You are here: Home > Édes élet > Nemzetközi palacsinta nap, Jemeni palacsinta

Nemzetközi palacsinta nap, Jemeni palacsinta

A nagyböjt előtti időszak záróaktusa, a húshagyó kedden tartott Nemzetközi palacsinta nap, azaz a Pancake Day. Az angolszáz országokban divatos ünnepnap igazából egy utolsó nagy dzsembori, mielőtt hamvazó szerdával beköszöntene  a 40 napos nagyböjt. Ezen a napon még szabad a tojás és a zsír használata, azaz ideális egy jó palacsinta készítésére. A palacsintáknak pedig se szeri, se száma.

Angliában ezen a jeles napon nem csak sütik a palacsintát, hanem különféle – palacsintához kötődő – versenyeket is tartanak. Van palacsintafeldobó verseny, van palacsintasütő verseny, sőt a tojásfutáshoz hasonlóan a palacsintás serpenyővel való futóversenyt is szokás tartani.

Az én palacsintám az idei palacsinta nap alkalmából egy jemeni, kel tésztás palacsinta.

Jemeni palacsinta

7 g szárított élesztő

1 tk méz

2 ek víz

4,5 dl tej

2 tojás

35 dkg finomliszt

csipetnyi só

5 dkg vaj

Feltét:

méz

eper

banán

Az élesztőt egy kisebb tálba szórom, elkeverem a mézzel és a vízzel, majd meleg helyre teszem és hagyom 20 percet pihenni. Ezután felütöm a tojásokat és habosra keverem a tejjel, majd hozzáadom a felfutott élesztőt, egy csipetnyi sót és apránként beledolgozom a lisztet. Háromnegyed órát hagyom pihenni.

Egy nagyobb serpenyőben kis vajat olvasztok, majd egy nagyobb merőkanálnyi tésztát elterítek a serpenyőben és közepes lángon 4-5 perc alatt átsütöm. Nem forgatom, ügyelek rá, hogy ne legyen túl nagy a láng, mert akkor megég a feneke, mielőtt átsülne a teteje. A kész palacsintát tányérra csúsztatom, egy teáskanálnyi mézzel megkenem és karikára szelt banánnal, valamint nyolcadra szelt eperrel borítva kínálom

 

 

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.