You are here: Home > Termékekről > A Nestlé 2050-re éri el a karbonsemlegességet

A Nestlé 2050-re éri el a karbonsemlegességet

Bevallom őszintén, picit féltem tőle, hogy az elmúlt egy év történései, a pendémia világszinten visszavesz a bolygónk megmentését célzó lendületből, hogy a nagy ígéretek és komoly vállalások helyett vállvonogatás és a vírusra való mutogatás marad csak.

De egyre inkább azt látom, hogy nagy cégek fogaskerekeit nem akasztotta meg a járvány, a kitűzött célokhoz vezető folyamatok kidolgozása folyamatos, a fejlesztések, a megoldások keresése, a megfelelő partnerek bevonása és a meglévők segítése révén alakul az a mentőöv, amit önmagunk számára kell dobnunk, így a 24 óra küszöbén.

Most épp a Nestlé anyagát olvasgatva éreztem azt, hogy jól van ez, ha már tényleg a legnagyobbak is érzik a felelősséget, akkor nem hiába gyűjtöm én sem szelektíven a szemetet a másodikon.

Egyszóval örülök neki.

A részletekben pedig érdemes egy kicsit elmélyedni, belelátni, hogy mi minden kell ahhoz, hogy ez a hatalmas vállalat 2050-re képes legyen teljesen karbonsemlegesen működni, azaz egyáltalán ne termeljen olyan gázokat, amelyek növelik az üvegházhatást és 2030-ig megfelezze a karbonkibocsátását.

Újragondolt gyártási folyamatok Magyarországon is

2025-re a tervek szerint a Nestlé világszerte lévő 800 gyártóegysége 100%-ban megújuló forrásból származó villamosenergiát fog használni. Jó hír, hogy a vállalat mindhárom magyarországi gyárában már 2017 óta kizárólag megújuló forrásokból származó áramot használ, és egyik gyárból sem kerül ipari hulladék hulladéklerakóba. A gyárak működése során keletkező hulladékot ehelyett anyagában vagy energiaként hasznosítják újra.

Fenntarthatóbb csomagolás

A Nestlé kizárólag fenntarthatóbb csomagolóanyagokkal érheti el a 2050-es célkitűzését. Ehhez az újrahasznosított anyagok nagyobb arányú felhasználására, több újrahasználható (újratölthető, visszaváltható) csomagolóanyag fejlesztésére és bizonyos csomagolóanyag típusok teljes elhagyására van szükség. Franciaországban és Svájcban a Nestlé újratölthető és újrafelhasználható csomagolások alkalmazását teszteli, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy 2025-re a vállalat 30%-kal kevesebb újonnan gyártott műanyagot használjon csomagolóanyagai gyártásához. A magyarországi Nestlé gyárak szintén jelentős mértékben előmozdítják a vállalás teljesítését, hisz az új megoldásoknak köszönhetően a diósgyőri, üreges csokoládéfigurákat gyártó üzemben 2020 során közel 70 tonnával csökkent a csomagolásokhoz felhasznált műanyag mennyisége. Ráadásul valamennyi itt használt csomagolóanyag újrahasznosításra alkalmas, azaz amennyiben az adott országban létezik erre megfelelő infrastruktúra, ezen csomagolások újrahasznosítása könnyebben megoldható. A Nestlé szerencsi gyárában ugyancsak egyre több újrahasznosításra alkalmas csomagolású termék készül, például a NESQUIK All Natural kakaópor, amelynek papírcsomagolása számos európai országban újrafeldolgozható.

Fenntartható termékek, növényi alapú élelmiszer- és italkínálat

A folyamat része, hogy a Nestlé a fogyasztókat olyan termékek fogyasztására ösztönözze, amelyek kisebb környezeti lábnyommal rendelkeznek, könnyen beilleszthetők egy kiegyensúlyozott étrendbe, a vállalat éppen ezért folyamatosan bővíti a növényi alapú élelmiszer- és italkínálatát.

A vegán Garden Gourmet termékcsalád öt terméke már Magyarországon is elérhető. Amellett, hogy a növényi alapú termékcsalád Sensational Burgerének előállítása mintegy 80%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a hagyományos marhahúsos burgeré, a Garden Gourmet márka már 2022-re – a Nespressohoz hasonlóan – karbonsemlegessé válik.

A vállalat az italok terén is vezetett be növényi alapú újdonságokat Magyarországon. A NESCAFÉ Gold Almond és Coconut Latte a vegán étrendet követő kávékedvelőknek, a NESQIUK Kakaós Zabital pedig a gyermekeknek nyújt a növényi alternatívát.

Átállás a regeneratív mezőgazdaságra 

A Nestlé globális szén-dioxid kibocsátásának több mint 2/3-a a vállalat által felhasznált mezőgazdasági termények előállításából ered. A vállalat világszerte közvetlenül 500 000 termelőtől, szerződött beszállítókon keresztül pedig 4,5 millió gazdától vásárol nyersanyagokat.

Magyarországon a Nestlé Hungária búzát, kukoricát és más gabonaipari termékeket, illetve cukrot, húsipari alapanyagot vásárol közvetlenül magyar gazdáktól és vállalatoktól.

A mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázkibocsátás mérséklése céljából a Nestlé a beszállítóival együttműködve átalakítja az élelmiszertermelést: az intenzív talajművelési módszereket a természetre nézve előnyös, és a gazdáknak is megfelelő, magasabb bevételt jelentő regeneratív mezőgazdasági gyakorlatokra váltja fel. Emellett a vállalat kiemelt figyelmet fordít a talajegészség megőrzésére, a zéró karbonkibocsátású tejgazdaságokra, valamint a fenntartható forrásból származó kakaó és kávé beszerzésére is.

Egészséges talaj

A világ termőtalajrétegének egyharmada erodálódott. Ennek a folyamatnak a megfordítására a Nestlé kevesebb növényvédőszer használatára, valamint a megfelelő mezőgazdasági technikák alkalmazására ösztönzi és segíti a gazdákat világszerte. Ezek javítják a talaj egészségét, a termőföldek minőségét. A Nestlé a már futó mezőgazdasági programjai mellett keresi a lehetőségeket, hogy ezeket a gyakorlatokat Magyarországon és Olaszországban is kiterjeszthesse. A vállalat öt éven belül alapvető nyersanyagai 20%-át, 2030-ra pedig 50%-át talajmegújító gazdasági gyakorlatokat folytató gazdaságokból fogja beszerezni.

nescaf2_v

Fenntartható forrásból származó kakaó és kávé

A kakaó és a kávé két olyan alapvető nyersanyag, ami a Nestlé számos termékében megtalálható, így többek között a Szerencsen és Diósgyőrben gyártott termékeik (kávé- és kakaóitalporok, édességek) alapanyaga is. A vállalat célja, hogy e két nyersanyag termesztése ne járjon erdőirtással. A Nestlé 2025-re a termékeihez felhasznált összes kávét és kakaót fenntartható forrásból fogja beszerezni, aminek érdekében együttműködik a gazdákkal az erdőirtások elkerülésében és nagyszabású újraerdősítési tervek megvalósításában. A Nestlé vállalta, hogy 2030-ig évente legalább 20 millió fát ültet azokon a területeken, ahonnan nyersanyagot vásárol.

nescaf1

Zéró karbonkibocsátású tejgazdaságok

A kisebb környezeti lábnyom elérésének érdekében a Nestlé jövőjének alapját a tejtermékek és a növényi helyettesítők jelentik. A vállalat olyan tejtermékeket kíván fejleszteni, amelyek egyaránt jók a fogyasztók és a bolygónk számára. A Nestlé Svájcban már jó eredményeket ért el az éghajlatbarát tejjel, az Egyesült Királyságban pedig több mint 220 tejgazdaságban jelentős eredményeket ért el a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.