You are here: Home > Termékekről > Talpig feketében

Talpig feketében

Nem is lehetett volna tökéletesebb zárása ennek a hétnek. A kora nyári délelőtt a Csarnok téren talált, ahonnan Saly Noémivel kalandoztunk Pesten, a kávéházak világában. A nosztalgikus ködbe vesző irodalmi kávéházakat javarészt sutba dobva, a hétköznapok kávéházait vettük sorra. Noémi olyan átéléssel mesélt, hogy már a Csarnok téren időt ugrottunk, visszatértünk a XIX. századba, bepillantott a kofákkal zsúfolt Csarnok kávéházba, majd bő két órán keresztül időutazunk.

IMG_20170528_123842Fantasztikus történetek bomlottak ki, megelevenedett előttünk a török vész utáni Pest és Buda, benépesült a kiskörút határolta város, megjöttek a kereskedők és kinyitottak a kávéházak. Mi pedig boldogan figyeltük a kofajáratokat, ahogy Mohácsról indulva hozták az árut, nagyokat nyeltünk a Bátori pirítós említésekor, meghallgattuk, hogy milyen sikamlós versekkel gazdagította a magyar költészetet a Nemzeti Múzeum numizmatika gyűjteményének vezetője, s szépen lassan keresztülkalauzolódtunk a kávéháztörténet egy tisztes szeletén.

Azt gondolom, hogy ez a fajta mikrotörténelmi áttekintés – főleg ilyen felkészült és szórakoztató vezető mellett – sokat hozzáad ahhoz, amit a városunkról vagy épp az adott témáról tudunk és sok esetben kiegészíti a családi legendáriumok kissé foghíjas történeteit is, a város, az ország történelméről nem is beszélve.

Aki teheti, csatlakozzék egy ilyen élvezetes túrához, ami nem csak a kávéról, a kávéházi kultúráról szól, hanem alapvetően rólunk, budapestiekről.

 

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.