You are here: Home > Termékekről > Néhány tipp az ökotudatos háztartáshoz

Néhány tipp az ökotudatos háztartáshoz

Kicsit több odafigyelés árán rengeteg energiát spórolhatunk a Földnek. Nem is hinnénk, hogy mennyit számít egy alacsonyabb hőfokon mosott adag ruha, egy jól megpakolt mosogatógép vagy egy kádfürdő helyett bevetett tusolás. Pedig minden apróság számít, amit most – gondosan csokorba szedve – mutatok nektek.

Nem kell rögvest mindegyiket otthon is bevezetni, bőséggel jó és értékelendő, ha egy részét megszívlelitek, a többire meg szépen lassan elkezdtek törekedni.

1. Kevesebb víz használata nap mint nap: Ha teheted, akkor válaszd a gyors, nagyjából négy perces zuhanyt, kézmosásnál pedig – szappanozás idejére – zárd el a csapot, és csak az öblítéshez nyisd meg újra. 

2. Ruhamosás rövidebb programon, alacsonyabb hőmérsékleten: Vizet és energiát takarítasz meg vele, és a megfelelő mosószereknek köszönhetően – mint az Ariel Allin1 mosókapszulák – a ruhák ugyanolyan jól tisztulnak, mint hosszabb programon és magasabb hőfokon, sőt tovább megőrzik minőségüket.

3. Éljen a mosogatógép! A mosogatógép egyetlen ciklusban nagyjából 13 liter vizet használ, miközben ugyanannyi edény kézi mosásakor ennek többszörösét folyatjuk el. Már 8 tányér mosogatógépben való mosásával vizet takaríthatunk meg.

4. A víz második élete: nemcsak az esővíz: A “szürke víz” olyan víz, amelyet már egyszer használtunk. A szennyezettség mértékétől függően különféle módon használható – a virágok öntözésétől, az otthoni takarítástól a WC leöblítéséig.

5. Ételek, amelyek jót tesznek a bolygónak: A növényi eredetű élelmiszertermelés sokkal kevesebb vizet használ fel, mint az állattenyésztés. 215 liter víz szükséges egy kilogramm paradicsom termesztéséhez, és nagyjából 15 ezer liter egy kilogramm marhahús előállításához. A hús- és tejtermék előállítása és fogyasztása a teljes üvegházhatású gázkibocsátás 14.5%-ért felelős.

6. A fény nem szereti a magányt: Kapcsold le a villanyt, ha elhagyod a szobát. A villanykörte újra felkapcsolása egy pillanatra több energiát használ ugyan, de ez csak egy extra másodpercnyi plusz fogyasztást jelent.

7. A LED átveszi a vezetést: A hagyományos izzók LED-re történő cseréje nagyszerű módja az energiatakarékosságnak.

8. Üres konnektor = boldog konnektor: A töltő csatlakoztatott készülék nélkül is fogyaszt áramot, ezért a töltés után célszerű azt is kihúzni. A mobiltelefon töltőjének lecsatlakoztatásával évente annyi energiát spórolunk meg, amivel 8 napig nézhetjük a televíziót.

9. A használt elemeknek külön helye van: A használt akkumulátorok, elemek veszélyes hulladéknak minősülnek, fordíts rá gondot, hogy mindig a megfelelő hulladékgyűjtőbe tedd. Ha még tudatosabban szeretnéd kezelni az elemkérdést, akkor válaszd az újratölthető elemeket.

10. Munka után pihenjen a számítógép is: A számítógép alvó módban is folyamatosan energiát használ, ha lehet, akkor ne hagyd készenléti állapotban a gépet, hanem kapcsold ki.

11. Tudatos fűtés: A szellőztetés idejére kapcsold le a fűtést, és akkor is vedd takarékra, ha elmész otthonról. Fűtésszezon előtt ellenőrizd az ablakok szigetelését, a nyílászárók megfelelő szigetelésével 15-20% fűtési energiát spórolhatsz meg.

12. Stop az ételpazarlásnak: A kissé már fonnyadt gyümölcsök továbbra is ehetők, sütéshez, kompótokhoz vagy pürékhez tökéletesen használhatók. A zöld maradékot hasznosabb komposztálni, ha lehetőséged van rá.

13. Nem az egyszer használatos műanyagzacskókra: A saját újrahasználható, textil táskák nemcsak divatosak, de praktikusak is.

14. Csapvíz a palackozott helyett Az egyik legegyszerűbb módszer a műanyaghulladék csökkentésére, ha a PET palackos víz helyett az újrahasználható kulacsodat töltöd meg csapvízzel vagy szűrőkancsót használsz.

15. Az újrahasznosításban az erő: Ügyelj arra, hogy újrahasznosítható vagy újrahasznosított csomagolású terméket vásárolj.

16. Szemétszedés séta közben – kellemest a hasznossal: Sok esetben sajnos nem elég, ha te nem szemetelsz. Sétáid, kirándulásaid alkalmával amennyiben lehetőséged nyílik rá törődhetsz az erdővel, vízpartokkal és a környezeteddel, ha összegyűjtöd, és kukába dobod az elhagyott szemetet.

17. Adj második esélyt dolgaidnak: Ahelyett, hogy kidobnál valamit, próbáld meg megjavíttatni (itt jön jól egy tisztes kapcsolati háló, amely tudja a mesteremberek titkos számait) vagy újrahasznosítani, vagy add tovább olyannak, akinek szüksége lehet rá (használd az online piactereket, remek lehetőségek várnak).

18. A hősök köztünk élnek: Amikor csak teheted, támogasd a helyi szolgáltatókat és vállalkozásokat! Például ahelyett, hogy a készülékeidet a központi szervizbe küldenéd, hívj egy közeli szakembert a szereléshez!

19. A szelektív hulladékgyűjtés nem kérdés: Ha kétségeid vannak azzal kapcsolatban, hogyan gyűjtsd szelektíven a hulladékot, nyomtass magadnak egy listát segítségül, amit jól látható helyre ki is ragaszthatsz.

20. Egy autóval kevesebb: Ha teheted és nem okoz gondot, akkor kerékpározz autó helyett, vagy használj közösségi közlekedést. 

PG

Az írás alapját szolgáló anyagért köszönet a Procter&Gamble-nek.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.