Nemzetközi palacsinta nap, Jemeni palacsinta
A nagyböjt előtti időszak záróaktusa, a húshagyó kedden tartott Nemzetközi palacsinta nap, azaz a Pancake Day. Az angolszáz országokban divatos ünnepnap igazából egy utolsó nagy dzsembori, mielőtt hamvazó szerdával beköszöntene a 40 napos nagyböjt. Ezen a napon még szabad a tojás és a zsír használata, azaz ideális egy jó palacsinta készítésére. A palacsintáknak pedig se szeri, se száma.
Angliában ezen a jeles napon nem csak sütik a palacsintát, hanem különféle – palacsintához kötődő – versenyeket is tartanak. Van palacsintafeldobó verseny, van palacsintasütő verseny, sőt a tojásfutáshoz hasonlóan a palacsintás serpenyővel való futóversenyt is szokás tartani.
Az én palacsintám az idei palacsinta nap alkalmából egy jemeni, kel tésztás palacsinta.
Jemeni palacsinta
7 g szárított élesztő
1 tk méz
2 ek víz
4,5 dl tej
2 tojás
35 dkg finomliszt
csipetnyi só
5 dkg vaj
Feltét:
méz
eper
banán
Az élesztőt egy kisebb tálba szórom, elkeverem a mézzel és a vízzel, majd meleg helyre teszem és hagyom 20 percet pihenni. Ezután felütöm a tojásokat és habosra keverem a tejjel, majd hozzáadom a felfutott élesztőt, egy csipetnyi sót és apránként beledolgozom a lisztet. Háromnegyed órát hagyom pihenni.
Egy nagyobb serpenyőben kis vajat olvasztok, majd egy nagyobb merőkanálnyi tésztát elterítek a serpenyőben és közepes lángon 4-5 perc alatt átsütöm. Nem forgatom, ügyelek rá, hogy ne legyen túl nagy a láng, mert akkor megég a feneke, mielőtt átsülne a teteje. A kész palacsintát tányérra csúsztatom, egy teáskanálnyi mézzel megkenem és karikára szelt banánnal, valamint nyolcadra szelt eperrel borítva kínálom