You are here: Home > Termékekről > Villa Sandahl: a rajnai rizling ezer arca

Villa Sandahl: a rajnai rizling ezer arca

Könnyű most megírni a múlt heti élményeket, az ablakon kopogó eső azonnal visszaidézi azokat a csodálatos, éles fényeket a vízen, a szőlőtőkéken csurgó fényt, a talpunk alatt finoman iszamós füvet, ahogy kaptatunk fel, szemünket a bazaltorgonákra függesztve kapjuk a levegőt, mellettünk a kitakart fürtök várják a szüretet.

Talán az őszi Balatont szeretem a legjobban. A nyár nekem zajos, túl sok ember, túl sok inger, túl kevés hely. Ősszel viszont az egész az enyém, a szemem befogja a tavat, jó nézni, kémlelni a látóhatárt, gondolatban, csendben csalinkázni, és kevés olyan kiválasztottal lenni, akik számára ugyanúgy élmény állni az esőben, a tőkék között.

A Sandahl birtokon a múlt héten ez mind megadatott. Badacsonyban voltam, a birtokon épült vendégház tornácáról figyeltem a tájat, majd Palkó Zsolt birtokvezetővel felfedeztem a ház körüli szőlőt, a pince borait, és a nap végére már tisztán láttam, hogy miben már a Sandahl, mint a legtöbb – általam ismerni vélt – borászat.

Meredek dűlők, hegynek föl

Meredek dűlők, hegynek föl

A Sandahl története igen különleges, hiszen egy svéd testvérpárról szól, akik egy magyarországi túra során beleszerettek Badacsonyba, és nem sokkal később lehetőségük volt itt szőlőt venni. Nem is akármilyet. A Badacsony közepén található 10 hektáros terület igazi kincs, tökéletes nyugati fekvése miatt nagyon meleg klímával bír. A borrajongó Christer Sandahl és testvére mindig jó magyar és francia szakembereket bérletek fel, hogy az elképzeléseikből valóban a birtokot előremozdító, minőségi bort eredményező lépés szülessen. A 17 éves történet egyértelmű tanulsága, hogy elhivatottan, minőségi kompromisszumokat nem ismerve, a megfelelő szakemberek együttműködésével mindez – Svédországból is – megvalósítható.

A Sandahl egyedi koncepciója ugyanis működik, a testvérek elképzelése, a késői szüretekbe és a rajnai rizlingbe vetett hite beigazolódott, a 10 hektárnyi területről rendkívül izgalmas borok kerülnek palackba, amelyek – borsorban történő – kóstolása lehetőséget kínál arra, hogy szépen felfejtsük a birtok logikáját, megértsük a borok osztályozását, készítésük mikéntjét, komplexitásuk okát.

Szépséges fürtök a tőkén

Szépséges fürtök a tőkén

A Sandahl birtok három kategóriában kínál borokat. Vannak a belépő kategóriás boraik, az úgynevezett solid ground borok, amelynek sokszínűségét részint az a hagyomány adja, hogy az egyes dűlőszelektált borok nevét sem viszik tovább évről-évre, minden ital a maga jogán kap elnevezést, ami alapvetően függ az évjárattól és a jól ismert svéd humortól is. A solid ground-ból 18-as és 19-es tételt kóstolunk, nálam a friss bor győz, annyi illat és lendület van még benne. A 18-asban a parfümösség fog meg, az a töményebb gyümölcsösség, ami a későbbi évjáratnak még nem sajátja.

A következő szint a mid range, a középkategória, ahol már más mustfrakciók kerülnek feldolgozásra. A borok csoportosításának ugyanis a mustfrakciók közötti különbségtétel az alapja. Amikor leszüretelik a szőlőt, és elkezdődik a préselés, a présből több tartályba jut a kipréselt must, annak függvényében, hogy épp milyen nyomáson dolgoznak, illetve a borász hogyan ítéli meg az épp lejövő must minőségét. Érdekes módon a préselés kezdetekor a gyengébb minőségű must jön le először, majd jönnek a jobb minőségűek, és a végén, a nagyobb nyomásnál már megint egy gyengébb minőség préselődik ki a szőlőből. Az így kapott alapanyagok besorolása már ekkor megtörténik.  A mid range borok közül személyes kedvencem a 2017-es Rabbit periscope, a szolid, de zamatos, kerek, komplex borral a magam laikus módján nagyon boldog vagyok.

IMG_8645_v

A legjobb mustfrakcióból születnek a ház csúcsborai, rare peak borok kóstolásakor nagyon kell figyelni: ugyan minden évjáratnak megvan a maga karaktere, de  nagyon hasonló, szép, kerek borok. Közös jellemzőjük az erősebb illat, a citrusosság, az aszúszemeket is tartalmazó 2015-ös Dry honey-ban jól érezhetők a birses jegyek, míg számomra a 2017-es Ball of fame hordozza mindazt, amitől a kedvencemmé válik, aszalt gyümölcsös, akár desszertbornak is beillő hangulata van, képzeletben már egy vaníliás-körtés pitéhez társítom.

Kóstolt borsor

Kóstolt borok

A Sandahl borok megérnek egy – inkább több – kóstolást, minőségük megkérdőjelezhetetlen, egyediségük kétségtelen, erre biztosíték a saját címke is, amelynek teljes körű megértéséhez nem árt némi jártasság a svéd humorban (példának okáért, ha valaki kételkedne ennek létezésében: Picasso kalandjai, Fredrik Backman könyvei, Jonas Jonasson könyvei).

Egy kevésbé csapadékos őszi napon érdemes visszatérni. Akár szobát foglalva a rezidencián, akár egy borkóstolásra bejelentkezni.

 

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.