You are here: Home > Édes élet, Termékekről > Cukormentes Húsvét

Cukormentes Húsvét

Már több mint két éve nálunk is szempont a cukormentesség. Szerencsére a férjem kevés édességet fogyaszt, így a hétköznapi sütéseim menetében nem állt be különösebb változás, de az ünnepi időszakokat bizony már körbelengi, a hogyan csináljunk jó cukormentes édességet, desszertet kérdésköre.

Bevallom, nálunk a cukorfogyasztás minimális, így viszonylag ritkán kell valamit valamivel kiváltanom, illetve elvonni se nagyon van honnan, a teát, kávét soha nem ittuk cukorral, a nassolásunk jó része gyümölcs, az italaink – a csapvíz mellett – mentes üdítőkből állnak.

Mint kiderült, pont ezek azok a területek, ahol könnyű édesíteni. Az italoknál ugyanis nincs anyaghányad, itt nem számít, hogy az eredetileg használt cukor milyen szerepet töltött be, hogyan viselkedett, hogyan lépett kölcsönhatásba a többi alapanyaggal, mint a tészta esetében. Ez ugyanis az összes desszertnél számít. Ezért is örültem a Coca-Cola Magyarország meghívásának, ahol Sallay Fanni és Iklódi Dóri mutattak néhány trükköt, illetve Szűcs Zsuzsanna dietetikus mondott néhány igazán megszívlelendő tanácsot.

IMG_20190411_135825

Az első ilyen okosság, amit nem csak mentesen étkezőknek, hanem a simán csak tudatosan táplálkozóknak is érdemes megfogadni: a receptekben szereplő cukormennyiség 10-15%-át nyugodtan csaljuk el, nem fog érződni a végeredményen,  sőt – adta hozzá a plusz infót Fanni – ha tehetjük, akkor többféle cukorral adjuk meg a kellő mennyiséget, ezzel is tovább gazdagítva a sütemény ízpalettáját.

Ez a többféle édesből való dolgozás a természetes cukorpótlókra is igaz, Fanni állítása szerint különösen jó, ha keverjük ezeket, mert a különféle édesítők egymás mellékízét szintén képesek elnyomni, tompítani. Az sem mindegy azonban, hogy milyen típusú süteményhez milyen típusú édesítőt használunk: a xilit a lágyabb krémekben, piskótákban muzsikál jobban, az eritrit a roppanós állagú, linzer jellegű tészták édesítésére alkalmas igazán.

Ahogy a cukrok arányítása, úgy a liszteké is fontos, Dóra szerint itt ugyancsak érdemes egy egészséges, 70-80%-os teljes kiőrlésű liszt, 20-30%-os fehér liszt bázisú alapra építeni, ami még lassú felszívódású, de a fehér lisztnek köszönhetően könnyebb, levegősebb tésztát eredményez.

A workshopon készített desszertnél szintén így jártunk el, aminek a receptjét most meg is osztom veletek.

IMG_20190411_151959

Ilyen cuki kuglófokat gyártottam. És igen, ilyen fáradt voltam 10 óra autókázás után. :D

Húsvéti márványkuglóf

Hozzávalók:

21 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

9 dkg sima búzaliszt

15 dkg eritrit

10 dkg vaj

3 db tojás

3 dl AdeZ Mesés Mandula ital

1 csomag sütőpor

2 ek. holland kakaópor

1 tk. vanília aroma

Elkészítés:

A vajat kissé megolvasztjuk, majd a tojásokkal és az édesítőszerrel habosítjuk, majd 2,5 dl mandulaitalt hozzáadunk, és összekeverjük.

A liszteket egy másik tálban összekeverjük a sütőporral, majd apránként hozzáadjuk a tejes keverékhez, és addig keverjük, amíg csomómentes lesz. Ekkor kétfelé vesszük a masszát. Az egyik felébe teáskanál vanília aroma kerül, a másikba kakaópor és a maradék mandulaital.

Egy kuglófformát kivajazunk, lisztezünk, majd elkezdjük a rétegzést. Tetszés szerint a vaníliás vagy a csokis masszával kezdjük: felváltva csorgatjuk bele, körbe-körbe a formába, amíg el nem fogynak.

Előmelegített sütőben (190 fok) nagyjából 40-45 percig sütjük a kuglófunkat, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.

IMG_20190411_145508

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.