You are here: Home > Édes élet > Szaloncukrok: itt vannak 2020 szaloncukrai!

Szaloncukrok: itt vannak 2020 szaloncukrai!

A francia eredetű édesség divatja nem szűnik, sőt, egyre izgalmasabb, összetettebb, mondhatni merészebb szaloncukrok születnek, amelyeknél sokszor már csak a csomagolás alapján tudjuk megállapítani, hogy nem egy igazi kézműves bonbonról, hanem a hagyományos magyar karácsony elengedhetetlen kellékéről, a szaloncukorról van szó.

A szaloncukor ugyan a gallok földjén született, de szinte biztos, hogy nálunk, magyaroknál lelt végső otthonra. Itt becsülik, tisztelik és kilószám fogyasztják minden karácsonykor. A falatnyi finomság a XVI. században vált az ünnep részévé, és azóta is elválaszthatatlanok.

A karácsony, a karácsonyfa, a díszek, a fények és a szaloncukor a XIX. század elején jelent meg a magyar arisztokrácia otthonaiban, majd innen hamar átvette ezt a szép szokást a polgárság is, és a karácsony efféle megünneplése hamar rendkívül népszerűvé vált. A század végére már számtalan szaloncukorrecept létezett, amelyek alapján a szaloncukkedlit otthon elkészíthették a háziasszonyok.

Nem sokkal később a cukrászatokban is megjelent a szaloncukor, dekoratív csomagolásban, egyedi ízekben. A felvirágzásnak a világháborúk és a gazdasági világválság vetett véget, a luxuscikkekre, mint a szaloncukor nem volt szüksége a társadalomnak, a piac –az államosításoknak is köszönhetően – beszűkült, a szaloncukrok színes világából 3-4 íz maradt, a kor adta lehetőségeknek megfelelő minőségben.

A század vége felé azonban újra erőre kapott a szaloncukor, a csokoládémesterek születésével újra előtérbe került ez a falatnyi majdnem hungarikum, amelyben rengeteg lehetőség pihen. Sokan sokféleképp porolták le ezt a terméket és született számtalan felejthető és felejthetetlen szaloncukor. Mára a piac jóformán telítődött. A nagy cégek tömegszaloncukrai is ezeregy ízben kaphatók, miközben a manufaktúrák, kis cégek által készített prémium termékek piacán is szinte bármit megtalálni. Az étel érzékenységekkel élők is könnyen találnak a jelenlegi szortimentben nekik megfelelő szaloncukrokat, és a különlegességeket kedvelők is minden évben fellelhetik a szeretnivaló újdonságokat.

Bár folyamatosan születnek az új ízkombinációk, azonban a nagy klasszikusok helye megingathatatlan. A zselés szaloncukor az örök befutó, és semmi sem veheti el a dobogós helyet a kókuszos, karamellás vagy épp a marcipános szaloncukortól.

azevszaloncukra1.Az Év Szaloncukra verseny első helyén a kiskunlacházi Demeter Chocolate sós-karamellás szaloncukra, második helyen a gyulai Kézműves Cukrászda kókuszkrémes szaloncukra, míg a harmadik helyen a maklári Stühmer pisztácia krémes szaloncukra végzett.

Az Év Szaloncukra kézműves kategóriájában a gyulai Kézműves cukrászda mogyorónugátos tejcsokis szaloncukra lett az első, a második a külföldön is több díjat besöprő bonbon szaloncukor verziója az Irsai Olivér szőlőpálinkás szaloncukor végzett a Demeter Chocolate-tól, a harmadik helyen pedig a 2014-ben és 2015-ben a szaloncukraival már díjakat is elnyerő veresegyházi Sulyán Cukrászda sós-tökmagos fehércsokoládés trüffel szaloncukra végzett.

Az év cukormentes szaloncukra első helyezettje a veresegyházi Sulyán Cukrászda mandulás-aszalt szilvás-diós étcsokis szaloncukra lett, ami édesítőszert sem tartalmaz, a második helyezett a Stühmer mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukra, a harmadik helyezett pedig a Tesco Finest mandulás-csokoládés szaloncukra lett.

Az év laktózmentes szaloncukra a Damniczki Cukrászda 2013-ban az Év Fagylaltja díját is elnyerő vörösboros-málna (a szekszárdi Mészáros Pál Pincészet Merlotjával) szaloncukra lett.
Ez a szaloncukor vegánok számára is fogyasztható, ahogyan a második helyezett Lissé Fitt rumos-kakaós szaloncukra is. Harmadik helyen a legjobb zselés szaloncukrot gyártó Chocco Garden banánhabos szaloncukra végzett.

glutenmentes1Az év gluténmentes szaloncukra kategóriában az első két helyen olyan gyártó végzett, akik teljesen gluténmentes termékeket gyártanak. Az Upper Bars belga étcsokiba mártott narancsos szaloncukra lett az év gluténmentes szaloncukra, második helyen a Majomkenyér mogyoróvajas szaloncukra végzett, amit kókuszvirággal és rizssziruppal édesítettek, a harmadik hely pedig a Szerencsi Paleobon szaloncukrát illette. 

Az olcsóbb (499Ft/100g alatti) szaloncukrok közül első helyen végzett a Tesco karamell krémes szaloncukra, második helyre a Dolcetta rumos-kakaós szaloncukra került, a harmadik az Auchan tejkaramellás szaloncukra lett.

A zselés szaloncukrok közül a Choco Garden meggyes szaloncukra lett a győztes, akik évek óta magukénak tudhatják a legjobb zselés szaloncukor címét és ebben a versenyben is élen végeztek.

Az idén először megjelenő új ízek közül a Piros Mogyorós egész mogyorót tartalmazó kókuszos szaloncukra lett a győztes, míg a gyerekek kedvence a Tesco banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukra lett.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.