Paradicsomtorta
A nyárnak megvannak a saját ételei. Ezek azok a bizonyos hétköznapi katonák, akik már nem is kerülnek posztolásra, pedig sokszor teszem őket az asztalunkra.
A húshoz adható köretek bővítése érdekében tavaly Joanne Harris könyvéből vettem át a paradicsomtortát, ami azóta is rendületlenül szolgál nálunk. Az eredeti recept idővel kicsit módosult, de a hatás még mindig frenetikus.
Paradicsomtorta
Tészta:
20 dkg finomliszt
5 dkg vaj
5 dkg libazsír
1 tojás
Töltelék:
3 ek tejföl
2 tk dijoni mustár
5-6 nagyobb paradicsom
frissen őrölt bors
só
A lisztet elmorzsolom a vajjal és a zsírral, majd hozzáadom a tojást és lágy, de egységes tésztává gyúrom. A kész tésztát fóliába csomagolom, hűtőbe rejtem. Fél
óra után kinyújtom, és a piteformámba fektetem.
A tejfölt összekeverem a mustárral, fűszerezem és egyenletesen elkenem a tésztán. Ha épp ráérek, vagy nagyon meg szeretném adni a dolog módját, akkor leforrázom a paradicsomokat és úgy karikázom rá a tejfölre. Az egészet 195 fokos sütőbe tolom s addig sütöm, amíg a tészta szépen meg nem színesedik.
Köretnek kitűnő és önmagában sem utolsó.