You are here: Home > Édes élet, Termékekről > Anna Olson vajas tortácskája

Anna Olson vajas tortácskája

Tudtam én, hogy a csütörtöki Gourmet-maraton után kell egy pihenőnapot tartani. A tényfeltárás alapossága némileg megviselte a gyomromat, így a szakmai nap után egy nap regenerálódás kellett, hogy újfent belevethessem magam a gasztronómiába.

A szombat délelőtt már a Budapest Makeryben talált, ahol a Food Network meghívásának boldogan eleget téve vártam, hogy a nemzetközi sztárcukrász, Anna Olson védőszárnyai alatt teljesedjen ki a kanadai desszertek terén kissé hiányos gasztrotudásom.

IMG_1611

Anna Olson valódi példakép, hiszen süt, főz, de odafigyel önmagára, egyáltalán nem annyinak néz ki, mint amennyi valójában, s nem mellesleg ő is azoknak a nőknek a táborát erősíti, akik mertek és tudtak pályát módosítani.

A politológus végzettséggel rendelkező, pénzügyi szektorból érkező Anna hihetetlen profizmussal vetette bele magát vegyes, de lelkes csapatunk oktatásába. Precíz, mindenre kiterjedő, de nem túl terjengős előadása alatt nem csak egy recepttel lettünk gazdagabbak, a tészta összeállítása közben alapanyagismerettel és konyhai praktikákkal is gazdagodtunk.

IMG_1643

A rendkívül tartalmas, de alapvetően egyszerű sütemény készítésével jól elpepecseltünk, s amíg mi nyújtottunk, olvasztottunk, kevertünk, formáztunk, addig Anna a legnagyobb természetességgel járt közöttünk, segített, mesélt, lénye betöltötte a kis főzőiskolát.

IMG_1683

A délután folyamán pedig a Gourmet Fesztiválon sütött egy igazi angol klasszikust, a Viktória tortát, ami nélkül szinte elképzelhetetlen egy igazi angol parti. A tejszínes krémmel és friss eperrel töltött piskóta valóban rendkívül finom, főleg, ha betartjuk Anna utasításait.

Vajas tortácska, Anna Olson-módra

Tészta
375 g finomliszt
15 g kristálycukor
¼ tk. só
4 ek. növényi olaj
225 g hideg, sótlan vaj darabokra vágva
6 ek. hideg víz
1 ek. citromlé vagy ecet

Töltelék
115 g sótlan vaj
200 g sötétbarna vagy demerara cukor
2 db nagyméretű tojás
125 ml juharszirup
1 ek citromlé
1 tk. vanília kivonat
¼ tk. só
60 g enyhén pirított pekándió darabok
(vagy dió, esetleg mazsola)

Elkészítés

1. Keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá az olajat és kézi mixerrel keverjük, amíg a liszt textúrája morzsás nem lesz.
2. Daraboljuk bele a vajat és addig keverjük, amíg nagyobb darabokban összeáll, de még látszódnak benne a kis vajdarabkák. Öntsük össze a citromlevet (vagy az ecetet) a vízzel, és borítsuk az egészet a lisztes keverékhez, majd gyúrjuk össze a tésztát. Osszuk két részre, formázzuk rudacskává, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe, nagyjából egy órára.
3. Amíg hűl a tészta, addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és enyhén lisztezzük ki (ne vajazzuk!) a tizenkét lyukas muffinformát. Húsz perccel korábban vegyük ki a hűtőből a tésztát, mielőtt újra dolgoznánk vele.
4. Vágjuk a két tésztarudat hat-hat egyforma darabra (mérleg használata nem szégyen, a cukrászok is alkalmazzák). A tésztakorongokat nyújtsuk ki egyenként enyhén lisztezett munkafelületen kisujjnyi vastag 12 centiméteres körré. A tésztakoronggal béleljük ki a muffinformákat úgy, hogy egy centiméterrel lógjanak túl a formán (így nem folyik majd ki a bugyogó töltelék), majd a formát tegyük be a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
5. Közepes hőfokon olvasszuk össze a vajat a cukorral, kevergessük, amíg forrón bugyborékolni kezd, majd húzzuk le a tűzről.
6. Másik tálban verjük fel a tojást a juharsziruppal, a citromlével, a vaníliával és a sóval, majd lassan öntsük hozzá a forró, cukros keveréket, miközben folyamatosan tovább verjük. Ezután mindegyik tésztakosárka aljára szórjunk pekándiót, és öntsük rá a krémet.
7. Süssük a tortácskákat 200 fokon tíz percig, majd vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és süssük további 10-15 percig, míg a töltelék forrón bugyborékol, és a tészta széle aranybarnára nem sül. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tortácskákat a formában hűlni 5 percig. Óvatosan forgassuk meg őket a formában, hogy bele ne ragadjanak, majd hagyjuk a formában teljesen kihűlni. A vajas tortácskákat hűtőben három napig tárolhatjuk (pfff, mert pont marad belőle (nem)). Szobahőmérsékleten kínáljuk.

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.