You are here: Home > Termékekről > Állatok Világnapja – tévhitek és izgalmas tények

Állatok Világnapja – tévhitek és izgalmas tények

Az Állatoknak is van világnapja. Lassan 100 éve, hogy 1931-ben felmerült ennek a napnak a kérdése, méghozzá a Firenzében megrendezett Környezetvédelmi Konferencián. Végül október 4-e mellett döntöttek, ami az olaszok szempontjából teljesen érthető, hiszen a XIII. században élt, az állatok védőszentjeként is ismert Assisi Szent Ferenc halálának napját választották.

kutymacs

Az Állatok Világnapja kapcsán jöjjön most néhány kisállatainkkal kapcsolatos klasszikus  tévhit, amiről a Nestlé PURINA lerántja a leplet.

 1. A kutyák színvakok

Igaz, hogy a kutyák az emberektől eltérő módon érzékelik a világot, de nem kizárólag fekete-fehérben látnak ­- magyarázza Dr. Márton Kinga, a PURINA állatorvosa. – A vizuális érzékelésük körülbelül megegyezik egy színvak emberével: nehezen különböztetnek meg egymástól bizonyos színeket, a pirosat és a zöldet szinte egyáltalán nem látják. Míg számunkra a szivárvány az égen öt-hat színből áll, a kutyák csak sárgásbarnás árnyalatokat látnak, meg egy kis kéket. Egy piros labdát a zöld füvön pedig úgy érzékelnek, mintha egy barna labda gurulna a sárgásbarna füvön, ezért könnyen előfordulhat, hogy nem is veszik észre.

 1. A macskák akkor dorombolnak, ha elégedettek

A dorombolás általában a cica elégedettségének, boldogságának a jele, amit ki- és belégzés közben is képes produkálni. A macskafélék szinte mind tudnak dorombolni a házi cirmostól kezdve a pumán át a gepárdig. De nem csak a kellemes percekben képesek rá: a macskák akkor is dorombolhatnak, ha fáj valamijük, éhesek vagy félnek. A kutatók szerint ugyanis ez egy olyan különleges képességük, amellyel meg tudják nyugtatni önmagukat, vagy akár a gyógyulásukat is elősegíthetik.  Sőt, a doromboló macskákkal kapcsolatba kerülő gazdinak vagy másik állatnak a fájdalma is csökkenhet, vagy éppen gyorsabban gyógyulhat a sebe.

macs

 1. A kutya egy hároméves gyerek értelmi szintjén van

Bár bizonyos tekintetben sok hasonlóság van a gyerekek és a kutyák értelmi képességei között, mégsem lehet egyetlen számmal meghatározni, hogy hány éves szintjének felelnek meg a kutyák általában. Hazai kutatók azt vizsgálták, hogy miként reagálnak az emberi jelzésekre, és a szemmozgásuk alapján megállapították, hogy ugyanúgy lekövetik az ember elfordított tekintetét és közlési szándékát, mint egy féléves csecsemő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden másban is egy kisbaba szintjén állnának: az elméjük különböző képességei eltérő mértékben fejlettek.

 1. A macskák a helyhez ragaszkodnak, nem az emberhez

Biztos mindenki találkozott már azzal a vicces sztereotípiával, hogy a kutyáknak gazdája, a macskáknak viszont személyzete van, akiket csak azért nem hagynak faképnél, mert etetik őket. A szakértők szerint azért mégsem nem ennyire szívtelenek a macskák, sőt, sokkal jobban ragaszkodnak az emberekhez, mint azt valaha is gondoltuk. A cicák ugyanis igenis képesek mély társas kötődések kialakítására, és gazdájukhoz úgy kapcsolódnak, ahogyan a gyerekek szüleikhez, gondviselőikhez.

 1. Nehezebb az élet egy menhelyi kutyával

Sokan tartanak a menhelyi kutyáktól, félnek örökbe fogadni őket, mert vadnak és kiszámíthatatlannak tartják az ismeretlen helyről érkezőket. Ugyanakkor szomorú múltjuk, – hogy esetleg bántották, elhagyták őket – nem jelenti azt, hogy ezek a kutyák ne tudnának újra kötődni és szeretni. Bár az etológusok szerint a kutyák traumái valóban nem törölhetők el, de sok-sok gondoskodással, odafigyeléssel könnyen felülírhatjuk azokat.

kuty

 1. A macskák mindig talpra esnek

Ez az állítás csak részben állja meg a helyét. Igaz, hogy a macskák rendkívüli egyensúlyérzékkel rendelkeznek, és esés közben képesek teljesen átfordítani a testüket, azaz az esetek többségében talpra esnek. De ha nincs idejük rá, mert az esés váratlanul érte őket, akkor súlyos sérüléseket szenvedhetnek. Érdekes módon sokszor könnyebben túlélik a nagyobb eséseket, mert a levegőben több idejük van korrigálni a testhelyzetükön, de ezt legfeljebb 5-6 méter magasságig ússzák meg sértetlenül – magyarázza a PURINA állatorvosa.

 1. A kutyáknak nincsenek emlékeik

Sokszor hallani, hogy a kutyák a jelenben élnek, és a múltjuk nem marad meg az emlékezetükben. A tudomány mai állása szerint igenis nagyon jó a memóriájuk, akár 10-15 évvel korábbi eseményekre, személyekre is emlékezhetnek. A kisgyerekekhez hasonlóan első sorban érzelmeket és testi reakciókat, benyomásokat hordoznak magukban.

Az állatvilág kapcsán mindig az állat és az ember közti különbségeket hangsúlyozzuk, de az Állatok Világnapja alkalmából koncentráljunk arra, hogy mennyi közös van bennünk!

A kisállattartó gazdák pontosan tudják, hogy minden kutya, cica egyedi személyiséggel, akarattal és igényekkel rendelkezik, akárcsak mi. Felelős állattartóként az a feladatunk, hogy megértsük mind az alapvető szükségleteiket, mind a szociális igényeiket, hiszen ők nem képesek rá, hogy ezeket elmondják nekünk.

 

Tags: ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

Comments are closed.