You are here: Home > Könyvről > Lagom, azaz az én svéd lelkem

Lagom, azaz az én svéd lelkem

Múlt héten egy napos reggelen megtudtam, hogy titkon svéd vagyok. A svéd életszemléletet, felfogást, életvezetést bemutató Lagom könyv sajtórendezvényén ugyanis kiderült számomra, hogy amit én afféle magam eszkábálta belső iránytűként használok, azt a svédek már rég intézményesítették és boldog, kiegyensúlyozott életük ezen a Lagom-szemléleten nyugszik.

lagom

A Lagom lényege a mennyiségre és a minél nagyobb méretekre való törekvés helyett a minőségi lét/munka/otthon megteremtése és fenntartása. A pont elegendőre való törekvés teremti meg a belső összhangot, alakítja ki az az egyensúlyt, ami segít kitörni a mókuskerékből, ami a reklámok, női- és férfi magazinok álsága helyett, a valósághoz való viszonyunkat tükrözi.

A csak le- és körülírható Lagomnak nincs szinonímája, egyedi összegzése, esszenciája mindannak, ami az elegendő, az optimális, a mértékletes, az egyensúlyban lévő, a megfelelő, az adott körülményekhez illő jelentéstartalmában feszül. A Lagom véd minket a túlhajszoltsággal, a stresszel szemben is, hiszen része az egyensúly és a pont elegendőre való törekvés, amelyben benne foglaltatik a felesleges feszültségek megszüntetése, a konszenzusra való törekvés is, azaz a Lagom-szemléletének komoly össztársadalmi hatása van, s idővel akár más társadalmakban is megjelenhet, ha egyre többen teszik magukévá ezt a megközelítést.

A svéd társadalom számára a Lagom a mindennapok része, nekünk még tanulnunk kell az alkalmazását, amiben nagy segítségünkre lehet Anna Brones könyve, ami a Bookline gondozásában jelent meg. A könyv röviden, közérthetően, a mindennapokon keresztül mutatja be, hogy mit is jelent a Lagom és finoman, kicsit sem erőltetve segít, hogy mi magunk is megélhessük.

lagom1_v

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.