You are here: Home > Tészta, de fő > A megváltó quiche

A megváltó quiche

A franciák tudnak valamit. Ugyanis feltalálták a főéteként tálalható rántottát, a quiche-t. A pitetálba rögtönzött fogás négy éhes martalócnak is pont elegendő, és nagyjából 10 perc energiaráfordítással összeállítható. Variációinak sora nagyjából a végtelen, hiszen minden alkotóeleme helyettesíthető, elhagyható, vagy mással pótolható.

Ok, a tészta nem.

Ha szerencsénk van, akkor akad otthon leveles tészta. Vagy a boltban. A hűtött kitűnő, hiszen azonnal nekiláthatunk az ebédnek, de a fagyasztott se rossz, hamar kiolvad és jól lehet vele dolgozni.

Ha viszont nincs leveles tészta, akkor készíthetünk mi magunk is, vagy gyúrhatunk egy picit sós omlós tésztát, azzal is tökéletesen működik mindegyik quiche recept.

A quiche lényege három, na jó, négy dologban áll: tészta, töltelék, tojás-tejszín, sajt.
Azaz, ha megvan a tészta, akkor jöhet a töltelék. A klasszikus quiche szereti a dinsztelt vöröshagymát, a póréhagymát, a finomra vágott újhagymát, a sonkahagymát. Kifejezetten kedveli a húsos szalonnát, főleg, ha előtte jól kisütöttük a zsírját, amit a tojásos-tejszínes töltelékhez keverhetünk majd. De azt sem bánja, ha a tészta aljára néhány szelet prágai sonkát fektetünk, és erre halmozzuk, amit szeretnénk.

A quiche-be kerülhet párolt gomba, cukkini, padlizsán, szeletekre vágott húsparadicsom, lecsepegtetett konzerv kukorica, konzerv borsó, vagy csicseriborsó, esetleg ezek keveréke. Kerülhet bele párolt mángold, sóska, spenót, előfőzött vegyes fagyasztott zöldség (szintén gondosan lecsepegtetve), rózsára szedett, párolt brokkoli, karfiol, finoman megdinsztelt édeskömény, amit kapunk, és amihez kedvünk van.

Amikor összeállít a fejünkben a töltelék (nem, még nem szórtuk meg vele a tésztát, mert csak feleslegesen áztatnánk vele), akkor jöhet a habart tojás, amit tejszínnel, tejföllel, cream fraiche-sel, túróval, ricottával, kókusztejszínnel, rizskrémmel kikeverve, sózva, fűszerezve előkészítünk.

Majd a pitetálba tesszük a tésztát, megszurkáljuk egy picit az alját, majd belehalmozzuk – egyenletesen elosztva – a tölteléket, és óvatosan nyakon öntjük a tojásos öntettel. Végezetül reszelt sajttal alaposan megszórjuk (ez lehet trappista, edami, gouda, de tépett mozzarella, vagy egy kis reszelt parmezán is jöhet) és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
A sajt megint tökéletes indikátor, mire megszínesedik a tészta tetején, a töltelék is megszilárdul, a tészta is megsül. A kész quiche-t érdemes hagyni hűlni, majd szobahőmérsékleten szelni, enni.

Quiche Lorraine
Spenótos-ricottás quiche
Paradicsomos-túrós quiche 
Cukkinis quiche

quiche

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.