Angol konyha klasszikusai: Eton mess
Ennek a klasszikus angol süteménynek egyszerűen nem lehet ellenállni. Tejszínhab, eper és habcsók. Egyszerűen elkészíthető tömör gyönyör, amit az eperszezon idején vétek kihagyni.
Eton mess
50 dkg eper
22 dkg finomliszt
10 dkg darált mandula
3 tk házi vaníliás cukor
5 közepes tojás
17 dkg vaj
1 dl tejszín
4 közepes habcsók
17 dkg cukor
1 csomag sütőpor
A lisztet kimérem, hozzáadom a mandulát és a sütőport. A vajat egy forralóba darabolom, ráöntöm a tejszínt és hagyom, hogy közepes láng mellett felolvadjon a vaj. A cukrokat egy keverőtálba kimérem, majd hozzáadom a tojást és alaposan összekeverem, azaz a robotgépet nagyjából 5 percig hagyom járni, amíg a tojásból és a cukorból, lágy, halványsága krém nem lesz.
Amíg kevereg a krém és olvad a vaj, addig a megmosott epret kicsumázom, negyedelem, s egy maréknyit félreteszek belőle. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelek. A tojásos krémhez apránként hozzáadom a lisztet, majd az olvasztott vajat. A legvégén pedig az eper nagyját belekeverem a krémbe, s azt a tepsibe borítom.
A végén eltörök a tepsi felett néhány habcsókot, majd a maradék epret is ráhintem, s a 160 fokra előmelegített sütőbe tolom. Nagyjából 45 percig sütöm, majd 20 percig hagyom a tepsibe hűlni és utána szeletelem, tejszínhabot és epret kínálok mellé.