You are here: Home > Termékekről > A karácsony a Kikában kezdődik

A karácsony a Kikában kezdődik

Zsófi még óvodás volt, amikor először kivittem őket Bécsbe, november elején. Hangulatot vadászni indultunk, töltekezni, a csípős hidegben várost járva a karácsonyi időszak melegségét begyűjteni. Zsófiban talán akkor és talán ott valami megmozdult, megérezte azt, amire sokan csak felnőtt fejjel jönnek rá, hogy a karácsony, nem maga a december végi ünnep, hanem a várakozás, a feltöltődés és az ünnephez kapcsolódó hagyományaink megélése.

Számomra már régóta az advent, illetve a karácsonyt megelőző másfél hónap az igazi boldogság, amíg kiokoskodom, hogy kinek mi legyen idén a meglepetés, részt veszek mások meglepetésének kigondolásában, tervezgetem, hogy mit fogok sütni, spontán akciókban mézeskalácsot vagy épp vaníliás kiflit készítek az épp nálunk lévő gyerekekkel, vagy csak egyszerűen elmerülök a dekorációban.

A dekoráció, pontosabban a szezonális dekoráció amúgy is a vesszőparipám. Eleve szeretem azt, ha egy lakás túlmutat a szigorú funkcionalitáson, és bőven kínál olyan esztétikai és kényelmi elemeket, amelytől lassan, de biztosan otthonossá válik. Nem vágyom kirakatotthonra, a finoman lelakott, de imádott kanapénk nem végzi a hulladékudvarban, mert épp nem trendi, de a környezetünket folyamatosan alakítom, keresem az összepasszoló dolgokat, de nem egyben, nagy tételben vásárlom meg ezt az otthonosságot, hanem hagyom, hogy inkább organikusan jöjjön létre.

kika8

Ez viszont időt igényel. A karácsonyfánk dekorációja a Nők születése óta szinte állandónak tűnik, mivel vannak fix alapdarabok, és amiket azóta – nagy műgonddal – válogatok hozzá, az stílusban természetszerűleg passzol. A lakásban számos ilyen apróság várja a karácsonyt az ünnepek közeledtével. Kikerülnek a különféle hangulatteremtő elemek, a gyertyakoppintó Mikulás, amit 15 éve Bécsben vettem, az adventi naptár, ami Németországból utazott haza a Nőkhöz, a csengettyű, ami tavaly télen jött velem haza, a díszpárnahuzatok, amikre sajnos jobban rá vagyok kanyarodva a kelleténél, így egyre több és több lesz belőlük. A dekorfényekről nem is beszélve, amik már év közben is annyira eluralták az otthonunkat, hogy jóformán 15 éve egy merő hangulatvilágításban élünk.

Ehhez jön hozzá a Kika mindenkori karácsonyi kínálata, amely a legújabb trendek mellett a nagy klasszikusokkal is készül. Az üzletben ezernyi apró kincs között kutakodva megtalálhatjuk a számunkra kedves darabokat. Mostanában sorra jönnek elő az igazi vintage díszek, a nagyanyámtól örökölt gombák és csíptető madarak újkori ikertestvérei illegetik magukat a fém csipeszes lábukon, rugón hintázva. Igényesen megmunkált gömbök emlékeztetnek a régmúlt karácsonyok díszeire, cuki Mikulások, rénszarvasok, jegesmedvék, sőt a jelenkor palástba bújt, szárnyas malacai is a karácsonyi dekoráció részét képezhetik.

kika4

Idén amúgy is a púderrózsaszín, a halvány rózsaszín lesz az újdonság a karácsonyi díszek piacán. Az otthonokat eluraló fehér, és a szürke ötvennél is több árnyalata mellett ez kifejezetten jó ötletnek tűnik. Bár a nappalinkban a rózsaszínnek túl sok teret nem ad a piros uralom, de a Nők csontszín bútorai, enyhén vintage hangulatú kiegészítői, a fehér és kellemesen meleg betonszürke falának előterében viszont nagyon jól mutat. Az ezüst, a fehér és a rózsaszín találkozása a Narnia krónikáiból kilépő figurákhoz is tökéletesen illik, vagy inkább ők passzolnak a Nők világához.

kika3

Zsófinak november hetedikétől van kilövési engedélye, hogy karácsonyi zenéket hallgasson, és én se látom biztosítottnak, hogy egészen december elejéig, az első adventig nem állok neki a díszítésnek, így azt javaslom, hogy mindenki a maga vérmérséklete szerint kezdje meg a visszaszámlálást, a hangulat megteremtéséhez pedig jöjjenek az idei meghatározó irányzatok, és néhány kedvcsináló fotó.

Tradicionális

Ebben a témában a piros, zöld és fehér színek dominálnak. A többnyire fából, kerámiából készült, sok párnával, pléddel, textíliával bevont dísz között megtaláljuk a hógömböt, a mézeskalács figurát és házikót, a mikulást, hóembert, szánkót és a hintalovat is. 

Klasszikus

A hagyományos keresztény karácsonyi ünnep fő motívumai a csillagok és az angyal – kecses, bájos, bohókás, vagy akár kis pufók figurája. A bordó, arany és fehér színű, kerámia, üveg és plüss bársony bevonatú díszekkel a klasszikus, elegáns ünnepek hangulata garantált.

Natúr

Az ünnepi nyüzsgésben sokan vágynak a természet nyugalmára és otthon is megnyugtatóbbnak érzik a természet szépsége ihlette hangulatot. A zöld, matt- és aranybarna különböző árnyalataival, tobozokkal, fenyőágakkal, sok fa dísszel és puha szőrmével az erdei természet elevenedik meg. A hangulatot a többféle méretben megtalálható manók és rénszarvas figurák teszik teljessé. 

Ezüst

A modern és hűvösebb stílust előnyben részesítők körében évek óta kedveltnek számító ünnepi dekoráció a szikrázó, fagyos téli tájat idézi. A még mindig különlegesnek számító fehér – ezüst árnyalatokat, a fém és kerámia jeges ragyogását a kék szín teszi ünnepélyessé. A kisebb – nagyobb jegesmedve és manó figurák, a sok puha szőrme és textília oldja a tekintélyt parancsoló hangulatot. 

Sweety 

Kicsit lányos és szórakozott benyomást kelt első látásra az idei év különlegessége. A visszafogott rózsaszín, matt és szatén fényű fehér árnyalatok, finom, kecses, tollas díszek a romantikus, titkon vágyott ünnepek hangulatát juttatják eszünkbe. Míg az arany, ezüst és a rubint színek ünnepélyessé, a tollak, csillagok, fánk- és szív alakú díszek egy-egy meghökkentő bohókás figurával játékossá teszik ez a kollekciót.

kika10

kika9

kika7

kika6

kika5

kika2

kika1

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.