You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Folyjon a zsír! avagy itt a Cupákos

Folyjon a zsír! avagy itt a Cupákos

Gyerekkoromban, ha épp nem a Rudas teraszán sütkéreztünk, akkor a Lukács elképesztően hideg vízében múlattuk a napokat. Edömérrel a víz alatt énekeltünk, ő lilára fagyott szájjal élvezte a műsort, én jobb húsban voltam, tovább bírtam a kiképzést, de mire dél lett, addigra a víz és a kevéske napfény, ami ért minket, minden erőnket kiszívta és menni kellett ebédelni.

Fasírtos zsömlét.

A lukácsi zsömle külön intézmény volt, a büfés előszeretettel sütötte majdnem szenesre, de mi boldogan ettük, élveztük, ahogy roppan a kérge, folyik a zsír, olvad a fűszeres darált hús a szánkban.

A Lukács uszoda fasírtos zsömléje maga volt a nyár.

D06A3775

Fasírtos zsömle

Így aztán semmi meglepő nincs benne, hogy mikor végre valahára tesztelni indultam a Cupákost, beütött a negyven fok, s én boldogan ültem az új kor e régi intézményében és faltam a fasírtos zsemlét.

A Cupákosban az a fantasztikus, hogy nem kábít, nem ígér hamisat, pont az a hentes-élményt szeretné adni, amit mindannyian szerettünk, ami sokunknak hiányzik és mellé azt a hétköznapiságában, egyszerűségében otthonos és sokszor utánozhatatlan konyhát, amitől a nagymama konyháját egy életen át emlegetjük. Nincsenek felesleges flikkflakkok, van jó alapanyag, jó koncepció, jó gárda és kitűnő végeredmény.

D06A3646

A rövid étlapon az egész gyerekkorunk ott rodeózik, hiszen ott a grillkolbász, az oldalas, a ropogós csülök és a kacsacomb, a megénekelt fasírtos zsömle, de kérhetünk paprikás krumplit, ehetünk borsófőzeléket, pörköltet, s a nyári melegben az sem szégyen, ha a papírtálca aljáról kihörpintjük a fogás mellé rendelt kovászos uborka levét.

A klasszikus hentesfogások és a nagymamánál evett egyszerű, de verhetetlen egytálételek mellett szerdánként lángossal várják a betérőket, sőt a Cupákosban kosztolóknak heti menüvel is kedveskednek, amiben a héten – a forróságra való tekintettel – kapros, kovászos uborkából készített leves is van.

A hely házi mustárokkal dolgozik (Gál Zsolt mesterszakács zseniális mustárjai), valamint a maguk készítette ketchupot kínálják a megfelelő fogásokhoz, a kenyeret a Marmonstein pékség biztosítja (mint a fasírtos fogásom császárzsömléjét is).

D06A3535

A hely tágas, kicsit indusztriális, de cseppet sem barátságtalan, a látványkonyhában tevékenykedő séfek (Bán Balázs és Tasnádi Ákos) élvezik a közvetlen, élő kapcsolatot a vendégekkel, s ez a lelkes, nyitott, barátságos hangulat az egész helyet átjárja.

Egyszóval, ha jó henteskosztra vágysz, ha hiányzik a fehér csempe bámulása, miközben a sült kolbász tunkolod a mustárba, s a friss kenyérrel próbálod felitatni a szaftot, mielőtt elnyeli a mit sem sejtő papírtálca, ha vágysz egy jó lángosra vagy hiányzik a nagymama főztje, akkor lépj be a Cupákosba  és érezd magad otthon.

D06A3789

Zseniális étcsokoládés desszert töpörtyűvel és malaccsászár-morzsával. Érted? Császármorzsa :)

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.