonóra – Saját utakon

Nóra regényeit mindig örömmel olvasom, fiktív, illetve valós alakokról mintázott, a saját karakterét is felhasználó női alakjainak történetét, szeretem nyitott, modern, a kor szellemét mindig és mindenkor meghaladó eszmeiségüket. Most nem a képzelet szülte alakok története tárul fel előttem, hanem olyan egyszer élt hús-vér nőké, akiknek a férfijogú társadalmak szabályai sokszor bizonyultak szűknek. A kötet lapjain tizenöt nő portréja bontakozik ki, az 1500-as évek elejétől az 1800-as évek közepéig. Olyan személyiségeké, mint Katharina von Bora, Luther felesége és a reformáció legtehetségesebb topmenedzsere; Anna Maria van Schurmann, a 17. századi Európa legokosabb asszonya; Maria Sibylla Merian, a rovartan tudományának megalapozója és lélegzetelállító illusztrációk alkotója; Johanna Schopenhauer, az első sikeres hivatásos írónő; vagy épp a rézrozsdazöld festéket termelő montpellier-i nők, akik a 18. században felszámolták a két nem fizetése közötti bérszakadékot. Nóra mostani könyvének szereplői fordulatos kultúrtörténeti utazásra hívják az olvasót.

IMG_6687_v

Szécsi Noémi – Régen minden lánynak jutott férj

Régen minden lánynak jutott férj, siránkozott a kiházasítandó lányok anyja egy 1893-as regényben, mire legidősebb leánygyermeke azzal vágott vissza, hogy “az nagyon régen lehetett”. Amióta világ a világ, mindig pontosan ugyanannyi lánynak jutott férj, ahány férfinak feleség, de a 19. és 20. század fordulóján a nők már egyre kevésbé mertek kizárólag erre az egyetlen lehetőségre, a házasságra hagyatkozni az egzisztenciájukat illetően. A kötet a lánynevelés, a tanulás és a szereplehetőségek szempontjából veszi szemügyre a kiegyezés (1867) és az első világháború (1914) közötti korszak nőtörténetét: a nők tanulási esélyeit, feleségszerepre való felkészítését, társasági helytállását, munkaköreit. Milyen tevékenységek töltötték ki a nők napjait akkor, ha cselédek, munkásnők, középosztálybeli feleségek vagy éppen arisztokrata hölgyek voltak? Mi várt az árva lányokra és hová kerültek a törvénytelen gyerekek? Kikre ügyelt a “gyermekkertésznő” és milyen neveltetést adtak a zárdaiskolák? Mit jelképezett a tanítónői diploma, mihez fogtak a szegény, de tisztességüket őrző lányok, és mihez azok, akik készen álltak normát szegni? Milyen kötelezettségekkel járt az anyaság a főúri asszony és milyen a munkásnő számára? Milyen lehetőségei adódtak egy nőnek, ha nagy nehezen elvált vagy hirtelen megözvegyült?

IMG_6689_v

Dann McDormann – Egy gyilkosság megírásának krónikája

Aki ezt a műfajt tisztességesen műveli, annak követnie kell a szabályokat, hogy az igazságot mindenki számára elérhetővé tegye – akármilyen ügyesen álcázza is hazugság. Július negyediki hétvége a tiszteletreméltó West Heart vadászklubban. Az első esti koktélozásra még csak néhány vendég jelenik meg: a klub elnöke, a pénztáros a terhes feleségével, a kotnyeles iskolásfiú, a gyászoló apa, a szófukar gondnok, a leendő klubtag, a magánnyomozó… És lesz majd egy holttest. Meg egy megoldásra váró csavaros rejtély. Minden más a szereplőkön múlik. És, mint meglátod, rád is szerep vár ebben a nyomozásban. Az Egy gyilkosság megírásának krónikája elképesztően eredeti és fantáziadús detektívregény, amely tiszteletadás a műfaj klasszikusai előtt, valamint ördögien ravasz kirakós, amelyhez hasonlót még sosem olvashattál.

IMG_6698_v

Shannon Chakraborty – Amína asz-Sziráfi kalandjai

Amína asz-Sziráfi az Indiai-óceán hírhedt kalózaként túlélt ármánykodó zsiványokat, bosszúszomjas kalmárhercegeket, számos férjet és még egy démont is, hogy most visszavonultan élhessen anyaként a családjával, mentesen mindentől, aminek akár a leghalványabb köze lehet a természetfölöttihez. Amikor azonban egy olyan munkát ajánlanak neki, melyre egyetlen rabló sem mondhat nemet, Amína lelkesen tér vissza egykori életéhez régi legénységével. Egy eltűnt lányt kell megtalálniuk, cserébe pedig akkora gazdagságra tehet szert, hogy egyszer s mindenkorra biztosíthatja vele családja jövőjét. Ám minél mélyebbre ássa magát, annál világosabban látszik, hogy jóval több van ebben a munkában és a lány eltűnése mögött, mint amennyit elárultak neki. Shannon Chakraborty, a Dévábád-trilógia szerzője tengereken játszódó, varázslatokkal és veszedelmekkel teli új regényében kalózokról és bűbájosokról, titkos és tiltott ereklyékről és ősi rejtélyekről szóló történetet mesél el, amelyben egy nő eltökélt célja, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a dicsőségre… és saját maga írja meg a legendáját.

IMG_6690_v

Ray Nayler – Az óceán szeme

Ray Nayler közeljövőben játszódó, szépirodalmi thrillere az öntudat természetéről szól, miközben elképesztő alámerülésre invitálja az olvasót az emberiség örökségének kincsei és roncsai közé. Pletykák terjednek egy hiperintelligens, veszélyes polipfajról, amelynek talán saját nyelve és kultúrája is kifejlődött. A tengerbiológus dr. Ha Nguyen, aki egész életében a puhatestűek intelligenciáját kutatta, bármit megtenne, hogy tanulmányozhassa őket. A DIANIMA nevű, nemzetek felett álló techvállalat elszigetelte a külvilágtól a félreeső Con Dao-szigetvilágot, ahol a polipokat felfedezték. Dr. Nguyen csatlakozik a cég csapatához a szigeten: egy háborús veterán biztonsági ügynökhöz és a világ első androidjához. A polipok jelenthetik a kulcsot a példátlan áttöréshez az emberen kívüli intelligencia kutatásában. Magasak a tétek: óriási vagyont kereshet, aki képes előnyére fordítani a polipok fejlettségét, és miközben dr. Nguyen kommunikálni próbál az újonnan felfedezett fajjal, a DIANIMA-nál is nagyobb hatalmak lépnek színre, hogy megszerezzék maguknak az állatokat. Ám a polipok véleményét senki nem kérdezte. És azt sem, hogyan szándékoznak reagálni a kialakult helyzetre.

IMG_6697_v

Elle Cosimano – Finlay Donovan mindent kockára tesz

Finlay Donovan mindig jókor érkezik, tudja, hogyan kell szórakoztatóan kikapcsolni az embert, nem bántó mód játszani az alvilággal. A nyári szezonra is épp időben érkezett meg az újabb Finlay-adag, amelyben most egy plusz novella is helyt kapott. Finlay és Vero, igazán rászolgált már egy pihenős, csajos hétvégére Atlantic Citybe, de mivel a kaszinók és a szórakozás csak fedősztori, hogy visszaszerezzenek egy ellopott kocsit és Vero gyerekkori szerelmét, Javit, akit Marco, a veszedelmes uzsorás rabolt el, lefogadhatjuk, hogy az igazi kikapcsolódás még várat magára. Ráadásul a kotnyeles útitársak is kellemetlenül megszaporodnak – Finlay volt férje, Steven, valamint anyja is szükségét érzi annak, hogy csatlakozzon hozzájuk. Alighogy berendezkednek a lepukkant kaszinó-szállodájukban, máris beüt a krach: Marco a teljes tartozás azonnali törlesztését követeli Javi életéért cserébe. És tudni akarja, hova tűnt unokatestvére, a rejtélyesen köddé vált Ike. Mivel Finlay és Vero semmiképpen sem tárhatja Marco elé, hogy valójában mi történt Ike-kal, kénytelenek új tervet kovácsolni – kinyomozzák, hol van Javi és az Aston Martin, és egyszerűen visszalopják…

IMG_6691_v

Street Kitchen Guide 2024

Belföldi utazásaink során, de még a saját városunkban való létezés esetében is sokszor kérdéses, hogy hova menjünk enni, ha valami újat, izgalmasat próbálnánk ki, ha kicsit kimozognánk a komfortzónánkból. Ha időszerű, valóban a jelen gasztronómiáját leképező kiadványra, tippekre, ötletekre vágyunk, akkor érdemes kézbe venni a Street Kitchen Guide-ot. Az idén először megjelent kiadvány üde színfolt a hazai gasztronómiai összefoglalók piacán, még nem érte el a begyöpösödés szele (mint annyi mást), jóféle kategóriákban valóban feltörekvő, tehetséges új hangok szólalnak meg, akiknek mi is adhatunk egy esélyt, ha épp az ország bármely pontján járunk. Azaz a nyaralás előtt a bőröndünkbe, hátizsákunkba, vászonszatyrunkba, strandtáskánkba feltétel érdemes a Street Kitchen kiadványának is helyet szorítani, hogy ne legyen kérdés, hogy hol ehetünk valami igazán ütősen finomat.

IMG_6702_v

Michael Chabon – A végső megoldás

Sherlock Holmes feledhetetlen alakját idézi meg ez a rövid, de annál velősebb történet, amely Sir Arthur Conan Doyle és halhatatlan figurája emlékének adózik – Michael Chabon jellegzetes, sziporkázó humorával. A klasszikus krimi vonásait viseli magán, miközben különböző égtájak és időszakok gyökeresen eltérő történelmi tanulságait hozza közös nevezőre.  1944-ben járunk, lakik egy nyolcvankilenc éves öregúr Angliában, nem tudjuk a nevét, de a szomszédai azt rebesgetik róla, egykor híres detektív volt.  Linus Steinman mindössze kilencesztendős, és nem hajlandó megszólalni. Egyetlen társa egy szürkepapagáj, és a náci Németországból menekült meg. A papagáj Linusszal ellentétben beszél, és időről időre rejtélyes számsorokkal rukkol elő. Mit jelenthetnek ezek? Amikor bekövetkezik az elkerülhetetlen bűntény, az exdetektív, akinek szakmai érdeklődését már rég nem volt képes felkelteni semmi, váratlanul szolgálatba helyezi magát.  

IMG_6703_v

Ann Patchett – Tom Lake

Újabb regény, amit a Covid ihletett. Tény és való, hogy legalább irodalmi szinten jótékonyan hatott ránk a világjárvány. Anne Patchett könyve betekintést enged abba, hogyan élte meg ezeket a válságos napokat Amerika, miként kerültek újra közelebb az emberek egymáshoz vagy egy titokhoz. 2020 tavaszán Lara három lánya visszatér a Michigan északi részén található családi gyümölcsösbe. Cseresznyét szednek, és közben kérlelik anyjukat, beszéljen Peter Duke-ról, a híres színészről, akivel annak idején együtt lépett színpadra a Tom Lake nevű társulat tagjaként, és kettejük között érzékeny szálak szövődtek. Miközben Lara felidézi a múltat, lányai végiggondolják saját életüket és anyjukhoz fűződő viszonyukat – ennek során átalakul az egész világról alkotott képük. Amiben biztosak voltak, azt most teljesen másképp látják. A Tom Lake töprengés a fiatalkori szerelemről és a házasévek alatti szerelemről, arról, hogy hogyan éltek a szüleink, mielőtt mi megszülettünk. Reményteli és elégikus történet – azt vizsgálja, mit is jelent boldognak lenni, miközben a világ darabjaira hullik.  

IMG_6704

Rényi Ádám – Erika néni

Erika nénit nehéz nem szeretni. Pontosabban nem Erika nénit, hanem Erika nénit, a novelláskötetet. Rényi Ádám rövid, frappáns, elgondolkodtató, szívszorító, bicskanyitogató, vicces, naprakész, örökérvényű történeteivel újra megtelt egy kemény borítós könyv, amelyet nehéz letenni, de talán nem is kell. A rövid lélegzetvételű, de meglepően fajsúlyos novellák után mindig érdemes megállni, elgondolkodni, merengeni egy kicsit,, majd engedni a késztetésnek és belecsapni a következőbe. A címadó novella elképesztően betalált, a mi jelenlegi élethelyzetünkben is ott lebeg, mind a Nők mindennapjaival összehasonlítva, mind az általunk megélt traumákkal párhuzamba állítva. A többi írásban is bőven megtalálni a kapcsolatot, szép és finom áthallásait a nagyon mai, nagyon magyar beágyazottságuknak köszönhetik, amely mindannyiunk valósága.

IMG_6619_v

BPSPC – Budapest Street

Budapestet rengeteg szemüvegen keresztül nézzük, látjuk nap mint nap. Mindenki más vetületeiben találja meg a csodát (ha megtalálja), sokan élvezzük fonákságait, szeretjük a múltját, fogadjuk el olyannak, amilyennek a jelenét. A valósághű ábrázolása azonban nehéz, sokszor idealizálják, hamis sztereotípiák szerint faragják, fröccsöntött szuvenírt készítenek belőle, eladják báját, hangulatát vagy valamit, ami ezekben a lelketlen tárgyakban továbbörökíthető (már ha megvan rá az igény). ABPSPC csapata a valóság, a mi Budapestünk megmutatására szövetkezett, nem valamiféle bóvli hangulatot, hamis ideált szeretne megmutatni, hanem azokat az utcákat, azokat az arcokat és azokat a pillanatokat, amiből Budapest valóban áll. Ez a hitelesség süt a Budapest Street minden egyes képéből, amely a közös munka egy igazán szép példája. A fotóalbum egységességében megmutatkoznak az egyedi látásmódok, miközben megmarad belső kohézió, a szerkezeti egység.

IMG_6686_

Shelley Parker Chan – A sötétségbe fojtott világ

Shelley Parker Chan A nappá vált lány könyve után végre itt a folytatás, amely hasonlóan fajsúlyosnak ígérkezik. Csu Jüancsang, a Fénylő Király, csodálatos győzelmet aratott, amikor elszakította Kína déli részét mongol uraiktól. Most új vágytól ég: meg akarja szerezni a trónt, és császárrá akarja koronázni magát.Nem ő azonban az egyetlen, akit efféle becsvágy hajt. Déli szomszédja, Csang asszony, a kurtizán, a férjének akarja megszerezni a trónt – és elég erős hozzá, hogy eltörölje Csút a Föld színéről. Ahhoz, hogy játékban maradjon, a fiatal nőnek kockára kell tennie mindent, és szövetségre kell lépnie egy régi ellenségével, a tehetséges, ám kiszámíthatatlan eunuchhal, Oujang tábornokkal, aki már mindent feladott azért, hogy bosszút állhasson apja gyilkosán, a nagykánon. A déliek tudtán kívül egy új szereplő még közelebb került a trónhoz. A lenézett tudós, Vang Paohsziang addig mesterkedett, amíg el nem jutott a fővárosba, és most halálos udvari játékai azzal fenyegetnek, hogy térdre kényszerítik a birodalmat. Paohsziang ugyanis szintén bosszúra éhezik: ő akar lenni a történelem legelfajzottabb nagykánja, hogy ezzel űzzön gúnyt az értékekből, amelyeket mongol harcosokból álló családja jobban szeretett nála. A trónkövetelők eltökélték, hogy bármit megtesznek a győzelemért. Csakhogy amikor az ember vágyának tárgya az egész világ, az még a legkegyetlenebbek számára is túl sokba kerülhet.

IMG_6684_v

Borbás Andrea – Csiszár Gábor – Oh, furcsa Élet

Diósiné Brüll Adél (Léda) és Boncza Berta (Csinszka) mint Ady Endre legfontosabb múzsái vonultak be az irodalomtörténetbe. A költő szerelmi élete azonban igencsak mozgalmas volt, verseiben és leveleiben más „kis női csukák” neve is rendre felbukkan az említetteken kívül. Egyik levelezőpartnere „Nyanyuci”, akinek alakját és szerepét Ady életében számos legenda és rejtély övezte – még a szakirodalomban is. Valóban ő volt az a múzsa, aki morfiumra szoktatta a nagy költőt? Miért volt titok a kortársak előtt is, hogy Ady együtt élt az asszonnyal, sőt kettesben utaztak külföldre? Mi okból hallgatták el jelentőségét az eddigi Ady-életrajzokban?
Nyanyuci Ady Endrével való kapcsolatának történetét, illetve kettejük teljes, jegyzetekkel ellátott levelezését adja közre ez a kötet, mely nem csupán az Ady-filológia értékes forrásdokumentuma, hanem a huszadik századi nőtörténet érdekes fejezete is, s így a szélesebb olvasóközönség érdeklődésére is számot tart.

borbas_csiszar_oh_furcsa_elet_borito_v

Fernanda Melchor – Ábrándozók

Melchor prózájába bele lehet pusztulni. Előző regénye a Hurrikánok évada elsöprő erejű volt, ezért is került az idei nyári listába az Ábrándozók. Paradais – luxuslakópark valahol egy folyó partján. A csillogó épületek árnyékában két kallódó tinédzser élete váratlanul összefonódik a parton folytatott bulizásban és a sorsfordító tervek szövögetésében. Polo szegényebb sorban élő, iskolakerülő, ugyanakkor mély igazságérzettel megáldott fiú, akinek egyetlen vágya, hogy végre otthagyhassa a zárt közösségben végzett fárasztó kertészmunkát, és elmenekülhessen anyja szigora elől. Hajlandó lenne akár az unokatestvérét követve beállni a bűnözők közé is, hogy ezzel legalább tekintélyt szerezzen magának a környéken. Társa a magányos, túlsúlyos, pornófüggő Franco, akinek mindene megvan, egyvalamit leszámítva. Megszállottan arról fantáziál, hogy egyszer majd elcsábítja a szomszéd nőt, a vonzó férjes asszonyt és anyát. A két fiú azonban jó kedélyű, delíriumos esti rituáléja közepette szembesül azzal, mennyire lehetetlen elérni álmaikat, amelyekről úgy gondolják, megérdemlik, hogy teljesüljenek. Éppen ezért úgy döntenek, a kezükbe veszik a sorsukat, és egy esztelen, hátborzongató tervet eszelnek ki. Melchor könyörtelen regényében alászállunk egy másik pokolba: a Paradicsomba.

melchor_abrandozok_borito_v

Zakály Viktória – Emlékeznem kellett volna

Emlékeznünk kellett volna, hogy a lélek nincs hozzászokva a boldogsághoz… A festői spanyol szigeten álló, a világ leggazdagabbjainak fenntartott luxusszállodába gyakornokként érkező Blanka nem sejtette, hogy munkába állásával ekkorát fordul az élete. Azt meg végképp nem, hogy ennél nagyobbat csak akkor fog, amikor hat évvel később egy rejtélyes végrendelet miatt visszatér a szigetre. A regény humorral fűszerezett lírai érzékenységgel meséli el egy önmagát kereső fiatal magyar nő és a jóképű, ámde zárkózott skót vikomt nem mindennapi szerelmi történetét, kettőjük önismereti utazását. Zakály Viktória, író, két kisfiú édesanyja. Mensa-tag és tudja, hogy milyen mentális jelenség a szinesztézia. 2012-ben megjelent első könyve óta sokat változott. Akárcsak regényeinek szereplői, ő is bejárta a nagybetűs felnőtté válás kacskaringós ösvényeit.

Zakály_1_v

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.