You are here: Home > Termékekről > Nagy Egri Borműhely Kóstoló

Nagy Egri Borműhely Kóstoló

Az első igazi egri borélményem a mai napig bennem él. Talán 12 évvel ezelőtt, egy főzőiskolás borestünkön Bolyki Jani volt a vendégünk, aki magával hozta egyedi, nagyon szerethető stílusát, finoman polgárpukkasztó (legalábbis akkor még meglepően újszerű) címkevilágát és a borait. Jött vele az Indián nyár, asztalra került a “Nem hall, Nem lát, Nem beszél”, és egyszer csak előkerült a Meta Téma is, amivel én ott akkor egy életre szerelembe estem.

Most a Könnyű álmok pezsgővel keveredtem nagy barátságba

Most a Könnyű álmok pezsgővel keveredtem nagy barátságba

A tokaji borokról szóló beszámolóim kapcsán mindig szót ejtek arról, hogy számomra az édes bor csak akkor tud érték lenni, ha a maradék cukor nem döfi hátba a gyümölcsöt, ha nem aranylóan folyékony mézet kínálnak nekem, hanem a szőlő, jelen esetben a hárslevelű lehetőséget kap arra, hogy teljes szépségében megmutathassa magát nekem, a fogyasztónak.

Ekkor, a Meta Témával kóstoltam először ilyet, és az ízét azóta is őrzöm.

Az a bizonyos Meta Téma és a St. Andrea pazar épülete az őszi naplementében. Minden klappol.

Az a bizonyos Meta Téma és a St. Andrea pazar épülete az őszi naplementében. Minden klappol.

Az egri bor nagy utat tett meg az elmúlt 30-35 év alatt, nagyon nehéz útja volt az itteni borászoknak, akik a szocialista borgyár helyett minőségi borkészítésre adták a fejüket. Egertől nagyon sokan nagyon mást vártak, és Eger nevét rendesen erodálták a szocialista érában rákényszerített termelésben előállított italok.

Innen talpra állni, új útra térni, az új utat mások számára is járhatóvá tenni kemény munka. Éppen ezért volt érdemes tegnap a St. Andrea csodálatos új helyszínén rendezett Nagy Egri Borműhely Kóstolón részt venni. Az eseményen lehetőségünk nyílt kóstolni az Egri Borműhelybe tömörült borászatok jelenlegi kínálatát és – két mesterkurzuson – azokat az ikonikus tételeit, amelyek a megújhodott, az egri borvidék valódi arcát megmutatni kívánó irányt képviselik.

Régi évjáratok, különleges tételek

Régi évjáratok, különleges tételek

Legfontosabb egri bor: Egri Bikavér

Legfontosabb egri bor: Egri Bikavér

A megújulás nem boszorkányüldözést jelent, sokkal inkább bölcs apróbb lépések hosszú sorát, amelyeknek köszönhetően elfeledett magyar szőlőfajták is térképre kerülnek, amelynek részeként az ezerszer felmagasztalt és ezerszer megtaposott Egri Bikavér végre méltó módon születik és – valódi érdemei okán – az őt megillető rangra emelkedik.

Számomra nagyon szerethető ez az irány, és boldog vagyok, hogy tizenpár évvel ezelőtt én már ebbe az újhullámos egri borászatba kóstolhattam bele. A jó egri borok már ránk várnak a boltok, kereskedések polcain, és a pincészetekben, itt az idő, hogy felfedezzük őket és szerelembe essünk néhányukkal!

image00010

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.