You are here: Home > Termékekről, Vegasztro > Idén a Veresi Szamóca édesíti majd meg a telünket

Idén a Veresi Szamóca édesíti majd meg a telünket

Sok-sok évvel ezelőtt, egy esőbe fordulással fenyegető májusi délelőtt szedtem életemben először és eddig utoljára szamócát, a Szentendrei szigeten. Az élmény megvolt, kis fonott kosárkákba gyűjtötték a Nők a zsákmányt, én meg finoman felügyeltem, hogy amíg megfelelő mosást nem kaptak a gyümölcsök, addig minden darab szigorúan a kosárban landoljon.

A héten végre újra élhettem ezt az édes programot, azzal a különbséggel, hogy lassan ráfordulunk a novemberre, valamint, hogy derék és térdizület kímélő módon a vállmagasságban lógtak felém az érett, telt szemek és hogy mindezt nem a Szentendrei szigeten, hanem Vecsésen, a paradicsomairól híres Vecsési Paradicsom üvegházában tettem.

A Vecsési Paradicsom diadalútját nem kell bemutatni, egy remek üzleti koncepció találkozott a magyarok nem titkolt vágyával, miszerint nincs is jobb, mint reggelire, ebédre vagy vacsorára betolni egy egész vödörnyi érett koktélparadicsomot. Abszolút értem, a paradicsomok között fix befutó nálam is az édes, roppanós, falatnyi paradicsom, amelyet – mint a szőlőt – lehet eszegetni, bármikor és bármeddig. 

ver8A paradicsom azonban kényes jószág, és ahogy minket letarolt a covid az elmúlt években, úgy jelent meg a ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus), a paradicsom pestis és szempillantás alatt tett semmissé számos holland paradicsomfarmot majd idővel Vecsésre is betette a lábát. A hívatlan vendég okozta károk komoly kihívást jelentettek a tulajdonosnak, Márkus Zsoltnak, de idővel kikristályosodott, hogy hogyan menthető meg a vállalkozás, mi az, ami az addig sikeres paradicsomra épülő céget életben tarthatja: egy másik imádott növényünk, a szamóca.

A szamóca bírja a strapát, nem hat rá a ToBRFV vírus, kevéssé energiaintenzív (olcsóbb fenntartani a jelenlegi energiaválságban), arról nem is beszélve, hogy egy csodálatos piaci részt tud ezzel a vállat betölteni: a folyton termű töveken ringó édes szemek ígéretes változatosságot hoznak az alma-körte-citrus téli gyümölcsválasztékba.

ver4_v

Az elmúlt évben ez összehangolt, intenzív munkával megteremtették a szamócatermesztés lehetőségét, megszülettek azok a technológiai változtatások, beruházások, kiépült a fűtési- és víztisztító rendszer, végrehajtottak minden termesztéstechnológiai kutatást, kezdődhetett a valódi termelés.

ver6_v

A cég a tervek szerint hetente 3-4 tonna szamócát termel majd, amihez 220 ezer palántát ültetett el, és az első vállalkozás lesz Németországtól keletre, aki a téli szamóca termesztés területén ilyen kapacitással rendelkezik.

Azaz nemsokára már nem csak a veresi paradicsom láttán csillanhat fel a szemünk, hanem a friss gyümölcsök között ott lesznek majd a piros, érett, veresi szamócák is.

ver1_v

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.