You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról, Utazás > Idén is BOLDOGkisfalud Feszt!

Idén is BOLDOGkisfalud Feszt!

Az évek alatt lettek szerelemhelyeim. Ahol az első pillanatban otthon érzem magam, ahova azonnal visszavágyom, ahogy távolodni kezdek, amellyel terveket szövök. Tavaly ilyen megérkezés volt Bodrogkisfalud, és azon belül is a Kisfalucska vendégház, amely olyan szépen és organikusan épült fel és alakult ki, hogy közben tökéletesen kiforrta magát. A Bodrog partjáig futó telken lévő épületegyüttes remek kiindulópontja lehet a Tokaj-Hegyaljai létezésünknek, akár két napra akár két hétre érkezünk. Az igényesen berendezett, tágas, konyhával felszerelt otthonok biztos bázist jelenthetnek a családok és a baráti társaságok számára. Az önellátás azonban opcionális, a Kisfalucska Bisztró remek lehetőséget kínál: a reggelitől a vacsoráig boldogan kényeztetnek minket, a szezon legjobb fogásaival, helyi alapanyagokkal.

A Kisfalucska azonban nem pusztán szálláshelye és étterme a falunak, hanem a helyi kezdeményezésre létrejövő, tavaly hatalmas sikerrel megvalósuló BOLDOGkisfalud Feszt origója. A fesztivál életre hívó Juga Péter alapos és gondos házigazdája az eseménynek, mindenre kiterjedő figyelmének köszönhetően az ide látogatók és a helyiek is csak profitálnak az eseményből.

A két napos fesztivál legfőbb erőssége a zene, de messze nem merül ki ebben a programkínálat, a falu és a környék egy emberként mozdul és mutatja meg mindazt, amit a vidék magában rejt. A fő utcát, azaz a Petőfi utcát végig kirakodóvásár tarkítja, a kézművesek, helyi termelők mellett a falu sokszínű és gazdag kínálata is megmutatkozik, a helyi borászok, mint a Bodrog Borműhely mellett Tokaj első számú sörfőzdéje a BAZ, illetve a világversenyt világverseny után nyerő Seven Hills Distillery is aktív részese lesz az eseménynek.

A fesztivál zenei kínálata gazdag, sokrétű, kialakításában – a szintén zenész Juga Péter – erősen ügyelt rá, hogy közérthető, szerethető, de véletlenül se kommersz választékot kínáljon az ide érkezőknek. Az együttesek mellett Péter másféle szórakoztatást is kínál: a mozivásznon minden idők legsikeresebb magyar rajzfilmje, a sokak számára kultikus és rendre végszavazható Macskafogó kerül majd levetítésre.

A tokaji borok szerelmesei is megtalálhatják a számításaikat, nem csak színes választékból lesz lehetőségük kóstolni, hanem több vezetett kóstolóra is lehet regisztrálni, ahol neves szakemberek segítségével lehet tovább mélyíteni a tokaji nedűkkel kapcsolatos ismereteket. Itt lehet könnyen és gyorsan szerelembe esni a helyi pincészetek tételeivel, ráébredni Tokaj rejtett kincseire és lehetőségeire vagy csak egy jó borral ejtőzni a mediterrán vidéket olyan nagyszerűen megidéző Bodrog Borműhely levendulabokrokkal tarkított medencepartján.

Mi most, egy hónappal az események előtt egy nagyon klassz és intenzív ízelítőt kaptunk mindabból, ami tavaly megvalósult és idén betervezett. Peti már meglehetős rutinnal állította össze a listánkat, mi pedig boldogan nyugtáztuk, hogy milyen ismerős helyeket, csodás tételeket és remek embereket ölelhetünk majd magunkhoz. Idén Yolánt is magammal vittem, egyfelől nem szerettem volna, ha teljesen magányosan tölti a hétköznapjait (karanténkutya, nem ehhez van szokva), másrészt érdekelt, hogy mennyire kutyabarát a Kisfalucska és mennyire kutyakompatibilis maga a tervezett esemény.

Yolanda nem tiltakozott, szépen beficcent a kutyatáskába, majd átmetrózta velem a várost és miután minden útitársunkat kellő vehemenciával megugatott, békésen végigaludta az utat Bodrogkisfaludig.

feszt1

Megérkeztünk után azonnal inni kaptunk. Kis habzóval nyitottuk a napot, a Szélkiáltó Pincészet által a háznak palackozott Kisfalucska Pezsegős habzóborral, közben Peti lelkesen mesélt a tervekről, a három színpadra álmodott zenei kínálatról, az interaktív „Tekergő tér” gyerekjátszóházról, az ott rendre leragadó felnőttekről, a programokról, Szabó Edit pedig a boros szakmai programokat mesélte el nekünk, hogy milyen tematikus kóstolókkal készülnek az érdeklődők számára. Majd jöhetett a házbejárás, kiválasztottuk egy éjszakára az otthonunkat és ebédelni tértünk.

feszt3

A Kisfalucska konyhája már tavaly is jól teljesített, tiszta ízek jelentek meg a tányéron, szezonális, helyi alapanyagokból komponált menüsorunk remek volt. Mostanra azonban még jobb lett: a hely és a séf tökéletesen összecsiszolódtak, ami tavaly szépen szólt, az most már hibátlanná vált. Nem ment át fine diningba, tökéletesen érzi az arányokat, megteremtette magának azt a minőségi vidéki gasztronómiát, amelynek alapjait egy kicsit arrébb, Encsen a Dudás fiúk már egy ideje annyira éreznek.

feszt9

Pórés zöldspárgás krémlevessel indítottunk, amihez – a szintén az utcában található – Bodrog Borműhely friss palackozású Tokaj Dry furmintja dukált, majd érkezett a tavalyi kedvencem, a Lapis-dűlő hordós érlelésű furmintja, visszakóstoltuk a Halas-dűlő furmintját is, amíg asztalra nem került a bárány szűzpecsenye zöldborsópürével, cannellini babbal és mentával. Ezt követte a Mesés, amely nevéhez hűen gazdag, komplex késői szüretű furmint, a pincészet édes birtokbora és – a házi tiramisu mellett – a 6 puttonyos, 2 éves hordós érlelésű, 2013-as aszúval zártuk ezt a mutatós sort.

A kiadós ebéd után hajózni indultunk. Aki még nem tette, annak szívből ajánlom, a Bodrogon hajózni a legjobb nyugtató. A széles és nyugodt víz nádasokkal tarkított partján gémek vadásznak és reppennek fel, vadkacsák napoznak és húznak laposan el, a vízfelszín felett, miközben mi ringunk az egész közepén és ez a mindenség finoman körülölel.

feszt10

A Bodrog mérete tökéletes, befogadható a látkép, a part mindkét oldala könnyen szemlélhető. Meglepett, de Yoli is nagyon jól vette a hajózást, rá is nyugtatólag hatott a víz, a madarak után sem akarta magát levetni a hajóról, inkább csak ült velem a hajó orrában és érdeklődve szemlélte az eseményeket.

A délutánunkat egy pezsgőkóstolóval folytattuk a Bodrog Borműhely termeiben. A mediterrán hangulatú pincészet kóstolótermében finoman duruzsolt a hűtés, Yolán, miután megismerkedett a helyi erőkkel, kidőlve heverte a hajókirándulást, mi pedig finom buborékok egész sorával próbáltuk meg – közel sem hasztalan – elérni a nirvánát.

feszt11

A pezsgőkészítés sokáig nem adatott meg Tokajnak, de a kísérletezés akkor is részét képezte a borászatok életének, így a törvényi szabályozás adta keretek közül nagyon hamar igazi, minőségi tételek kerültek ki. Először brut nature pezsgőket kóstoltunk, amelyek sajátossága, hogy a degorzsáláskor nem adnak hozzá cukrot, így igazi natúr pezsgő születik. A tokaji furmint kitűnő pezsgő alapanyag, a kisüzemi pezsgők választékában szép tételekre bukkanni, amelynek alapját ez a fajta adja. Szép arcát mutatta a Bodrog Borműhely Tokaj Brut furmint alapú pezsgője és a Basilicus Tokaji pezsgője is, amelynek kedvességét a benne található 10%-nyi muskotály adja meg.

Egyértelmű, hogy Tokaj rezerválható tételei között a jövőben már nem csak az aszúk, hanem a pezsgők is helyt fognak kapni, bár Basilicus borásza, Kanczler András szerint a tokaji borokat nem rezerválni, hanem inni kell.

feszt12

A lágy alkonyban visszasétáltunk a Kisfalucskába, ahol Frank Chef már egy komoly grillvacsorával várt minket. A rosé kacsamell mellett grillezett gomolya, parázson sült padlizsán, kevert saláták, parázsburgonya, kuszkusz, gersli és sült csirke várt minket, meg Hlavacs József, a tokaji BAZ Beer színeiben. József a budapesti craft beer világából jött Tokajba, hogy létrehozzon valami újszerűt, megmutassa a kisüzemi sörgyártás borsodi arcát, megvalósítsa azt, amire megvan az igény a fogyasztókban, csak a régió nem tudta eddig minőségi termékekkel kiszolgálni.

A sörös esténk izgalmasan alakult, számos egészen egyedi tételt kóstolhattunk, miközben a folyamatosan alakuló, a minőségi irányt kereső tokaji gasztronómia egészéről beszélgettünk, a kisüzemi sörfőzés sajátosságairól, buktatóiról, a komlótermesztés mérhetetlen nehézségeiről és arról, hogy hogyan válik Tokaj egyre izgalmasabb, színesebb, trendibb gasztroponttá a gourmet fogyasztók térképén.

Az esténk hosszúra nyúlt, a kóstolók után mindenki boldogan vette birtokba a saját kis lakrészét. Yolanda beköltözött a franciaágy alá, én pedig rövid és rendkívül felesleges tévés szörfözés után belekényelmesedtem keresztbe. Hajnalban szépséges derengésre és madárdalra ébredtünk, a teraszra lépve még épp el is csíptük a Bodrog felett felkelő napot.

feszt13

A kiadós és gazdag, főleg helyi alapanyagokból álló reggelinket követően kirándulni indultunk. A kora reggeli eső hamar párás napsütésbe fordult, mire Tarcal mellett elindultunk a Szentkereszt dűlő tetejére, már úgy tűzött a nap, mint a legszebb nyári napokon. A hegytetőn megpihentünk, a Szélkiálltó pince Kisfalucska furmintját kortyolva szemléltük a szőlőt, figyeltük a távoli templomtornyokat, majd lassan visszaereszkedtünk a dűlő aljába és elmentünk gint kóstolni.

feszt16

A Seven Hills Distillery és Dénes már tavaly megvett, csak az elragadtatás hangjain voltam képes beszélni a ginjükről és arról a profizmusról, ahogy ezt a párlatot a világban elindították. A helyzet mit sem változott, a Tokaj Gin azóta is töretlenül, zsinórban nyeri azokat a versenyeket, amelyeken elindítják, és gond nélkül képes egy nevezéssel négy kategóriában is a legjobb helyen végezni. A lepárló folyamatosan fejlődik, a terasz extra barátságossá nemesedett tavaly óta és a lepárló is gazdagodott még egy helyiséggel. Tervek is vannak, nem csak a ginfronton, a Seven Hills most whisky készítésben is kipróbálja magát.

feszt17

A gines delelőből finoman megkésett ebéd lett, tárkonyos tavaszi zöldséglevessel indítottunk és egy omlós marhapofával zártunk, amelyhez körtés almapüré társult, amelyet babérlevél, kardamom és némi borecet tett teljessé.

feszt18

Ebben a fantasztikus környezetben bármikor érdemes egy pár napot eltölteni. Nem is kell feltétlen indok vagy ok, ha csak az nem, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból és a – lehető legjobbat kívánva magunknak – minőségi időtöltést irányozzunk elő. Ha pedig feltétlen ürügy kell egy bodrogkisfaludi túrához, akkor a Boldogkisfalud Fesztnél kívánni se lehet jobbat.

feszt15

A részletes program

Zene

Idén a nemzetközi karriert maga mögött tudó ’The Doors Alive’ (UK) lesz a nagyszínpad egyik vezető fellépője egyenesen Angliából, akik először játszanak Magyarországon. Egy igazi, 1960-as évekbeli Jim Morrison fémjelezte Doors koncert atmoszféráját teremti meg a formáció. Hangzásvilágával és megjelenésével visszarepít minket az időben olyan klasszikus slágerekkel, mint a “Light My Fire”, a “Break On Through”, a “Riders On The Storm”, a “The End” és még jó néhány dallal…

Mike Griffioen, Barrington Meyer, Varga Norbert és Buzz Allan több, mint 1000 koncerten vannak túl, a világ számos országát meghódították már: Egyesült Királyság, Írország, Ausztrália, Franciaország, Németország, Törökország, Libanon, Egyesült Arab Emírségek és Chile, hogy csak néhányat említsünk…

A Lovasi András nevéhez fűződő Kiscsillag lesz a nagyszínpad másik vezető fellépője, amely 2005-ös megalakulásakor hobbi garázszenekarként definiálta magát az akkor még aktív Kispál és a Borz árnyékában, mára Magyarország első számú alterock zenekarának tekinthető. A mindig gitáralapú, de számos eltérő stílusjegyet magába olvasztó dalok, a lendületes előadásmód, Lovasi emblematikus szövegvilága és a zenekar utolsó éveiben megjelenő többszólamú énektémák az egyik legkarakteresebb, legegyedibb hangú, bátran kísérletező, évről évre megújuló produkcióvá tették a Kiscsillagot.

A Teddy Queen (RO) is a húrok közé csap a BOLDOGkisfalud Feszten, amely 2016-ban három tinédzser álmaként született meg Gyergyószentmiklóson. A zenekar 2 kiadott kislemezzel és a 2021-ben kiadott nagylemezével bizonyítja, hogy a punk rock és indie pop rock vonásokon túl a szabad szelleműséggel karöltve képes ízes rock ’n roll-t varázsolni a színpadra. A kezdetektől változatlan felállású banda egy sulis zenekarból kinőtt fesztivál zenekarrá érett.

Az idén 10 éves Sky Fanatic pedig őrületes reggae és ska hangulatot varázsol majd a nagyszínpad elé. A zenekar 2012-ben alakult, az első lemez 2015 nyarán jelent meg, mely a „Fantáziálj!” címet kapta. Az egyedi stílusú miskolci formáció célja, hogy közelebb hozza az emberekhez az élőzene csodálatos világát. A jamaikai zenét funky, rock és jazz elemekkel ötvözik, amely fúvós szekcióval fűszerezve igazán színes dallamvilágot és különleges hangzást kölcsönöz a zenekarnak. A srácok mindig megtalálják a módját, hogy kihozzák a közönségből a maximumot, koncertjeiken nehéz egyhelyben állva maradni…

A nagyszínpados fellépők mellett számos formáció szólaltatja meg a hangszereit napközben is! Jazz, swing, ír kocsmazene, reggae, rockabilly és rock’n’roll, ismert és megismerésre váró dalok a BOLDOGkisfalud Fesztre hangszerelve. Legyen szó egy kis chill-es hangulatról vagy fej fölött pörgetős táncról… mindkettőre lesz lehetőség.

Boldogkisfaludfeszt (1)

Boros programok

A fesztivál ideje alatt több ültetett borkóstoló is zajlik majd. A Bodrog Borműhely kóstolótermében a tokaji pezsgőké lesz a főszerep, a Kisfalucska udvarház kertjében tokaji borásznők mutatják be boraikat. Ez utóbbi programot Szabó Edit, a borsmenta.hu főszerkesztője vezeti majd, csakúgy, mint a „Tokaj vörösben” és a „Pezsgős reggeli” című kóstolókat, amelyeket rendhagyó helyszínen, a Bodrogon hajókázva élvezhet a közönség.

A kézműves vásárban 10 helyi borászat (a Bodrog Borműhely, az Illés Pince, a Carpinus Borászat, a Dereszla Pincészet, a Szélkiáltó Pince, a Babitr Pince, a Breitenbach Pince, a Barta Pince, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok és a Patricius Borház) kap helyet, 10 kézműves termelővel karöltve, továbbá egyedi fesztiválinstallációval várják a látogatókat. A világot meghódító Tokaj Gin mellett a tokaji BAZ Beer kézműves sörfőzde is csapol majd a fesztiválon, ameddig csak bírja. 

borok a fűben 3

Gasztronómia

A különös figyelemmel összeállított zenei szegmensen túl nagy hangsúlyt fektet a fesztivál a sokszínű és minőségi gasztronómiára is. A rendezvény házgazdája a frissességre és séfek nemzetközi tapasztalatára épülő Kisfalucska Bisztró, de itt lesz A Leves Gasztroműhely/Borsod Burger Miskolcról, és a Panificio il Basilico (Szabi a Pék) is begyújt a kemencéjébe, hogy megsüsse világbajnok pizzáit.

Gyermekprogram

A kisebbek ezúttal sem maradnak ki a jóból… Interaktív és furfangosan humoros bábelőadásokkal készülnek a szervezők, kifejezetten gyerekeknek szóló koncerten bátorítanak majd mindenkit közös éneklésre, a fesztivál bűvésze pedig meglepetéseket varázsol a gyerkőcök kezébe, apa poharából meg eltünteti a bort, mielőtt Paprika Jancsi csúzlijával kilőnék a kezéből az egészet.

A bűvész trükkös mutatványai és a csúzlizda mellett egész napos program még a Ládafia Műhely kosaras körhintája, a Tekergőtér sok-sok ügyességi játéka (amelynél sokszor a szülők is leragadnak:), a kreatív játszóház, ahol az arcfestés által inkognitó módra válthatunk, de a fa építésű játszótéren is csinálhatják a gyerekek annak az ellenkezőjét, amit a szüleik mondanak… Idén is lesz pecsétgyűjtő füzet, amelynek segítségével akár az összes programot be lehet majd járni, a pecsétek összegyűjtésével és beváltásával pedig különféle meglepetések üthetik a kisebbek markát.

Helyszínek

A helyszínek a Petőfi utcában, egymástól néhány lépésre helyezkednek el, az udvarok hatalmas zöld területekkel rendelkeznek, így a programok lounge-os, chill-es hangulatban telhetnek, a nagyszínpados koncerteken pedig, háttérben a hegyekkel, a naplementében tombolhatják ki magunkat a vendégek!

Idén sátorhelyekkel is várják a fesztiválozókat – már pénteken!

A belépős szombati nap előtt, péntek délután koncertekkel, grillterasszal, kiállításmegnyitóval, filmvetítéssel, borvacsorával és medencés pezsgőpartival, szombaton reggeltől estig sokszínű programválasztékkal, vasárnap pedig különleges reggelikkel készülnek a szervezők.

A fesztivál célját Juga Péter főszervező egyszerűen fogalmazta meg: „Szeretnénk, hogy mindenki, aki ellátogat hozzánk, töltődjön fel egy kicsit, vigyen magával a jó hangulatból, “Boldogkisfaludból” minél többet, és sokszor térjen még vissza hozzánk, Tokaj-Hegyaljára.” 

A fesztiváljegyek és sátorhelyek a TIXA felületén elérhetőek:

https://tixa.hu/boldogkisfalud-feszt

Bor, zene, boldogság… Június utolsó hétvégéjén Bodrogkisfaludon!

IMG_1405 (1)

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.