Ribizlis, túrós pite
A melegnek köszönhetően mostanában kissé későn vacsorázunk. Egyrészt kevésbé vagyunk éhesek, másrészt a sütőt sem szeretem addig bekapcsolni, amíg a kinti hőmérséklet nem kezd el finoman csökkenni.
Tegnap este kétféle is sült a sütőmben, de most első körben a desszertet mutatnám meg. Nagyon visszafogottan édes, a ribizli ízének utat engedő desszertet készítettem, összesen két szelet vészelte át az éjszakát.
Ribizlis, túrós pite
Tészta:
20 dkg finomliszt
8 dkg vaj
csipetnyi só
1 ek tejföl
Túrókrém:
25 dkg túró
4 tojás sárgája
4 dkg vaníliás cukor
Hab:
1 kis doboznyi ribizli
4 tojás fehérje
6 tk cukor
A vajat a sós liszttel elmorzsolom, majd a tejföllel jól gyúrható tésztává alakítom. Kis időre beteszem a hűtőbe. A ribizlit megmosom, leszárazom, majd papírtörlőre borítom és hagyom, hogy valamelyes leszáradjon. A túrót villával megtöröm, a tojások sárgájával és a cukorral kikeverem.
A tésztát pitetálnyira nyújtom, villával megszurkálom és a 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg el nem kezd színesedni. Akkor kiszedem, a sütőt 140 fokra visszaveszem. A tésztára rásimítom a túrót, majd felverem a tojásfehérjéket a cukorral és a legvégén beleforgatom a ribizlit. Addig sütöm, amíg a hab szépen meg nem színesedik.