You are here: Home > Könyvről > Öt könyv érdeklődő kamaszoknak, karácsonyra

Öt könyv érdeklődő kamaszoknak, karácsonyra

Apám megtanította: a legjobb ajándék a könyv. Bár manapság már vannak korosztályok amelyeket nehéz megfogni az írott szó varázsával, azért minden korosztálynak megvannak azok a preferenciái, érdeklődési köre, fejlődési szakasza, amihez csodás könnyedséggel párosítható néhány remek könyv.

Így született meg az én ötös listám is, amelyen igazi klasszikus mellett három, a nőiség mibenlétét taglaló mű és egy, az utazásainkat átmenetileg pótló kötet kapott helyet.

könyvajánló2_v

George Orwell: 1984

Nagyon kemény képi világgal elevenedik meg egy nagyon sötét jövő, amelynek megismerése elkerülhetetlen, ha érteni szeretnénk a múltat és a jelent. Bár számos formában feldolgozták, képregényként most első alkalommal elevenedik meg George Orwell 1949-ben megjelent világhírű, a náci és kommunista diktatúrák ihlette negatív utópiája: Óceánia rémállama, ahol a Párt – élén a személyi kultusszal övezett Nagy Testvérrel – mindenek felett áll, a polgárokat folyamatosan megfigyelik, a háborús paranoiát szító propagandasajtó napról napra újraírja a történelmet, a szabad gondolkodás pedig halálos bűnnek számít.

Ez a könyv sosem veszít aktualitásából, ismerete felvértez, mutatja a valóságban olykor megbúvó, olykor az arcunkba üvöltő galádságot, tökéletes zsinórmérték, amelynek első értő olvasása nagyjából a kamaszkorban javasolt.

Tabi Jackson Gee, Freya Rose: Mit tenne Beauvoir?

A nőiség megértéséhez nem csak élő példákra van szükség, hanem olyan tükrökre, amilyen ez a könyv. A könyv egy igazán üdítő szedet, amelyben a mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre a legnagyobb feministák adják meg a választ, elméleteikben, tanulmányaikban leírt nézőpontjuk alapján képviselik őket az írók. A könyvben megismerhetjük a nemek egyenlőségéért vívott küzdelmüket, és megérthetjük, miért van szükségünk még ma is a feminizmusra. Arra sarkallnak, hogy feltegyük a kérdést: vajon a nők tényleg egyenlőek a férfiakkal? Rendkívül fontos és meglepően triviális kérdések kerülnek terítékre, amelyek tisztázása minden korosztály számára fontos lehet, de egy identitását kereső kamasznak tökéletes útbaigazítás, kapaszkodó. A könyv két szerzője jó párost alkot, az újságíró Tabi Jackson Gee és a filozófus, író, feminista Freya Rose könyve ideális ajándék lehet a család felserdülő női generációjának.

Polus Enikő: Életünk mellékszereplői

Egy ajándékba kapott alma a piacon, egy ismeretlen ember kedves mosolya az utcán, egy edző biztató szavai, egy társ segítő keze… Mindennapjaink során, a folyamatosan változó helyzetek, és a szinte állandósuló kihívások közepette számos olyan emberrel találkozunk, akik ugyan mellékszereplői csupán az életünknek, mégis biztos, hogy hatással vannak ránk. Vajon kik ők és miként járulnak hozzá egy-egy epizód kiteljesedéséhez? Milyen hatással vannak ránk? Tudtában vagyunk-e a jelenlétüknek, szerepüknek? Egyáltalán észrevesszük őket? És ha nekünk vannak ilyen fontos epizodisták az életünkben, akkor vajon mi kinek az életében játszunk hasonló szerepet?

Polus Enikő szerint lelki készségeink és képességeink pont ezeknek a szereplőknek, az életünk történetében helyt kapó epizodistáknak köszönhetően, rajtuk keresztül fejlődhetnek ki igazán. Ezek a figurák folyamatosan jelen vannak, mellettünk állnak a mi sakktáblánkon, hol segítenek, hol feladatokat adnak, hol hátráltatnak, hol a jelenlétükkel hatnak ránk. Van, hogy megkönnyítik, vagy éppen megnehezítik az adott pillanatban az életünket. Az érzelmi intelligencia fejlesztése abban segít, hogy ezeket a helyzeteket tisztán lássuk, és a helyén tudjuk kezelni különböző szerepköreinket. Az interaktív utazásra hívó kötet szerzője saját tapasztalataiból, mások élményeiből és a mesevilágból származó példákkal illusztrálja az életünkben felbukkanó mellékszereplők funkcióját.

Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők

Carmen Maria Machado sokszor szürreális és provokatív könyvében számos műfaj felhasználásával elképesztő narratívákat alkot, amelyek bemutatják a nők mindennapi életét és azokat a külső erőket, amelyek hatással vannak a testükre. A 2017-es könyv nem véletlenül vált elképesztően népszerűvé, egyszerű és jól érzékelhető példák egész sorát hozza, elképesztő műfaji gazdagsággal, tükröt mutatva, nekünk, Nőknek is önmagunkról. Egy feleség visszautasítja a férje kérését, hogy levegye azt a zöld szalagot, amit állandóan a nyakán hord. Egy nő beszámol a szexuális együttléteiről, miközben egy járvány lassan az egész emberiséggel végez. Egy plázában dolgozó ruhabolti eladó rémisztő felfedezést tesz a ruhák varrásának körülményeiről. Egy zsírleszívás után nem várt vendég jelenik meg a lakásban. Ezek a hol földhözragadt, hol a világunktól elszakadt, csábító és szexi, ugyanakkor bizarr és maró, humoros és halálosan komoly történetek minden oldalukról megmutatják a nőket. A kötet novelláinál eredetibb hangvételű, izgalmasabb és felkavaróbb történetekkel régen találkozhattunk.

Földvári András: Elmentem világgá! – 80 sztorival a föld körül

Utazni mindenki szeret, jelen helyzetben leginkább szeretne. Na, de mire való egy jó könyv, ha nem arra, hogy elrepítsen minket – a képzeletünk szárnyán – a világ bármely pontjára? A még be nem váltott ígéretek, a meg nem valósult utak évében jó olvasmány Földvári András könyve, amelyben elmeséli 80 történeten keresztül, hogy hogyan járta be a világot. A szerző vizet fakasztott egy mexikói dzsungelben, iskolát épített Kongóban, páholyból nézte a wagah-i határzáró üvöltőversenyt, és strandolt Grönlandon. Földvári András belenézett az Ördög torkába Türkmenisztánban, őrizetesként megnevettette a dél-szudáni főrendőrt, nemkívánatos személy lett Vanuatun. Átszelte az Egyesült Államokat a 66-os úton és a helyszínen élte át a 2004-es thaiföldi cunamit. Egyszer tíz reptéren járt egyetlen nap alatt – és kétszer lépett át a 2020-as évbe.
András több mint 20 éves kapott egy – a világ 100 építészeti csodáját – bemutató könyvet, és elhatározta, hogy az összes helyet végigjárja. Az elmúlt 20 évben 795 reptéren utazott át, 2650 járaton ült, a megtett távolságok alapján eddig 113-szor kerülte meg a Földet, és több mint 11-szer juthatott volna el a Holdra.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.