You are here: Home > Édes élet > Blondie sült eperrel

Blondie sült eperrel

Bár gyerekkorom óta szezonálisan étkezem és a saját háztartásomat is ezen elvek mentén vezetem, a tavaszi, erőtlen, lufis, de vonzó illattal megáldott görög és spanyol eprek mindig elcsábítanak.

Pontosan tudom, hogy a helyenként igen éretlen, illatában a magyar eper gyenge másának sejthető eper csalódást fog okozni, de mégis a tavasszal összeforrt gyümölcs megveteti magát, hogy aztán itthon roppanva harapjuk magában, akár az almát és azon szitkozódjunk, hogy miért ilyen vízízű.

Most azonban megoldást leltem erre a problémára, nemes egyszerűséggel kényszerérlelem a sütőben a gyümölcsöt, mielőtt a süteményhez adnám és azt kell, hogy mondjam, tökéletesen járható útra tévedtem. A dologhoz semmi másra nincs szükség csak egy sütőpapírral bélelt tepsire, tetszőleges mennyiségű csumázott, negyedelt eperre és nagyjából 5 tk vaníliás cukorra. A sütőpapíron szétterítem az epreket, finoman megszórom őket cukorral, majd légkeverés mellett 190 fokon 20 percen át sütöm.

Ezután – ha szükséges – kanállal kiszedegetem a megpuhult, mélyvörös, de még fomáját tartó epreket és kedvem szerint felhasználhatom, vagy hagyom a tepsiben és rákanalazom azt a tésztát, amit az eltelt 20 percben ütöttem össze.

Én ma ez utóbbit választottam, így született a Sült epres blondie. A blondie egészen egyszerűen a brownie fehér csokoládéval készített változata, igazi kalóriabomba, de ellenállhatatlanul egyszerű és finom.

DSC_3528_v

Sült epres blondie

20 dkg finomliszt

1/2 csomag sütőpor

0,5 dl tejszín

20 dkg vaj

20 dkg fehér csokoládé

10 dkg cukor

4 tojás

50 dkg sült eper

Amíg készítem a sült epret, addig gőz fölött megolvasztom a kockára vágott vajat és a csokoládét, kimérem a lisztet, amihez hozzáadom a cukort és a sütőport. A tojásokat felütöm egy tálba és elhabarom, majd a liszthez adom a csokoládés vajjal együtt. Alaposan kikeverem és a megsült eprekre öntöm. 185 fokon aranyszínűre sütöm (vigyázok rá, hogy nehogy túlságosan megsüssem).

Ha nincs kedvem epret sütni, akkor a szezonnak megfelelően mehet bele érett eper, vagy bármilyen más bogyós gyümölcs, durvára tört dió vagy csokicsepp is.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.