You are here: Home > Élet dolgai, Éttermekről, cukrászdákról > Thai vacsora, Kaeng Som Tom Yum

Thai vacsora, Kaeng Som Tom Yum

Ez a tavasz szinte a semmiből tört reánk. Talán az iskola az oka, vagy menthetetlenül öregszem, s tényleg elkezdtek eszelős tempóban peregni a napok, de a szilveszter utáni időszakot rögvest Edömér barátnőm 35. szülinapja követte. 29 éve ez a dátum figyelmeztet arra, hogy lassan én is ugyanabba a folyóba lépek, alig egy hónapnyi eltéréssel.

Mivel a 35. méltó ünneplést kíván, így a gondosan kiválasztott ajándékok mellé egy jó kis vacsora is dukált. Edömér barátnőm viszonylag jól bírja a csípőset, így a nemrégiben megnyílt Kaeng Som Tom Yum thai étteremben ünnepeltünk. A kellemes társaság mellett, a jóféle koszt is hozzájárult az est sikeréhez.

A elsőnek kóstolt gyömbér uralta gombás, rákos leves – amiről az étterem a nevét is kapta –  igen magasra tette a lécet. A csípőssége számomra pont tökéletes volt és az este folyamán ezt az egyet hiányoltam. Lehet, hogy én vagyok átlag fölött csipőstűrő, de néhány fogáshoz el tudtam volna képzelni egy kis extra chilit.  Szerencsére a leves mellé kínált tavaszi tekercshez legalább – a szívemnek oly kedves – édes chiliszószt is kaptunk, amit az asztaltársaság egyöntetűen einstandolt és az est végére tökéletesen el is koptatott.

A fogások kicsit szertelenül, de frissen és melegen érkeztek. A levest egy nagyon jól hangol öntettel lelocsolt saláta követte, ahol a húst és a zöldségeket teljesen felülírta a szószban szikrázó ezernyi íz.  Ezután édes, ananásszal gazdag ragu érkezett, majd kesudióval gazdagított zöldséges csirkefalatokat kaptunk. Ettünk mogyoróval megszórt, cseppet édesre hangolt pad thait, s a vége felé egy csirából, káposztából készült saláta került elénk, amin csirkehúsból készített krém pihent. Amikor már úgy éreztük, hogy egy falat nem fér belénk, akkor a thai konyha édességkínálatával kapcsolatos előítéleteimet meghazudtoló, csodálatos desszertet kaptunk. A ragacsos rizshez kínált mangó és a kókusztejből készített szósz hármasa tökéletes zárása volt a vacsorának.

Az erős kezdetet egy erős vég koronázta, ami kiegyenlítette a frissen nyitott étterem gyerekbetegségektől még nem mentes működését. A szerviz még akadozott, a fogások ugyan frissen, de hektikusan követték egymást, azonban az ízek igen ígéretesek voltak. Kis bejáratódás után újra tesztelni fogjuk.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “Thai vacsora, Kaeng Som Tom Yum”

  1. Gábor szerint:

    Tökjó az írás, s Edömér = tünemény. Követeljük őt innentől kezdve!