You are here: Home > Folyékony, de nem kenyér > A tökéletes kávéélmény letéteményesei, a baristák – Caffè Vergnano Barista Bajnokság

A tökéletes kávéélmény letéteményesei, a baristák – Caffè Vergnano Barista Bajnokság

A kávéról, a kávéfogyasztásról, a különféle kávés italokról már rengeteg szót ejtettünk, de azokról, akik a tökéletes kávészemekből megalkotják azokat az élményszámba menő italokat, amelyektől szebb lesz az életünk, róluk jóval kevesebb szó esik. Baristának lenni elhívás, igény egy magasabb szintű tudásra, a még jobb megértésre, az elmélyülésre, amiből mi, fogyasztók remekül profitálhatunk. A barista nem önmagában létezik, az ő kiterjesztett valóságának részét képezi a kávé készítésének megannyi attribútuma, de itt is az ő szaktudása az, ami a tökéletes kávé készítésének rendel alá minden eszközt (a megfelelő módon). Éppen ezért elengedhetetlen lenne, hogy felkészült, elkötelezett baristák készítsék a kávéinkat. A Caffè Vergnano által Magyarországon most először megrendezett Barista Bajnokságon számos lelkes fiatal tehetség mutatta meg, hogy milyen kávét, kávés italokat, kávé alapú koktélokat tud készíteni a mindennapok során. A magyar és nemzetközi zsűri pedig kóstolt, pontozott, kavart, ivott, ízlelgette a Vergnano kedvelt blendjéből készített különféle italokat, figyelte a technikát, ahogy az őrleményt kimérik, a kávégépen – a megfelelő beállítások mellett – az italt lefőzik, hallgatta az épp készülő kávéról szóló beszámolóikat, majd jegyzeteket készített és egy újabb asztalnál, egy újabb kávégép mellett, egy újabb kávés szakember mellett folytatta tovább.

verna2_v

Dolgozik a zsűri

A versenyzők felkészülésében nagy szerepe volt Gávris Iván, a Coca-Cola HBC Magyarország kávészakértőjének, aki a 10 hetes felkészülési időszakban mentorálta a magyarországi Caffè Vergnano baristáinak legjobbjait.

verna3_v

Gávris Iván, mint az esemény házigazdája

A baristák a Lupa Beachen délelőtt az “Espresso és tej alapú italok” készítésében versengtek, a délutáni szekcióban pedig az “Extraktok azonosítása” versenyelem zajlott, majd ezt követően kávé alapú koktélokat készítettek. A nyertes – aki egyébként  Gubán Zsófia, a BITE bakery baristája – nem kisebb élménnyel gazdagodik, mint a lehetőséggel, hogy részt vegyen egy izgalmas gyárlátogatáson Chieriben és egy, a Caffè Vergnano képviselőivel közös exkluzív vacsorán is. Valamint összemérheti tudását nemzetközi porondon is, hiszen ott lehet a Caffè Vergnano Barista Világbajnokság következő fordulóján, október 17-én, Chieriben. Itt már emelik a tételt, a verseny győztese ugyanis egy guatemalai kávéültetvényre is ellátogathat, és részt vehet egy magas szintű Latte Art tréningen.

verna1_v

Van, aki készíti és van, aki fogyasztja

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.