You are here: Home > Vegasztro > Datolyaszilva – a spanyol kincs

Datolyaszilva – a spanyol kincs

A datolyaszilva a magyar piacokon az utóbbi 10 évben jelent meg. Bár a magyar éghajlaton is terem, jellemzően a mediterrán, meleg klímával rendelkező Spanyolország látja el Európa jelentős részét datolyaszilvával.

Honnan származik a datolyaszilva?

A kakit nagyjából 2000 évvel ezelőtt kezdték el Kínában termeszteni, majd Japánban is megjelent a 7. század környékén és hamar kedvelt és termesztett gyümölccsé vált. Koreában a 14. századtól van jelen, népszerűségét jól jelzi, hogy errefelé koreai mangóként is ismert. Amerika és Európa az 1800-as években kötött közelebbi ismeretséget vele és ma már jelentős termőterületei találhatók – többek között – Kelet-Spanyolországban.

Betakarítás után

Betakarítás után

A kaki a szépen, lassan hódította meg Európát, először dísznövényként tartották, valamint kemény, szépen megmunkálható fája is nagy értéket képviselt, majd idővel gyümölcse is a mediterrán gasztronómia részévé vált.

Érett gyümölcsök a valenciai piacon

Érett gyümölcsök a valenciai piacon

Az ébenszilva, mint a bor

Furcsa hasonlat, de ha egy fáról leszedett friss, érett kakiba harapnánk, azonnal értelmet nyerne ez a kijelentés. A hurma ugyanis igen gazdag tanninokban, amelyek sokban befolyásolják az élvezeti értékét. Szerencsére ezen viszonylag könnyű – akár nagyüzemi körülmények között is – segíteni, széndioxiddal kezelve ezek az oldható tanninok elillannak,és a gyümölcs fogyaszthatóvá válik.

Az érett gyümölcs osztályozása

Az érett gyümölcs osztályozása, aekaki.es

Ha a saját kertünk terményeiről beszélünk, akkor érdemes alma, körte vagy banán mellé tenni egy száraz edénybe, amelyek nagyobb mennyiségű etilént bocsátanak ki magukból az érés során, ez is képes a datolyaszilva tannintartalmát megfelelően befolyásolni. Az érett és előkezelt datolyaszilva íze leginkább a mangóra vagy az érett barackra emlékeztet.

kaki1_v

#mediterraneancombo

Hogyan együk a datolyaszilvát?

A kakit ehetjük frissen, nyersen, kevésbé éretten és éretten, ehetjük aszalt formában, főzve vagy sütve is. Az érett datolyaszilvát fogyaszthatjuk az almához hasonlóan, cikkekre vágva, de a lágy, szinte krémes gyümölcshúst akár ki is kanalazhatjuk a héjból.

kaki7Mivel pektintartalma igen magas, ezért a datolyaszilvából készíthetünk lekvárt, gyümölcssajtot, pudingot, erjeszthetünk belőle ecetet, de a kissé éretlen gyümölcsöt akár fermentálhatjuk is. Az érett gyümölcshús ideális zabkásákhoz, joghurtokhoz keverve, de tölteléke lehet számos süteménynek, pitének is, Amerikában előszeretettel fogyasztják ebben a formában.

Az ébenszilva nyersen (hámozva, kockázva) kerülhet friss salátákba, adhatjuk kompótokhoz és gyümölcssalátákhoz, készíthetünk vele mártást, különféle – vörös- és vadhúsok mellé kínált – fűszeres szószokat.

 

Beltartalma

A kaki rendkívül magas élelmi rosttartalommal rendelkezik, béta-karotinban, mangánban, vasban és rézben gazdag, a nyers datolyaszilvában még jelentősebb mennyiségű C-vitamin is található. Kalóriatartalma nem jelentős, 10 dkg kaki nagyjából 60-70 kalóriát tartalmaz.

kaki2_v

#mediterraneancombo

Spanyol hódítók – a Rojo Brillante

A spanyol datyolaszilva ültetvények jelentős részét a Rojo Brillante teszi ki, amely az 1950-es évek közepén jött létre, spontán mutációként egy másik helyi fajtából, a Crystalline-ből. A helyi klimatikus és talajviszonyokhoz tökéletesen illeszkedő, világos narancsszínű, tojásdad gyümölcsök októbertől január végéig érnek, szezontól függően. Keressétek a boltok polcain a friss, édes spanyol datolyaszilvát, kóstoljátok meg nyersen, készítsetek vele salátát, tegyétek süteményekbe!

Datolyaszilva-ültetvények Valenciában, érik a kaki! aekaki.es

Datolyaszilva-ültetvények Valenciában, érik a kaki!
aekaki.es

Ha a spanyol gyümölcsökről szeretnénk többet megtudni, akkor érdemes felkeresni a valenciai datolyaszilva-termesztők szövetségének oldalát.

aekaki.es

aekaki.es

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.