You are here: Home > Nem folyékony, de kenyér > Currys rozskenyér

Currys rozskenyér

Úgy 2 hete foglalkoztat a rozskenyér problémája. Pontosabban az, hogy mivel is ízesítsem…kissé egysíkú recepteket találtam mindenütt. Néha felcsillant a szemem egy-egy szegfűbors láttán, de valahogy a szájpadlásomon átfutó képzeletbeli íz nem győzött meg.

Aztán ma – miután szegény szeretett olivás kenyerünk kimúlt – nekiveselkedtem egy rozsosnak. Olyan tésztát próbáltam meg létrehozni, ami mind a sütőben, mind a gépben életképes.

Currys rozskenyér

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

15 dkg finomliszt

1 1/2 tk sikér

1 tk curry

1 késhegynyi aszkorbinsav

1 tk szárított fokhagyma

2 tk só

2 tk méz

3 dl langyos tej

2,5 dkg friss élesztő

 

Mivel a rozsliszt nem a legegyszerűbb alapanyag a gépben való sütéshez, így minden lehetséges segítséget igénybe vettem, ezért is került sikértől aszkobinsavig minden a kenyérbe és ez az oka, hogy friss élesztőt használtam.

Az alapanyagokat most is jó kényelmesen beleborogattam a kenyérsütőbe, majd mikor szép dagasztott/kelesztett lett a tésztám, egy lisztezett jénaiba tettem.

Tanulság: legközelebb sütőpapírral bélelem a jénait, mert volt egy kis idő mire kiimádkoztam a kenyeremet a tál szorításából….

A sütőt 250 fokra izzítottam, miközben a bevagdosott kenyerem szobahőmérsékleten még keldegélt. A sütőbe tettem egy tálat vízzel, majd a kenyér tetejét is megspricceltem egy kevéssel.

Utána gyorsan betoltam a sütőbe, majd 10 perc után a sütőt 180 fokra állítottam és szép sárgásbarnára sütöttem a kenyeret.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.