You are here: Home > Fesztivál > KávéBár Bazár 2023 – a kávévilág sztárjai a Millenárison

KávéBár Bazár 2023 – a kávévilág sztárjai a Millenárison

Idén április első hétvégéjén zajlik a hazai kávé- és bárvilág fontos eseménye, a KávéBár Bazár, amelynek a Millenáris B épülete ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával korlátlanul kóstolgathatnak közel ötven kiállító kávéiból és egyéb termékeiből.

Szerencsére a kávé továbbra is a világ egyik legnépszerűbb élvezeti cikke, és az elmúlt időszak válságai ellenére egyre nagyobb és színesebb a hazai kávépiac is. A szakma és a kávérajongók első számú hazai rendezvényén, a KávéBár Bazáron a kávévilág színe-java felsorakozik, beleértve a legújabb gépeket, eszközöket, a kávépörkölők legfrissebb újdonságait.

Az eseményen a világ legjobb termőterületeiről érkező, különleges kávékból készülnek az eszpresszók, a filterkávék és a különféle tejes italok.  Több standon lehet majd prémium kávékapszulákat is kipróbálni és hazavinni, de a hazai pörkölők közül jó páran érkeznek szuper exkluzív, limitált premierkávékkal  – ezekből szintén tudnak a vendégek kóstolni és vásárolni is.  Egyes standokon pedig olyan exkluzív kávégépek bukkannak fel, amelyek ára egy középkategóriás autóéval vetekszik.

Bemutatkozik Molnár Attila és a Chemex közös fejlesztése, az innovatív ChemAer kávékészítő eszköz, amely széles közönség számára elérhető kávékészítő okoseszköz. A nemzetközi sportvilág ismert szereplője, Shane Tusup két gasztronómiai újdonsága is a KávéBár Bazáron debütál: a Black Diamond kávé és a DMND gin a standjukon lesz kóstolható. A Cafe&Bar Talk Showban pedig az is kiderül, miért fordult a kávé- és bárvilág felé a nemzetközi sportvilág jól ismert szereplője. A Szűcs Péter a Coffee Talk Show egyik vendégeként mesél majd egzotikus közel-keleti és dél-amerikai kávéélményeiről, és hozzá csatlakozik Tóth Sándor, akinek Szekszárdon kávéháza, Costa Ricán pedig kávéfarmja van. Trendek, kihívások és lehetőségek – ezekről beszélgetnek a résztvevők a Kávésztorik-kerekasztalnál is, de több bemutató és vezetett cupping szintén a program része lesz.

kavenap2

A kóstolás mellett versenyek és mesterkurzusok a hétvégén

A két nap során számos kísérőesemény zajlik a Millenáris indusztriális B csarnokában. Szombaton rendezik a profi kávékóstolók versenyét, a Pro Cup Tasters Championship bajnokságot. Az izgalmas és szórakoztató versenyen profi baristák mérkőznek meg, a nyertest pedig a szervezők Athénba repítik, hogy részt vegyen a júniusi World of Coffee expón. Vasárnap próbára tehetik magukat az amatőrök is ebben a kategóriában, hiszen az Amateur Cup Tasters Championship versennyel indul a nap, amelyet a professzionális szabályok szerint bonyolítanak le, és a profik versenyéhez hasonló kihívást jelent. Szintén vasárnap zajlik az ALPRO Plant Based Coffee Championship, ahol a baristák kreatív italokat készítenek, és tökéletes lattékat öntenek tej helyett növényi italok felhasználásával.

kavenap1

STUDIO54 BAR SESSION

Szombaton este 8 órakor zár a rendezvény, az utolsó két órában a Studio54 Bar Session zajlik majd, ahol az ország legjobb bárjaiból érkező bártenderek készítik el a ’70-es ’80-as évek legnépszerűbb koktéljainak újratervezett verzióit – igazi glam bárhangulatban. Beszélgetünk arról, hogyan lett a mixer divatszakma, mennyire befolyásolta a bárvilág irányába a fiatalokat Tom Cruise és a Koktél című film, milyen volt az italkultúra New Yorktól Budapestig. Legendás helyek, legendás arcok és persze legendás italok a popkultúra aranykorában. Miközben meghívott vendégeink beszélgetnek, a bártenderek elkészítik a shot koktélokat, a közönség pedig megkóstolhatja a 21. századi Piña Colada, Bahama Mama, Singapore Sling és Sex ont he Beach verzióit – a budapesti bártender négyestől. Jelen lesz Oláh Richard – Felix, Varsányi Ferenc – Hotsy Totsy, Schök Norbert – Diplomatico, valamint a Boutiq Bar csapata. A program házigazdája: Nagy Zoltán.

13 Nespresso kávélimonádé_v

Csúcsminőség, nemcsak a csészében

A bárparty mellett limitált létszámú, de ingyenes vezetett kóstolókon ismerkedhetünk a legújabb italpiaci trendekkel – persze pohárral a kézben. Top prémium és újgenerációs sörök, rumok, ginek és whiskyk is kerülnek a kóstolópoharakba. Különleges ízpárosításokra számíthatnak azok, akik részt vesznek a szombati kávé-csokoládé kóstolón, de a bean to bar csokoládék világáról vasárnap is lesz izgalmas kísérőprogram.

Olaszország még mindig a kávévilág egyik központja

Bár az újhullámos kávékultúra egyre népszerűbb itthon is, és a világosabbra pörkölt kávék mellett a japán és angolszász filteres eszközök is közkedveltek lettek, de az olasz eszpresszók és latték még mindig a magyar fogyasztók kedvencei. Ezeket pedig igazán profi gépekkel lehet már otthon is elkészíteni, és a KávéBár Bazáron számos olasz gyártó mutat be vendéglátóipari és háztartási kávégépeket is. Olasz kávék és kávékoktélok, sőt, – a patinás abruzzói Pasetti borászatnak köszönhetően – olasz borok és antipasti kísérőfalatok is lesznek a rendezvényen, amelyek közül számos termékek ingyenesen kóstolható.

A nagyközönség és a szakma számára egyaránt izgalmas hétvégi esemény szombaton 10:00-20:00 óra között, vasárnap pedig 10:00-18:00 óra között tart nyitva, az indusztriális csarnok tereit egész hétvégén betölti majd a kávéillat. Az esemény karszalagjával lehet ingyenesen kóstolgatni a standoknál, és jó idő esetén érdemes kávé-piknikezni Budapest egyik legjobb parkjában. 

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.