You are here: Home > Könyvről > Sandwich grófja és a nápolyi pizza – gasztromese a kedvencekről

Sandwich grófja és a nápolyi pizza – gasztromese a kedvencekről

Bár nem mondhatnám, hogy a Nőket nagyjából születésük óta nem fertőztem agyon a gasztronómia, az alapanyagok és a világ konyháinak feltétlen imádatával, Kalas Györgyi új könyve kapcsán azért egy kicsit sajnáltam, hogy:

  • A Nők nem épp 4-8 évesek,
  • Györgyi nem 10 éve írta meg a könyvét.

Ugyanis, ahogy egy múlt heti, kora nyárinak vagy késő tavaszinak nevezhető este, a teraszon ücsörögve olvastam a könyvet, egyetlen dolog hiányzott: egy mindenre fogékony kis elme, aki az ölembe kucorodva hallgatja a leírtakat.

Györgyi könyve tudniillik pont ennek a korosztálynak szól, és annak ellenére, hogy ennek a korosztálynak szól, meglepően sok adat és tény kap benne helyt, úgy, hogy nem egyáltalán nem egy száraz, lexikális tudásra épülő könyvet forgat az ember. Ügyesen oszlik el a lapokon minden infó, emészthető adagokban kerülünk közel egy-egy ikonikus, a gyerekek által a legtöbb esetben rajongásig kedvelt ételhez, ismerjük meg az eredetét, az alapanyagairól is sokat megtudva. Az igazi ikonikus, gyerekbarátnak is nevezett ételek sorában megtalálhatjuk – többek között – a hamburgert, a szendvicset, a pizzát vagy épp a szusit. Ezek közül néhánynak az elkészítésében is segít a szerző, a könyv végén akad pár gyerekszakácsokra optimalizált recept.

A történetekhez nagyon sokat hozzáadnak Horváth Ildi rajzai, a szöveg és a kép kéz a kézben viszi közelebb a következő generációt a gasztronómia megismeréséhez, hogy az étkezés minden esetben túlmutasson a szimpla táplálékfelvételen. Egy biztos, hogy a kedvencek bemutatásán keresztül gyerek és szülő egyaránt kedvet kap a mindennapjainkat megszépítő vagy csak ünnepekkor, nyaraláson elénk kerülő fogások, alapanyagok történetének megismerésére.

sandwich

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.