You are here: Home > Édes élet > Almás pirog

Almás pirog

A héten a Nők lebetegedtek. De nem akárhogy művelték: Zsófi gyomorrontással ütötte ki magát, Anna a szokásos köhögés/mandulagyulladást kombinálta némi lázzal. Igaz, egy szavam nem lehet, mert szeptember óta nem hiányoztak a suliból, de most kitettek magukért.

Zsófit teljes diétára fogtuk, így a mi étkezésünk is a minimálra szorult. Egészen tegnapig, amikor már annyira ki voltam éhezve egy jó pepecselős, kiadós főzésre, hogy addig túrtam a szakácskönyveim között, amíg nem találtam valami kedvemre való kihívást. Így aztán egy jó és tartalmas levest követően eljátszottam egy keveset az almás pirog kivitelezésével. Kissé macerás, de megéri, mert látványos és finom.

Almás pirog

Tészta:

25 dkg félzsíros túró

25 dkg finomliszt

25 dkg vaj

csipetnyi só

A túrót szitán áttöröm, majd a liszthez adom, a sóval együtt. A vajat darabokban a liszthez adom, majd az egészet finoman elmorzsolom. A morzsából tésztát gyúrok, amit fóliába csomagolva nagyjából egy órára a hűtőbe pakolok. Addig előkészítem az almát.

4 darab alma

6 ek porcukor

4 tk őrölt fahéj

1 citrom

Az almákat megpucolom, magházukat ügyesen kiszedem úgy, hogy a gyümölcs egyben maradjon. Egy lábasban vizet forralok, amihez hozzácsavarom a citrom levét, majd ha felforrt, akkor 5 percet főzöm benne az almákat. Ha letelt az idő, szűrővel kiszedem és rácsra teszem, hogy kicsepegjen és a felesleges gőz is eltávozzon belőle.

Amíg hűlnek az almák, addig lisztes felületen kinyújtom a tésztát. A kinyújtott tésztából kimetszem a legnagyobb négyszöget, azt tovább osztom négyfelé. Egy-egy tészta közepére almát ültetek, amit fahéjas cukorral megszórok, majd a négyszög átlós sarkait összecsípve beburkolom az almát. Az oldalukat kicsit megsodrom és ha maradt tésztám a tetejére díszeket is gyártok . A kész almacsomagokat habart tojással lekenem és 210 fokra előmelegített sütőben sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.

A Nőknek is bejött.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.