You are here: Home > Fesztivál > Korea közelebb van hozzánk, mint gondolnánk

Korea közelebb van hozzánk, mint gondolnánk

Legalábbis hozzám egyre közelebb és ez Zsófinak köszönhető. Ugyanis a Nő zenei ízlését nagyjából egy éve a dél-koreaiak formálják, az ország sajátos popzenéje, a kpopként ismert stílus az, amivel ő boldog. Számtalan együttest szeret, követi őket, s vele együtt mi is halljuk, s lassan meg is jegyezzük, hogy a sok mozaikszó mögött milyen számok rejteznek.

A koreai popzene iránti érdeklődése azonban plusz hozadékokkal járt, ennek révén ismerkedtünk meg a Mondoconnal, ahol a kpop rajongói évente több alkalommal is találkozhatnak, majd egy – az ázsiai zenét és popkultúrát népszerűsítő  -Home Made Asia rendezvénynek köszönhetően kiderült, hogy a koreai kultúra csupán egy karnyújtásnyira van, ott pihen minden kincse a Gesztenyés kert oldalában, csak érte kell nyúlni.

Így történt, hogy péntek este a koreai kultúra letéteményeseivel töltöttük az estét, akik elhozták, megmutatták a koreai kultúra egy szépséges szeletét: a lakkművészetet. Az Ezer év gyöngyházfényű ragyogása Korea évezredes múltra visszatekintő, mégis ma is élő kézműves technikáit mutatta be, aktív, alkotó művészekkel és 31 koreai művész alkotásain keresztül.

A kínaiaktól közel kétezer éve átvett lakktechnikát a koreaiak továbbfejlesztették, saját ízlésüknek megfelelően formálták. A használati- és dísztárgyak elképesztően szép kézműves munkák, amelyeket március végéig bárki megtekinthet. A mesterek a megnyitón rövid workshopok keretében bemutatót tartottak a különféle technikákból, lehetett vékony gyöngykagyló szeletkékkel dekorálni a fekete lakk keretbe foglalt tükröket, ki lehetett próbálni a lakkfestés technikáját, amely egészen egyedi, önmagában is izgalmas folyamat és nagyon jól kiegészíti az intarziás technikákat is.

Ebben a dobozban nem csak számtalan fiókot találni, hanem egy méretes tükröt is rejt a fedele

Ebben a dobozban nem csak számtalan fiókot találni, hanem egy méretes tükröt is rejt a fedele

Egyszóval érdemes figyelni arra, ami megfogja a gyerekeinket, mert mi is profitálhatunk belőle. Zsófival egy nagyon kellemes és tartalmas estét töltöttünk együtt a Koreai Kulturális Központban, ha tehetitek nézzétek meg a kiállítást a következő egy hónapban, elképesztően szép munkákat láthattok, amelyek nem csak önmaguk miatt izgalmasak, hanem a beléjük fektetett rengeteg munka, odafigyelés, az elkészítésükhöz kapcsolódó tradíciók, mesék, hiedelmek, a rajtuk megjelenő jelképrendszer teszi még egyedibbé ezeket a példányokat.

Ilyen - ékszerrel teli - ládikót kapott a menyasszony a leendő férjtől

Ilyen – ékszerrel teli – ládikót kapott a menyasszony a leendő férjtől

Ebben a tálkában általában desszertet tálaltak

Ebben a tálkában általában desszertet tálaltak

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.