You are here: Home > Húúús, Vegasztro > Vasárnapi dőzs

Vasárnapi dőzs

Tegnap igazi fúziós konyhát műveltünk anyával. A fuzionálás abban merült ki, hogy az ő konyhájában készült az ebéd, amihez a hozzávalókkal is előkészült, én csak a szakácskésemet és az időmet adtam hozzá. A terv már a héten megszületett, egy pénteki kávézás közben a részletek is kidolgozásra kerültek, így tegnap semmi más nem volt hátra, mint az eredeti elképzeléseknek megfelelni.

Érkeztünkig anya elkészítette a petrezselymes rizst és persze sütött egy adag női szeszélyt, mert desszert nélkül mégsem igazi egy hétvégi ebéd, majd jöttem én.

Sült libamáj, fahéjas almatorony kíséretében

80 dkg hízott libamáj

5 nagyobb alma

5-6 dkg vaj

2 tk őrölt fahéj

3-4 ek cukor

2 fakanálnyi (kb. 10 dkg ) libazsír

A viszonylag méretes és jó kemény almákat meghámoztam, magházukat kikaptam, majd ujjnyi szeletekre vágtam. Amikor elkészültek az almáim, akkor egy fémnyelő serpenyőben újraépítettem őket, csak most minden szelet közé került egy vékony szeletnyi vaj és egy kevés fahéjas cukor. Végezetül a serpenyőt a 200 fokra (nem légkeverős) előmelegített sütőbe toltam és addig sütöttem, amíg anya régi kötőtűje akadály nélkül bele nem siklott a húsukba.

Eközben a hízott májat lassan jó ujjnyi szeletekre vágtam (nagyon éles kés és türelem kell hozzá, mert ha gyorsan szeljük akkor morzsálódik), majd finomlisztben megforgattam. Olvasztott libazsírban sütöttem, közepes körüli lángon. Viszonylag rövid idő alatt megsül, így a serpenyőt nem javasolt magára hagyni.

Végezetül papírtörlős tálra tettem és azon nyomban kínáltam. Kevés himalájai són kívül más nem került a májra, de így volt tökéletes.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.