You are here: Home > Édes élet > Francia citromtorta

Francia citromtorta

A francia citromtortát évekkel ezelőtt fedeztem fel Joanne Harris Francia konyha című könyvébe és azóta évente nagyjából egyszer biztos, hogy terítékre kerül.

IMG_3576_v

Tarte au citron

Tészta:

20 dkg finomliszt

13 dkg vaj

2 dkg cukor

1 tojás

1 ek víz

Töltelék:

1,5 dl tejszín

2 tojás

10 dkg cukor

2 citrom héja és leve

A liszthez hozzáadom a cukort és a vajjal finom morzsává dolgozom. A morzsához hozzáadom a vizet és az elhabart tojást, majd homogén tésztává gyúrom, alufóliába csomagolom és legalább 20 percre a hűtőbe teszem.

Tipp: Mindig hideg vajjal dolgozzunk és ha lehet a kezünk is legyen minél hidegebb (nekem gyárilag az), ugyanis az a jó, ha a vaj a lehető legkevésbé olvad meg a morzsa készítése közben. Épp ezért tanácsos nagyon finom mozdulatokkal, az ujjvégekkel morzsává pörgetni a vajat és a lisztet. Biztos, hogy jó lesz az omlós tésztánk, ha a kész morzsából egy maroknyit a tenyerünkbe véve összenyomjuk és utána a tészta egyben marad. Az omlós tésztával hadilábon állóknak javaslom, hogy a receptekben megadott vizet ugyanannyi tejföllel helyettesítsék, ugyanis a tejföltől hihetetlenül rugalmas, jól kezelhető lesz a tészta.

Amíg hűl a tészta, addig 180 fokra állítom a sütőt és elkészítem a tölteléket. A tejszínbe beleöntöm a cukrot és hozzáütöm a két tojást, a citromokat alaposan megmosom, majd a héjukat a tejszínbe reszelem. Ezután kifacsarom őket és a levet is a tejszínhez adom.

Tipp: Nem véletlen, hogy ezeknél a recepteknél a külföldi szakácskönyvek – s lassan a magyarok is – mindig gondosan odaírják, hogy kezeletlen citrommal dolgozzunk. Erre persze igen kevés az esély, de egyre több zöldséges, delikátesz tart – ha csak szezonálisan is – kezeletlen, bio narancsot, citromot. Ezeknek a héjából egészen más ízű lesz a sütemény, arról nem is beszélve, hogy egy csomó felesleges vegyi anyag fogyasztásától is eltekinthetünk. Ha azonban nem jutunk ilyen alapanyaghoz, akkor minden esetben alaposan mossuk meg almaecetes vízben a felhasználni kívánt citrusok héját, majd bő vízzel öblítsük le.

A kihűlt tésztát enyhén lisztes konyhapulton a pitetál méretének megfelelően kinyújtom, majd beleteszem, a széleken megemelve, hogy mindenütt illeszkedjen a tészta, majd a pitetál peremének külső széle mentén körbevágom. Tapasztalat, hogy ha a belső élen vágom le, akkor hajlamos sülés közben annyira összesülni, hogy a töltelék túlfolyik a peremén. Így ez megúszható.

A tésztát megtöltöm a tejszínes keverékkel, majd 20 percet hagyom 180 fokon sülni, ezután 160 fokra visszaveszem a hőmérsékletet és még 20-25 percig sütöm. Addig kell sülnie, amíg a tészta szép színt nem kap és a töltelék meg nem szilárdul.

Miután kisült egy órát hagyom hűlni, amíg teljesen megszilárdul a töltelék és kellemesen kihűl a sütemény, majd kínálom.

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.