Görög perec
Ismeritek azt, amikor láttok egy képet, akár csak egy pillanatig és az végérvényesen beleég a retinátokba? Nem szabadulhattok tőle, szinte kínoz, üldöz az a kép? Így jártam én Duende fantasztikus görög perecével, amit teljesen ártatlanul kiposztolt, én pedig napokig álmatlanul forgolódtam várva a pillanatot, hogy mikor lesz nekem is ilyen perecem.
Aztán úgy esett, hogy hirtelen októberbe csavarodott az idő, mindenki valami kellemes, laktató és meleg elemózsiára vágyott, s elérkezett a perec ideje. Zsófi a formázásba is besegített, sőt ha rajta múlik, akkor csupa szezámos csiga, A-betű és szépséges fonat keveredik ki a tésztából. Azért a klasszikus koulouri formázással is megpróbálkoztunk, több-kevesebb sikerrel, de a nem egészen tökéletes külső ellenére is rendkívül finom lett.
Görög perec
Belül:
7 g szárított élesztő
2,5 dl langyos víz
1 ek cukor
65 dkg finomliszt
1 tojás
2 ek olívaolaj
1 dl langyos tej
8 gr só
Kívül:
1 szezámmag
3 ek sötétbarna nádcukor
1 dl víz
A lisztet egy nagy tálba öntöm. Hozzáadom az élesztőt, a sót és a cukort. A vizet és a tejet egy forralóba öntöm, langyossá melegítem, majd félrehúzom, beleütöm a tojást és elkeverem. Ezután a lisztes keverékhez adom a vizes keveréket, majd még jöhet az olíva olaj és összedolgozom az alapanyagokat.
Miután az alapanyagokat rugalmas tésztává gyúrtam, olajjal vékonyan kikent tálba fektetem a tésztát, tiszta konyharuhával lefedem és meleg helyen hagyom legalább egy órát kelni. Amíg kel a tészta, addig elkészítem a szirupomat, s egy száraz serpenyőben a szezámmagot is kicsit megpirítom. A sziruphoz az egy deci vizet egy forralóba öntöm, majd hozzáadom a nádcukrot és közepes lángon összeforralom, majd félrehúzom és hagyom hűlni.
Amikor elkészült a tészta, akkor 16 darabra szedem (lehet kevesebbre is és akkor nagyobb karikákat kapok), majd kisodrom. A tésztakígyót középen félbe hajtom, majd megcsavarom és karikába fűzöm. A szirupot egy széles tálba öntöm, a kész karikákat óvatosan megforgatom benne, majd sütőpapíros tepsire teszem. Ezután alaposan megszórom szezámaggal és a 195 fokra előmelegített sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg szép barna színt nem kap.
Óvatosan, a cukros fürdő miatt egy kicsit barnább árnyalatig kell sütni, mintha nem lenne lekenve, de ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat.