You are here: Home > Húúús, Könyvről, Tészta, de fő > Neil Perry: Jól enni, jól lenni

Neil Perry: Jól enni, jól lenni

Neil Perry könyvében már a címe is megnyugtató. A kakaóbarna borítón pihenő szavak már előkészítik azt a laza, kellemes tárlatvezetést, amit a könyv, illetve annak szerzője nyújt. Neil Perry karrierje a nyolcvanas évek közepén indult és azóta töretlen. Mára ő lett  Ausztrália egyik séf-nagyágyúja, a lófarka szakács, aki Sydneyben három különböző arculattal bíró éttermet tudhat magáénak és mellett tévés műsorokat is vezet.

A magyarul  most megjelent könyv Perry 2007-es Good Food című művének igényes fordítása. A nyugalmat, békét, kiegyensúlyozottságot lehelő szakácskönyv szinte minden mondatában megerősíti az olvasót, hogy az adott receptet könnyedén el fogja tudni készíteni. Az egyes receptekhez kapcsolódó bevezetőkben nem az étel eredetével foglalkozik, hanem praktikus tanácsokat ad arra nézvést, hogy hogyan kaphatjuk a legjobb eredményt. A halas ételek kivételével a receptúrák alapanyagigénye könnyen teljesíthető, a leírások pontosak, jól követhetőek.

Számomra nagyon szimpatikusak voltak a különféle tésztaételek. Az alapok mellett fantáziadús, de mégsem agyonbonyolított kreációkat is találtam, mint például a Makarónis csirkesaláta, amely ebédre és vacsorára is tökéletes.

Makarónis csirkesaláta

1,5 kg-s sült csirke

25 dkg makaróni vagy penne

2 szárzeller

4 db olajban eltett articsóka szív

25 dkg koktélparadicsom

2 tojás

12,5 dkg aioli (leírás a receptben)

1 citrom

olíva olaj

frissen őrölt fekete bors

A csirkét sóval finoman bedörzsölöm és 190 fokon ropogósra sütöm. Amikor már kész, hűlni hagyom és elkészítem a saláta többi részét. Egy nagyobb és egy kisebb lábasba vizet forralok. A nagyba kis sót hintek és beleeresztem a tésztát, a kicsibe forrástól számítva 9 perc alatt megfőzöm a tojásokat. Amíg fő a tészta és a tojás, addig egy tojás sárgájából 1 dl olíva olajjal majonézt készítek. Kis citrommal, sóval ízesítem, majd belenyomok 2 gerezdnyi fokhagymát. Így kapom meg a receptben lévő aiolit.

A megfőtt tojásokat hideg vízbe teszem, majd megpucolom. A kész tésztát szűröm, majd egy nagyobb keverőtálba borítom. Felnegyedelem a paradicsomokat, halvány szeletekre vágom a szárzellert, majd az articsókát aprítom fel. Mindezt a tésztához adom, amit átkeverek az aiolival együtt. Végezetül felnegyedelem a tojásokat és a csirke húsát finoman lebontom a csontokról.

Tálaláskor egy mélyebb tálba szedem a salátát, mellé adok 2 negyed tojást és egy nagy adag csirkehúst. Kis olívaolajjal meglocsolom és friss borsot tekerek rá.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.