You are here: Home > Élet dolgai > Télen is vigyázzunk a hajunkra!

Télen is vigyázzunk a hajunkra!

Megérkezett a tél, itt a hideg, ami sok esetben a hajunkat is alaposan megviseli. Az Euronics szakértői csapata összeszedte a legfontosabb tippeket, amelyek követésével ebben az időszakban is egészséges és fényes maradhat a hajunk.

Nem is sejtjük, de a téli hideg, az egyre hűlő levegő akár drasztikusan ki is száríthatja a hajunkat, amelyben a fűtött beltérre érve a nagy hőmérsékletváltozás sem tesz különösebben jót. Az eső, a köd vagy épp a hó miatt nedvessé vált haj textúrája megváltozik, sokszor begöndörödik, ami szintén szárazságot okoz. A külső hatások mellett a belsőkről se mindig használnak a hajnak: fontos tápanyagokban gazdag, vitamindús zöldségek és gyümölcsök hiánya szintén nem kedvez a hajkoronánknak. Szerencsére mindez kivédhető némi odafigyeléssel, tudatossággal. 

Hajapolas_02_v

Ritkítsuk a hajmosást

A hajnak és a fejbőrnek is szüksége van egy kis pihenésre, amit érdemes télen megejteni. Ennek részeként kerüljük a mindennapos hajmosást (ezzel a gyakori hajszárítás problémája is megoldódhat), mert a kemény csapvíz kiszárítja a fejbőrt és sok esetben korpásodást okoz. A klóros víz felgyorsítja a bőr faggyútermelését is, ami pedig zsírosodást eredményez. Javasolt a két hajmosás között a haj felfrissítése céljából kipróbálni a száraz sampont. Se hideg, se forró vízzel nem mossunk hajat, ha lehet, akkor kézmeleg vizet használjunk a hajunk öblítésére. A vizes hajat fésülni is óvatosan fésüljük, mivel a hajszálak szerkezete érzékenyebbé válik vizes állapotban, javasolt ilyenkor egy ritkább fogú fésűt használni. 

Csökkentsük a hőformázást, amennyire lehet

Nagyon fontos, hogy télen csökkentsük a haj hőkezelésének mértékét, hiszen a mesterséges hő is kiszárítja a hajunkat. Ez persze nagy kihívást jelent ilyenkor, mert éppen a hideg időszakban kényszerülünk alapos és rendszeres hajszárításra. Azzal viszont tehetünk az ügy érdekébe, ha a felforrósított hajformázóktól megkíméljük ilyenkor. Használjunk hővédő készítményeket, ezzel biztosítva a hajszálaink külső rétegének védelmét az égési sérülésektől, töredezéstől. Hajszárításkor inkább válasszunk a közepes fokozatot és legalább 10-15 cm távolságból szárítsuk a hajunkat. Már az eszközök beszerzésekor érdemes figyelni arra, hogy hajvédő funkciókkal legyenek ellátva, ionizáló vagy keratinlapokkal felszerelt eszközeink használat közben is kíméletesebben bánnak a hajunkkal.

Egészséges életmód a hajunk egészségéért

A megfelelő étrend is rendkívül fontos a haj egészségének megőrzése céljából, különösen télen. A vitaminok, a zöldségek és a teljeskiőrlésű gabonák hozzájárulnak a haj egészségéhez, a fehérjék és az A-, B- és C-vitamin pedig segít a haj fényének megőrzésében. Emellett sose feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról, hiszen a tartósan fennálló vízhiány előbb-utóbb a haj élettelenségéhez vezethet. A rendszeres sport szerepet játszik hajunk egészségében, fizikai aktivitásunkkal biztosítjuk vérünk folyamatos áramlását, amely a fejbőrt is érinti, ezzel fokozva a haj növekedését. 

+1 Az elmaradhatatlan sapka

Hol a divat diktálja, de még inkább a józan ész: a sapka használata hajunk szempontjából igencsak hasznos. A sapka a kihűlés okozta károk ellen védi a fejbőrt és a hajhagymákat, valamint az esetleges csapadéktól is. Érdemes gyapjúból, pamutból vagy kasmírból készült fejfedőt viselni, amelyek nem csak, hogy kiválóan tartják a meleget, de a fejbőrünket sem irritálják, mint a műszálas változatok.  Mindig figyeljünk a sapka méretére, a túl szűk sapka nem csak, hogy elnyomja a gondosan elkészített frizuránkat, de meggátolja a hajhagymák megfelelő szellőzését, ami zsírosodást idézhet elő – ennek következtében pedig az említett túl gyakori hajmosások spiráljában találhatjuk magunkat.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.