You are here: Home > Élet dolgai, Termékekről > GoPink! – rózsaszín október, a mellrák elleni küzdelem hónapja

GoPink! – rózsaszín október, a mellrák elleni küzdelem hónapja

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy bevonz dolgokat az életébe. Ez főleg a kontrollvizsgálatok elodázásánál szokott felmerülni. Jaj, dehogy megyek én oda, még a végén találnak valamit. Szerencsére az ember okosabbik, előrelátóbb, bölcsebb énje, ilyenkor józanságra inti a félősebbik felet, és mi, pici félsszel a szívünk mélyén megyünk, mert a bizonyosság sokkalta jobb a nemtudásnál.

És az az emlőrákra feltétlen igaz: az időben felismert daganatok jelentős részét ugyanis ma már maradandó egészségkárosodás nélkül, a gyógyulás tudatában lehet kezelni. Ehhez azonban tudatosságra van szükség, prevencióra, önvizsgálatra, szűrővizsgálatokra és olyan tápanyagok fogyasztására, amelyek segítenek ellenállóbbá tenni a szervezetünket.

Az október minden évben a mellrák elleni kampányról szól. Bár nem csupán egy hónapig fontos az egészségünk, alapvetően nagy dolog, hogy a 12 hónapból egyet kiemelten ennek a témának szentelhetünk, ahelyett, hogy homokba dugnánk a fejünket.

Ehhez a világkampányhoz állt partnerként a Bio-Fungi, akik fontos küldetésüknek tekintik a prevencióra való felhívást és az októberi, különleges, rózsaszín csomagolású termékeik eladásából származó bevétel egy részével támogatják a mellrák elleni küzdelmet és az érintett betegek gyógyítását, segítik felépülésüket. Ennek az összegnek egy részét célirányosan a Szent Margit Kórháznak szánják, hogy minél több nőnek lehetősége nyíljon a vizsgálatokon való részvételre.

gopink_v

A vizsgálaton az óbudai rendelőintézetben felkészült személyzet és ultramodern gépek gondjaira bízhatjuk magunkat. Én is voltam a héten vizsgálaton. Korábban mindig az éves nőgyógyászati szűrés részeként végezte el az orvosom az ultrahangos vizsgálatot, de mint megtudtam, harmincöt év környékén már érdemes az első mammográfiás vizsgálatra bejelentkezni, amely olyan laikus szemmel, önvizsgálattal ki nem szűrhető korai diagnózist tud felállítani, ami életet menthet.

A korosztályi megkötés függ a betegség előfordulásától, illetve attól is, hogy a mell szerkezete ebben a korban már nem olyan mirigyes, azaz ez a képalkotási módszer innentől tud jó minőségű képet, sőt rengeteg képet készíteni. A Szent Margit Kórházban lévő mammográfián egy olyan masina teljesít szolgálatot, amely mélységében képes képszeletekre bontani az adott területet, ez az úgynevezett tomoszintézis. A sima, egyszerű felvétel helyett esetemben 57 részletre bontva mutatja meg az érintett részt, amelynek köszönhetően sokkal nagyobb pontossággal tudják meghatározni az esetleges probléma valós helyét. És ez még nem minden. Ha bármilyen kérdés felmerülne, a szakorvos célirányosan további nagyításokat tud kérni, a gép akár nyolcszorosára is felnagyít egy terültet, ha ez szükséges.

A vizsgálatokat végző szakszemélyzet és az orvosok teljes körű tájékoztatással szolgálnak a hozzájuk érkezőknek, alaposak, hiszen pontosan tudják, hogy évente több mint 2000 nő hal meg rosszindulatú emlődaganat következtében.

A szűrővizsgálatok, az önellenőrzés mellett a megfelelő mennyiségű mozgás és a táplálkozás szintén a prevenció részét kell, hogy képezze. Nem véletlen, hogy a Bio-Fungi 2012-ben csatlakozott a nemzetközi rákellenes kezdeményezéshez, és rózsaszín tálcákba csomagolt termékeivel hívja fel a figyelmet a prevencióra, hiszen az általa termesztett alapanyag, a csiperkegomba rendszeres fogyasztása segíthet megakadályozni a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését. Az ösztrogén túlzott megemelkedését egy aromatáz nevű enzim működése okozza, különösen a menopauzán átesett nők esetében. Bebizonyították, hogy az aromatáz enzimet gátló anyagok jelenlétével sikeresen megelőzhetőek ezen ráktípusok kialakulása.

gopinkú

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.