You are here: Home > Édes élet, Termékekről > Fánk kenyérsütőgépben

Fánk kenyérsütőgépben

A kelt tésztáimat, így a fánkokat is előszeretettel készítem a kenyérsütőben. Ennek egyetlen egy oka van: így lesz a legjobb a tésztájuk. A kenyérsütő ugyanis nem csak szimplán megdagasztja a tésztát, hanem tökéletesen meg is keleszti. A megfelelő hőfokon, ahol a tészta nem szárad ki, nem kérgesedik meg, pont annyi párában ücsörög, amennyi kell neki. Nem kap huzatot és mivel a program szépen visszaszámol, így az én türelmetlenségemnek is határt szab az eszköz.

Számomra az egyik legkedvesebb időszak a farsangé. A szezonális létnek köszönhetően nálunk csak ilyenkor van fánk, de ilyenkor hetente sütök. Klasszikusokat, a világ kedvenceit és alig ismert, felfedezésre váró fánkokat. Amelyik pedig kelt tészta alapon nyugszik, azt biztosan a kenyérsütőgéppel közösen alkotjuk meg.

mokutyafankja

Szalagos fánk

50 dkg finomliszt

3 dkg élesztő

1 tk. vaníliás cukor

½ db bio narancs reszelt héja

2,5 dl langyos tej

4 dkg cukor

1 csipetnyi só

1 db tojás

8 dkg vaj

A kenyérsütő üstjét a mérlegre állítom, majd a lisztet beleszitálom. Hozzáadom a cukrokat és a sót. Egy forralóban a tejet és a vajat meglangyosítom, majd a friss élesztőt belemorzsolom, a narancshéját ráreszelem, beleütöm a tojást, elkeverem, majd a liszthez öntöm.

Az üstöt a gépbe visszahelyezem, és a megfelelő programot kiválasztom. A fánkhoz, amely alapvetően egy tojással és vajjal dúsított édes kelt tészta, tökéletesen illik a gép briós programja, így azzal készítem.

Amikor pittyen a masina, és kész a levegős kelt tésztám, akkor egy finoman lisztezett deszkára borítom, nagyon óvatosan átgyúrom, majd bő ujjnyi vastagra nyújtom – és a tészta legjobb kihasználása mellett – közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom.

A kész fánkokat liszttel finoman meghintett tálcára teszem, mutatóujjal mindegyik közepébe nyomok egy tisztes mélyedést, majd tiszta konyharuhával fedem, és legalább negyed órát hagyom kelni.

Közben az étolajat vagy kókuszzsírt egy magas peremű serpenyőben felhevítem. A tészta és a kelesztés mikéntje mellett az olaj forrósága az, ami meghatározza a sikereinket. A zsiradék nem lehet túl forró, mert akkor a tészta megég, de belül nyers marad, ha pedig nem elég forró, akkor túl sokat szöttyög az olajban és magába szívja azt, ahelyett, hogy megsülne benne.

A sütéshez vannak praktikák, amiket érdemes bevetni. Ilyen az alkohol, amelyből egy picit lehet tenni a tésztába, ez egyrészt megemeli a tésztát, könnyebb, levegősebb lesz, másrészt nem engedi, hogy sütés közben túl sok olajat szívjon magába. Illetve jó módszer még, hogy sütés előtt közvetlenül a közepébe fúrt lyukat kicsit kitágítjuk, mert így az olaj ott is éri majd a tésztát, azaz fixen mindenütt meg fog sülni a tészta.

Sütéskor a fánkokat „pofával lefele” teszem az olajba, majd addig hagyom, amíg szépen megsül, ekkor megfordítom, és a másik felét is alaposan megsütöm. Nem fogatom, nem gyötröm feleslegesen, csak a végén szűrőkanállal kiemelem, és papírtörlős tálcán leitatom. Tálaláskor porcukorral finoman meghintem.

Nagyon jó minőségű lekvárt kínálok mellé.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.